TYPE-ELFTAL: 4-4-2 Doel

Gaspercic tekende voor een extra jaartje Westerlo en kan terugblikken op een degelijk seizoen, de ancien wierp zich op als een betrouwbaar sluitstuk. De reservedoelmannen Ruttens en De Winter lieten een behoorlijke indruk, maar blijven te onervaren om als directe doublures te fungeren.

Middenveld

Dirar illustreerde zijn heerlijke trap en technische klasse op de rechterflank. Van Imschoot stond voor stille werkkracht en balrecuperatie. Modubi, zelf lange tijd geteisterd door blessures, profiteerde van het uitvallen van Mennes. Delen dweilde steeds vol engagement zijn linkerflank af.

Verdediging

Wagemakers wisselde op rechts goede met mindere prestaties af. Van Kerckhoven bood als routinier degelijkheid en ervaring in het hart van de defensie. Wils acteerde secuur aan zijn zijde, hij verwees Elejiko naar de bank. Evens was op links onmisbaar, hij liet zich opmerken door zijn onverzettelijkheid.

Aanval

Dekelver kwam in de loop van het seizoen over van Cercle en toonde duidelijk meer efficiëntie dan de naar Antwerp verkaste Utaka. Ogunsoto, overgekomen van het Griekse Ergotelis, wierp zich op als een fysiek sterke en doeltreffende spits. Hij teerde voornamelijk op zijn explosiviteit.

TOP:

Patrick Ogunsoto

Dirar wierp zich tegen het seizoens-einde op als een technisch verfijnde rechterflank, maar de Marokkaan speelde al bij al minder constant dan Ogunsoto. De Nigeriaan schreef het gros van de Westelse doelpunten op zijn conto. Ook qua speldoorzicht en passing ontwikkelde Ogunsoto zich in positieve zin.

flOP: Samir Beloufa

De Franse Algerijn was veelvuldig geblesseerd en kon nooit een plaats opeisen in de verdediging. De linksvoetige oud-speler van Germinal Beerschot zag voor zichzelf geen sportieve toekomst en daagde eind januari niet op voor een invallerswedstrijd. In overleg met de clubleiding werd zijn contract ontbonden.

StatistiEKEN Speeldagen

3de speeldag Westerlo-Anderlecht 3-4. Illustratief voor de wedstrijden tegen toppers, een tikkeltje meeval ontbrak.

9de speeldag Moeskroen-Westerlo 4-0. Een dieptepunt.

16de speeldag Westerlo-Cercle Brugge 0-0. Een wedstrijd zonder enig animo, zoals te vaak.

30ste speeldag Westerlo-Zulte Waregem 4-2. Een hoogtepunt : een spektakelmatch met hoogstaand voetbal.

ACHTERAF: Jef Delen

Hoe blik je terug op het seizoen ?

Jef Delen : “Met gemengde gevoelens. Enerzijds geeft onze plaats in het klassement aanleiding tot tevredenheid, anderzijds vind ik niet dat we er het maximum uithaalden. Ik denk dat Westerlo beter kan dan een zevende of achtste stek. We hebben een paar keer de kans gemist om aansluiting te vinden met de ploegen boven ons. In die cruciale matchen mag het niet keer op keer mis lopen. Het moet onze ambitie zijn om opnieuw aansluiting te zoeken met de subtop, waarom niet mikken op een vijfde plaats ?”

Waarom kan Westerlo volgend seizoen hoger mikken ?

“Automatismen en continuïteit moeten onze wapens worden. Ik denk niet dat er veel basisspelers zullen vertrekken en we recupereren bovendien jongens zoals Bart Van Den Eede en Wim Mennes. Neto en Lincon kan ik voorlopig moeilijk beoordelen, maar Dimitrovski en Moses bieden alvast een surplus.”

Betreur je het dat de club stilaan zijn reputatie van giantkiller kwijtspeelt ?

“Ja. De fans verwachten van ons dat we iets extra doen tegen de grote ploegen, ook daar moeten we opnieuw op focussen. De kansen waren er nochtans, thuis tegen Standard spelen we een van onze betere wedstrijden, maar doordat De Camargo in extremis scoort, bleven we weer op één puntje steken.”

Welke ploegmaat heeft je dit seizoen verbaasd ?

“Ik vond vooral Dirar sterk. Van Ogunsoto wisten we vooraf dat hij een goal kon maken, maar Dirar komt letterlijk uit het niets. Vergeet niet dat die jongen nog geen enkele ervaring had op het hoogste niveau.”

TRAINER: Herman Helleputte

Westerlo bivakkeerde een heel seizoen rond een achtste stek in het klassement. Gezien het spelerspotentieel lijkt trainer Herman Helleputte daarmee het maximum uit zijn elftal te hebben gepuurd. Het is dan ook een vreemde vaststelling dat de coach geen nieuw contract krijgt aangeboden. Over het precieze waarom blijft men in Westerlo op de vlakte. Helleputte zou onder meer het weinig attractieve voetbal van Westerlo worden aangewreven. Ook het etiket ambitieloos – hardnekkig terugkerend sinds Guillou – kleeft nog steeds op de rug van de coach. Volgens manager Herman Wijnants heeft de club nood aan een grondige interne screening, hij stipt aan dat alle departementen van de club geëvalueerd zullen worden. Jan Ceulemans lijkt de voornaamste kandidaat om zijn vriend Helleputte af te lossen.

Tendensen (heel goed, goed, gemiddeld, slecht, heel slecht) Toeschouwers (gemiddeld)

Gemiddeld kwamen per thuiswedstrijd 6000 toeschouwers naar het Kuipje, dat is evenveel als vorig jaar. De sfeer in het stadion was zelden extatisch.

Entourage (heel slecht)

De jeugdwerking – het stokpaardje van manager Herman Wijnants – staat ter discussie. Volgend seizoen moet eigen talent beter doorstromen naar het eerste elftal. De medische staf wordt geprofessionaliseerd. Helleputte krijgt geen nieuw contract, de manager wil een trainer die past binnen de filosofie van de club.

Spektakel (gemiddeld)

Vaak saai en droog resultaatvoetbal, tegen de toppers werd er weinig van gebakken.

Financiën (goed)

Westerlo start volgend seizoen met een bonus van 750.000 euro. Wijnants maakte al in januari zijn transferhuiswerk voor volgend seizoen. De transfersommen voor Neto, Moses en Dekelver zijn betaald, de optie op Lincon is nog niet gelicht.

Transfers (goed)

Dirar toonde veel potentieel, Ogunsoto deed het goed. Dekelver brengt efficiëntie, Wils presteerde gewoon, Corstjens kwam weinig aan de bak. Scheelen, Neve en Van Den Eede lagen vooral in de lappenmand. Neto, Moses en Lincon passen zich nog aan.

door Bert Boonen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content