Veel genieten van het begin van de terugronde kon Axel Lawarée (32) nog niet. De oud-aanvaller van Seraing, Standard en Moeskroen wordt fel geplaagd door pech. Tal van lichamelijke kwalen zorgden ervoor dat hij afgelopen weekend met Rapid Wenen ook het toptreffen tegen Austria moest missen.

Eerst was er sinusitis, daarna griep en ook nog een lichte blessure. De tegenslag houdt maar niet op ?

Axel Lawarée : “Inderdaad. Het is de tweede keer in amper een maand tijd dat ik ziek ben. Binnenkort volgt er een bloedonderzoek, want de kans is groot dat ik met een virus in mijn lichaam rondloop. Zo kan het echt niet verder, want het werkt stilaan op mijn gemoedstoestand.”

De 2-0-winst tegen Mattersburg kreeg geen vervolg : bij Graz AK werd er met 3-1 verloren. De teleurstelling was groot ?

“Absoluut, want we dienen nog een aanzienlijke achterstand in te halen op Austria Wenen en Salzburg. De verwachtingen liggen ook hoog : met Georg Zellhofer hebben we een nieuwe trainer die met Pasching vanuit de vierde naar de eerste klasse promoveerde en daar meteen Europees voetbal haalde. Hij kiest voor een ander spelsysteem, legt het accent op de verdediging. Hij gaat altijd uit van de 0-0, terwijl Josef Hickersberger, die bondscoach werd, meer uitging van onze aanvallende sterkte. Tegen Graz AK voetbalden we echt bijzonder slecht. We zullen uit een ander vaatje moeten tappen.”

Met verdedigend voetbal ?

“Tja. Het is een wereld van verschil. We beschikken over een enorm offensief ingestelde spelerskern, maar er wordt nu gekozen voor een andere optie. De nieuwe trainer moet zich aanpassen aan de spelers en vice versa, maar ik vrees dat hij toch zijn visie zal moeten bijsturen. Je moet vechten met de wapens waarover je beschikt. Waarschijnlijk zal de coach zijn koppigheid wat moeten afzweren, want deze club moet Europees voetbal halen. Dat betekent dat Rapid bij de eerste drie moet eindigen ofwel de beker moet veroveren.”

Vanavond spelen jullie voor de achtste finales bij Austria Lustenau ?

“Een heel gevaarlijke wedstrijd, want die ploeg wil absoluut promoveren. Voor hen is dat de wedstrijd van het jaar. De ontvangst zal warm zijn, want er wordt gespeeld voor een uitverkocht stadion.”

Wordt het niet moeilijk om in de huidige 4-5-1-veldbezetting bij de eerste elf geraken ?

“Exact. Want we zijn met vier spelers voor slechts één plaats diep voorin. MarioBazina, die voor 1,5 miljoen euro werd overgenomen van Graz AK, fungeert meestal als terughangende aanvaller op het middenveld. Momenteel opteert de trainer voor MuhammetAkagündüz. Hij is technisch goed en snel, is iemand die voor openingen zorgt, maar toch niet de echte killer. Met twee aanvallers kunnen we sterker voor de dag komen, denk ik.”

Met amper drie doelpunten tot nu toe kan je niet tevreden zijn over je eigen rendement ?

“Volledig mee akkoord, maar ik kan geldige excuses inroepen. Ik diende te veel vanaf nul te herbeginnen, kreeg nooit het juiste ritme te pakken. Vijf tot zes wedstrijden na mekaar spelen, lukte nog niet. Dus : moeilijke omstandigheden. Vorig seizoen, toen we kampioen werden, geraakte ik toch ook nog aan dertien doelpunten. Misschien betaal ik nu de prijs van de zware inspanningen die ik toen leverde en de vele duels die ik speelde.”

De nervositeit neemt ondertussen ook toe bij Rapid Wenen ?

“Om nog kampioen te spelen, moet er zich al een mirakel voltrekken. Ik probeer zo realistisch mogelijk te denken en ben al tevreden met de derde plaats. Door de Champions League verloren we onnodig veel punten tegen de staartploegen. Thuis konden we het verschil niet meer maken, door een gebrek aan frisheid en motivatie.”

Wat brengt de toekomst ?

“Mijn contract loopt nog tot eind volgend seizoen. Daarna keer ik terug naar België.”

FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content