Zowel Lens als Marseille drongen via de Intertotobeker door naar de Uefacup.

In het seizoen 1997/98 namen liefst zeven Franse teams deel aan de Uefacup. Dat was een record, nu komt er slechts één team minder aan de start. Monaco overleefde de kwalificaties van de Champions League niet.

Marseille en Lens wisten zich te plaatsen door hun finales van de Intertotobeker te winnen. Lens trok zijn succes in competitieverband ook door op het Europese toneel. Het Roemeense CFR Cluj werd verslagen met 3-1. Na een erg matig seizoen waarin coach Joël Muller aan de deur werd gezet, lijken ze onder Francis Gillot helemaal weer op het juiste spoor te zitten. In het eigen Félix Bollaertstadion lijkt het team niet te koppen. Het vertrouwen kreeg tien dagen geleden nog een forse bijkomende stimulans na de historische 7-0-overwinning tegen Auxerre. De verdediging zit stevig in elkaar – de Braziliaan Hilton blijkt een enorme versterking – en vooraan geven de spitsen, waaronder Jussie, blijk van behoorlijk wat efficiëntie. Het enthousiasme is niet meer te temperen en lijkt het kwakkelseizoen van vorig jaar al helemaal vergeten. Gillot is kennelijk ook een aanhanger van het rotatiesysteem. Daniel Cousin vond van zijn kant na een zwakke voorbereiding, waarin hij even zijn plaats dreigde te verliezen, zijn beste vorm terug en maakte drie goals in één week.

In Marseille ligt de situatie heel anders. Het succes in de Intertotocup, na een fantastische ommekeer van de situatie in de finale tegen Deportivo La Coruña, kan er niet verdoezelen dat het in de competitie bijzonder stroef loopt. Marseille staat na vijf speeldagen, waarin het slechts vier keer scoorde – tegenover veertien doelpunten in de Intertoto – immers op de laatste plaats. Door het afdwingen van Europees voetbal kon trainer Jean Fernandez vooralsnog zijn hachje redden. Maar de vraag is hoe lang hij bij zulke slechte resultaten in de competitie nog op zijn stoel kan blijven zitten. ( SVV)

Denilson, de 28-jarige Braziliaanse middenvelder van Betis, trekt naar Bordeaux. Marseille haalde kort na elkaar nog twee versterkingen binnen : de Albanese middenvelder Loïk Cana (PSG) en de Argentijnse spits van FC Basel Christian Gimenez. Alain Afflelou, de vroegere voorzitter van Bordeaux, keert terug in het voetbal. De brillenmagnaat investeert immers in Straatsburg. Tiago, de Portugese middenvelder van Chelsea, tekende een contract voor vier jaar bij Chelsea. Het betaalde transferbedrag is tien miljoen euro. Daarnaast versterkte de Franse landskampioen zich ook met de Braziliaan Fred. Die werd voor twaalf miljoen euro weggehaald bij Belo Horizonte. Dagui Bakari, de Guinese aanvaller die zopas werd aangeworven door Nancy, moet met competitievoetbal stoppen als gevolg van hartproblemen. (SVV)

TOPSCHUTTERS : 1. Pauleta (PSG) 4 goals ; 2. De Melo (Le Mans), Carew (Lyon), Kroupi (Nancy), Dallet (Troyes) 3 goals.

(SVV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content