De Italiaanse stadions vragen extra beveiliging.

Met een minuut stilte als eerbetoon voor de omgekomen politieman Filippo Raciti werden na een weekend zonder voetbal zondag om drie uur alle wedstrijden van de Serie A op gang getrapt. Avondwedstrijden zijn niet meer toegelaten. Ook niet in de Serie B, waar alle matchen zaterdagmiddag om drie uur beginnen.

De minister van Binnenlandse Zaken, Giuliano Amato, toonde zich streng met de onmiddellijke ingang van een nieuw decreet betreffende veiligheidsvoorwaarden. In stadions die niet voldoen aan die normen, mag alleen nog achter gesloten deuren worden gevoetbald. De vraag om 45 dagen uitstel, ingediend door de eersteklassers, legde Amato naast zich neer. De wet- Pisanu, die de opgelegde voorschriften voor de beveiliging van stadions regelt, is al anderhalf jaar oud. Maar aan de meeste stadions gebeurde sindsdien nog niets.

Zo werden zondag vier van de tien wedstrijden in de eerste klasse zonder publiek gespeeld. Dat was het geval bij Messina, Fiorentina, Chievo en Atalanta Bergamo. Torino, Sampdoria, AS Roma, Cagliari en Palermo waren helemaal in regel. Ook de uitspelende teams Siena en Lazio hebben een stadion conform de wetgeving. Daarmee zijn zeven van de twintig eersteklassers helemaal in regel. Na intensieve arbeid in de voorgaande dagen en nachten mochten bij Milan-Livorno de 37.200 abonnees binnen, nadat 28 draaideuren met elektronisch lezersoog waren aangebracht. Daardoor kan ook Inter volgend weekend zijn supporters met een seizoenskaart toelaten. San Siro is het enige Italiaanse stadion dat bij de nieuwe UEFA-normen vijf sterren kreeg, maar een deel van de werken was nog in uitvoering. Volgende week moeten, na kleine aanpassingen, ook de stadions van Parma, Reggina en Messina conform de nieuwe voorschriften zijn.

Zondag zaten in geen enkel stadion bezoekende supporters. Dat blijft zo voor de rest van het seizoen. Alle maatregelen voor de Serie A gelden ook voor de Serie B. Daar mogen dertien van de twintig ploegen met publiek spelen (het afgelopen weekend zeven op de tien matchen). Zeven tweedeklassers profiteren van het feit dat de wet-Pisanu stadions van minder dan tienduizend plaatsen niet verplicht de nodige aanpassingen uit te voeren. Amato gaf al aan dat die vluchtweg door een nieuw wetsvoorstel zal afgesneden worden. Belangrijkste slachtoffer in tweede klasse is Napoli, dat dit jaar al een paar keer meer dan vijftigduizend kijkers haalde, maar waar het stadion half moet worden verbouwd.

Deze week moet Livorno zijn UEFA Cupwedstrijd achter gesloten deuren afwerken. Wat Inter, Milan en Parma moeten doen, beslist de Europese voetbalbond deze week.

De negen uitgestelde wedstrijden van de 22ste speeldag, die vorige week werden afgelast (waaronder de topper Inter-AS Roma), werden verschoven naar woensdag 18 april.

Juventus staat als eerste Italiaanse club derde op het lijstje van de clubs met de meeste inkomsten. In het jaarlijkse rapport van Deloitte, dat gebaseerd is op de cijfers van het seizoen 2005/06, schuift de club uit Turijn één plaats omhoog. Juventus haalde een omzet van 241,2 miljoen euro, 41 miljoen minder dan Real (de nummer één) en acht miljoen minder dan Barcelona. Milan (238,7 miljoen euro) staat vijfde, Inter zevende, AS Roma twaalfde.

Eén volledige speeldag (tien matchen) in de Serie A brengt in normale omstandigheden 68 miljoen euro op, rekende een Italiaans econoom uit. De voornaamste bronnen van inkomsten zijn wedding- schappen (21,7 miljoen) en tv-rechten (20,1 miljoen). Minder inkomsten leveren ticketverkoop (1,9 miljoen), abonnementen (2,8 miljoen) en shirtsponsoring (4,9 miljoen) op, zodat de gevolgen van spelen in gesloten stadions op korte termijn beperkt lijken.

Ronaldo debuteerde zondag voor Milan. Hij viel na zestig minuten in.

Vorige week startte de 59ste Coppa Carnevale, het prestigieuze beloftetoernooi van Viareggio. Bij de negentien buitenlandse clubs, op 48 deelnemers, is ook Anderlecht.

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content