In Frankrijk vindt naast de Tour komend weekend ook een ander iconisch sportevent plaats: de uitgestelde 24 Uur van Le Mans.

Zoals zovele sportevenementen werd ook de beroemde uithoudingsrace uitgesteld, van half juni naar 19/20 september. Dat is in het verleden nog maar één keer het geval geweest, toen de massale stakingen en protesten in mei 1968 tot te veel organisatorische problemen leidden.

Het oorspronkelijke plan was om mensen die al een kaartje hadden gekocht toe te laten op het Circuit de la Sarthe, weliswaar via aparte fan villages van maximaal vijfduizend personen. Maar omdat de coronabesmettingen in Frankrijk de laatste week weer stegen, besloot de organiserende Automobile Club de l’Ouest om geen publiek toe te laten voor de 88e editie. Er waren volgens voorzitter Pierre Fillon te veel vragen over gezondheid en veiligheid. Alleen medewerkers van de organisatie, teamleden en journalisten krijgen komend weekend toegang tot de bubbel. Al wordt hen wel een strikt coronaprotocol opgelegd, inclusief negatieve coronatests, temperatuurcontroles en mondmaskerplicht.

Om de pijn van de autoraceliefhebbers te verzachten zet ACO vol in op zijn digitale platformen en sociale media, met meer dan ooit exclusieve beelden van achter de schermen. ‘De toeschouwers kunnen niet naar Le Mans komen, dus zullen wij Le Mans naar hen brengen’, aldus Fillon.

De 24 uur van Le Mans, die deel uitmaakt van het FIA World Endurance Championships, start op zaterdag 19 september om 14.30 uur, met zestig teams. Een etmaal later – met meer donkere, nachtelijke uren dan normaal, gezien de latere datum – zal Toyota zijn hattrick allicht voltooien, na zeges in 2018 en 2019, telkens met rijders Sébastien Buemi, Fernando Alonso en Kazuki Nakajima.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content