Dinsdag 15/3

Voor Lance Armstrong wordt het dit jaar de ‘Tour de trop’. Feestjes in de winter, grammy’s en oscars en God mag weten wat nog allemaal, zonder training naar Parijs-Nice, meteen moeten opgeven…, dat zijn Ullrichiaanse voorbereidingen. Die achterstand in conditieopbouw haal je niet meer op. Tenzij Lance iedereen een rad voor de ogen draait en stiekem gaat trainen. Roger De Vlaeminck deed dat vroeger. Ging om halfvier ’s morgens al de weg op, was terug thuis om halfnegen en toen Walter Godefroot en Eric Leman een half uurtje later kwamen vragen om mee op tocht te vertrekken, overtuigde Roger hen om binnen te blijven omdat het regende. Zondags reed hij dan Godefroot en Leman in de laatste twintig kilometer los uit het wiel.

Maar zo geslepen zal Lance Armstrong wel niet zijn. Die Sheryl Crow kost hem zijn zevende Ronde, schrijf dat maar op. Wij hebben ooit zelf verkering gehad met een zangeres, zij het een van het lyceumkoor Cantate Domino, en dat heeft onze ontwikkeling geen goed gedaan. Het bewijs ligt elke week voor uw neus.

Woensdag 16/3

Er hebben in het verleden al veel straffe dingen in dit blad gestaan, daarover is vorige week een mooi feestnummer samengesteld, maar de foto van Laurent Delorge in ‘Doorgevraagd’ van eind februari, heeft zijn plaats in de trofeeënkast verdiend. Dat Delorge wil reïncarneren als tijger omdat er daarvan te weinig zijn, daar valt iets voor te zeggen. Hoewel. Van Margriet Hermans zijn er ook weinig, maar laat dat vooral niemand ertoe aansporen om te reïncarneren als Margriet Hermans.

Wat meer de aandacht trekt, is de foto van Laurent. Met een boek. En dan nog een van Geert van Istendael ! ‘Arm Brussel’ heet het, een werk waarin de auteur de stedenbouwkundige mismeestering van onze hoofdstad aanklaagt. Beginnend in de tijd van Adolphe Max, over Expo ’58 en de kaalslag onder het duo Vandenboeynants-De Pauw, niet Bart maar Charly, eindigend bij megalomane projecten voor verpauperde buurten als het Zuid.

‘Wat is het domste dat je ooit gedaan hebt ?’ luidt een van de vragen aan Laurent. ‘In Engeland een keer achteruit in de auto van mijn overbuur gereden.’ Laten we dat het op één na domste noemen.

Donderdag 17/3

Uit de gokreportage van drie weken geleden. Een anonieme gokker : ‘Onlangs hoorde ik dat er op één wedstrijd in Turkije, Sebatspor-Trabzonspor, in totaal 600.000 euro is ingezet.’

Zelfde nummer van Sport/Voetbal Magazine, drie(!) bladzijden vroeger : de column van Ine Verstaen, een tweewekelijkse delicatesse. Ine was met een bezoekende vriend naar het nabijgelegen Akçabat gereden. Om er de match… Sebatspor-Trabzonspor bij te wonen. Een vreselijke ervaring voor Ine. Het stadion was vol en er mocht niemand meer bij.

Om 13.45 uur was dat. Wij lezen in haar column : ‘13.46 uur : iemand van de club gebeld, die de tickets heeft. Ik zeg dat we bij de A-ingang staan en dat hij zich moet reppen. 13.47 uur : ik bel opnieuw : waar hij blijft ? 13.51 uur, de man met de tickets kan niet meer buiten, de poorten zijn dicht.’

De rest van het verhaal zullen wij nu zelf samenvatten. 14.00 uur, de match begint. 14.01 uur : Ine wordt kwaad en beledigt alle stewards van Sebatspor. 14.03 uur : Ine kookt bijna over, belt de voorzitter van Trabzon. Diens gsm staat niet aan ! !

14.07 uur : stoom uit neus en oren van Ine. Turks lidmaatschap Europese Unie met de minuut onzekerder. 14.08 uur : Ine grijpt twee politiemanen vast, slaat hen met de schedels tegen elkaar, trapt er nog een derde in de ballen en eist de sleutel van de hoofdingang. 14.13 uur : de sleutel is verloren. 14.14 uur : Ine pakt het pistool van één van de agenten, schiet het slot stuk, ramt de poort open, verwondt al wie haar nog wil tegenhouden. 14.15 uur : Ine bestijgt de viptribune, wipt met een knietje de secretaris van Sebatspor uit zijn stoel, en neemt daar zelf plaats.

14.16 uur : na een hoekschop reageert Karel D’Haene alert op een afgeweerde kopbal en knalt van dichtbij de beslissende 0-1 tegen de touwen. In de viptribune springt een wild geworden blonde vrouw in de nek van de voorzitter. 600.000 euro zet je niet elke dag in.

door Koen Meulenaere

‘600.000 euro zet je niet elke dag in.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content