N asredine Kraouche in januari, John Machethe en Robert Mumba in februari had AA Gent (wegens te laat terug uit Afrika) al eerder ontslagen. Vorige week kwamen daar na een vechtpartij rond een inworp tijdens een trainingswedstrijdje nog eens Abdelmalek Cherrad en Mustapha Oussalah bij. Vooral Abdelmalek Cherrad stond bekend als een driftkikker : hij trapte op Lierse na op Jonas De Roeck en vernielde een deur, haalde zich ook bij de Algerijnse nationale ploeg een schorsing op de hals wegens het beledigen van de scheidsrechter en moest voordien vluchten bij Nice na familiale conflicten. Voorzitter Ivan De Witte : “Hij was een risicospeler, ik steek dat niet weg. Eigenlijk heeft die jongen geen slecht karakter, maar bij momenten is hij niet gecontroleerd. Maar Georges Leekens kende hem, dat leek ons een troef om hem onder controle te kunnen houden. Vraag is : waar liggen oorzaak en gevolg ? Maar waarover hun meningsverschil nu precies ging, daarop wens ik zelfs niet in te gaan.”

Wel kan de vraag worden gesteld of de club zijn spelers niet beter moet screenen ? “Uiteraard”, zegt Ivan De Witte. “Maar Gent zit in een overgangsperiode waarin we moeten roeien met de riemen die we hebben. Spitsen zijn schaars en als je dan in onze situatie een ietwat performante aanvaller wil, loop je een grotere kans dat je een risicospeler haalt. Het idee is om in de toekomst voorzichtiger te zijn en zelfs als we een heel goeie aantrekken toch nog proberen alle andere afwegingen te maken met betrekking tot temperament en karakter en dus geen compromissen meer te sluiten zoals we nu moesten doen. Want je moet uiteraard beter voetbal spelen, maar ook de club gezond houden. Zodra we er financieel bovenop zijn, zullen we geen compromissen meer maken.”

Ook een betere begeleiding zal aan bod komen, zegt De Witte. “Ik heb heel veel vertrouwen in Georges Leekens en ik ben ervan overtuigd dat hij ook dát element beheerst. Maar in de toekomst moeten we misschien een structurele kost maken voor iemand die ook na de training wat meer begeleiding geeft. Nu kunnen we dat in ieder geval niet dragen.”

Tussen haakjes : dat Ali Lukunku toen hij voor Gent had getekend eerder in Frankrijk positief bleek te zijn bevonden, kon Gent, verklaarde ook de clubdokter achteraf, niet vooraf weten. “We hebben hem nu het voordeel van de twijfel gegeven, hij mag meetrainen met ons, maar ik wil eerst nog eens grondig het vonnis lezen voor we daarna een definitieve beslissing nemen.” (RDG)

RDG

‘Spitsen zijn schaars en als je dan in onze situatie een ietwat performante aanvaller wil, loop je een grotere kans dat je een risicospeler haalt.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content