Morgen neemt Club Brugge het in de 1/16e finales van de Europa League op tegen het Deense BK Aalborg. Zijn beste Europese prestatie in de afgelopen tien jaar behaalde Aalborg in het seizoen 2008-2009, toen het in de 1/8e finales van de Europa League pas na een penaltysessie uitgeschakeld werd door Manchester City. Dit seizoen belandde de Deense kampioen in de poulefase van de Europa League nadat het in de play-offronde van de Champions League belachelijk werd gemaakt door APOEL Nicosia (1-1, 4-0). In een poule met Dinamo Kiev (Oek), Rio Ave (Por) en Steaua Boekarest (Roe) werd het tweede na de Oekraïense club, van wie Aalborg thuis wel won met indrukwekkende 3-0-cijfers. Opmerkelijk: de Denen wonnen al hun wedstrijden in de eigen Nordjyske Arena (13.800 plaatsen), maar verloren al hun uitmatchen, onder meer met 6-0 tegen Steaua.

De Deen Jesper Gronkjaer (37), de voormalige winger van onder meer Ajax en Chelsea, levert nu commentaar bij wedstrijden op de Deense tv. Tussen 1995 en 1998 voetbalde hij bij Aalborg, waar hij zijn carrière lanceerde. Wat vindt hij van het niveau van de Deense competitie? “De laatste twee jaar hebben heel wat clubs financiële problemen gehad. Maar wat het niveau betreft: dat is hetzelfde als ongeveer vijf jaar geleden. Je kan de beste Deense ploegen vergelijken met de grote Belgische clubs. Ik denk dat er in België maar drie ploegen zijn die sterker zijn dan de onze. Het werk van de Belgische opleiding is wel indrukwekkend, er komen zoveel jonge talenten bovendrijven bij jullie. In Denemarken is dat heel wat minder, maar bij Aalborg steken er wel een paar de neus aan het venster.”

Wat is zijn analyse van de tegenstander van blauw-zwart? “Ze hebben met Kent Nielsen een uitstekende trainer, die als speler nog het EK 1992 won. Zijn sleutelspeler is Rasmus Würtz, een echte nummer 6: tackelt heel goed, blijft lopen, verdedigt solide en heeft vooral vista. Met Rasmus Thelander beschikt de ploeg ook over een heel fysieke verdediger. En middenvelder Nicolaj Thomsen zal niet lang bij Aalborg blijven, gezien zijn hoge spelniveau.” Wat zijn de zwakke punten van de ploeg? “Aalborg heeft niet echt een vedette, een leider. In feite zag de club zich door de financiële problemen genoodzaakt om in haar opleidingscentrum te investeren, waardoor er nu veel jongeren in de ploeg staan.”

Voor Gronkjaer is de favoriet voor het duel duidelijk: “Club Brugge. Ik heb hun matchen tegen FC Kopenhagen gezien, het is een mooie ploeg met een offensieve geest. Als het een goede dag heeft, mag Aalborg geen probleem zijn voor Club.” Temeer omdat de Deense competitie al sinds begin december stilligt en pas komend weekend hervat. Dat betekent dat Aalborg al twee maanden geen wedstrijd met inzet meer gespeeld heeft. Gronkjaer: “Dat klopt, maar als je in het noorden voetbalt, moet je je aanpassen aan de klimatologische omstandigheden.”

DOOR EMILIEN HOFMAN

Jesper Gronkjaer – “Door de financiële problemen moest Aalborg vooral in de jeugd investeren.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content