Door de schorsing van Luciano verdedigt Bram Verbist drie weken het doel van Germinal Beerschot. Moeskroen was zijn tweede wedstrijd van het seizoen. Tegen Westerlo stond hij ook al eens onder de lat. “Toen wist ik van tevoren dat ik de volgende match weer op de bank zou zitten.” Verbist (22), die vorige week mee van het succes proefde van de nationale belofteploeg, bereidde zich zo goed mogelijk voor. “In Litouwen heb ik aan Filip De Wilde om extra keepertraining gevraagd.” Maar op Moeskroen deelde hij in de klappen die zijn ploeg kreeg.

Zet je straks na drie weken weer een stap terug ?

Bram Verbist : “Nee. Ik ging aan de slag met een andere ingesteldheid. De vorige trainer heeft altijd gekozen voor Luciano, nu krijg ik een kans om aan de nieuwe trainer te laten zien wat ik kan. Er waren momenten dat de trainer voor mij had kunnen kiezen. Voor Standard, bijvoorbeeld, maar Luciano mocht toen blijven staan en heeft zich tegen Marseille en Genk goed herpakt. Ik moet het Jos Daerden zo moeilijk mogelijk maken. Ik wil tonen dat ik niet de intentie heb om nog jaren op de bank te zitten.”

Waar liep het voor jou verkeerd ?

“Toen ik in 2002 van Ajax terugkeerde, koos Franky Van der Elst voor Luciano. In de tweede wedstrijd, op Lokeren, ging Luciano in de fout en hij kreeg rood. Toen bleef ik in het doel staan, tot de opeenvolgende slechte resultaten de trainer noopten om een paar dingen te veranderen. Dat kwam niet omdat hij mij iets kwalijk nam, verzekerde hij me. Marc Brys gaf aan dat hij de keuze voor een vaste doelman moeilijk vond, maar hij koos uiteindelijk voor Luciano en zei erbij dat hij niet van plan was om elke twee weken van keeper te veranderen. Toen wist ik dat ik me mocht opmaken voor een langere tijd op de bank. Als je ernaast valt, kan je maar één ding blijven doen : hard werken en de ploeg steunen.”

Is dat makkelijk ?

“Nee. Ik heb baalmomenten beleefd waarop ik het echt niet meer zag zitten en dat ook duidelijk liet merken. Bijvoorbeeld toen ik er naast viel voor de bekerfinale. Zo lang je geen kans krijgt omdat de andere keeper het goed doet, heb je niets te zeggen. Presteert Luciano vorig jaar minder, dan ligt dat misschien anders. Maar hij keepte een sterke tweede ronde. Ik klamp me vast aan wat Cliff Mardulier nu meemaakt. Die heeft ook lang op een nieuwe kans moeten wachten.”

Is Luciano een betere keeper dan jij ?

“( lacht) Wat ik aan pluspunten heb, heeft hij minder en omgekeerd. Bijvoorbeeld op hoge ballen durft hij meer, daar wacht ik nog iets te veel af. Maar wat ik het meeste mis, is wedstrijdervaring. De kans om een fout in een volgende wedstrijd niet meer te maken.”

Heb je nooit gedacht : ik bol het hier af ?

“Vorig jaar was ik einde contract, maar omdat Luciano dit jaar einde contract was, tekende ik voor één jaar bij. Intussen kreeg Luciano hier een nieuw contract voor twee jaar. Het zij zo.”

Waarom zit je bij de beloften op de bank ?

“Omdat de trainer voor Glenn Verbauwhede koos. Tegen Spanje, Bosnië en Litouwen was die heel sterk. Normaal was dit mijn laatste seizoen bij de beloften. De trainer koos als tweede man achter Proto voor Verbauwhede, die twee jaar jonger is, maar haalde me terug toen Proto naar de A-ploeg verhuisde. Ik speelde maar één match, tegen San Marino.”

In principe kunnen Silvio Proto, Anthony Vanden Borre, Vincent Kompany en Kevin Vandenbergh nog aantreden in de barragewedstrijden tegen Oekraïne.

En val jij uit de kern.

) Dat is juist. Voor

maken we graag een uitzondering : Kevin is een van ons, hij speelde nog ruim de helft van de wedstrijden met de beloften en heeft dus een flink aandeel in de kwalificatie.”

GEERT FOUTRE

‘Ik wil tonen dat ik niet de intentie heb nog jaren op de bank te zitten’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content