TYPE-ELFTAL : 4-5-1 Doel

Na twee derde van het kampioenschap verloor Deelkens zijn plaats aan Boeckx. Die hield zich staande, zonder meer. Deelkens mag weg. Mignolet, volgend seizoen de nog jongere doublure van Boeckx, overtuigde (nog) niet tijdens enkele speelbeurten op het einde.

Verdediging

Pas met de komst van Vanczak kwam er centraal stabiliteit. Wisniowksi verdween naar de bank. Mulemo bevestigde op links. Rechts wisselden Hendrikx en Debroux elkaar af, tot het schuiven stopte met de voorzichtige ontbolstering van Van Oudenhove.

Middenveld

Na een moeilijk begin ontpopte Delorge zich tot de stabiele factor. Rond hem wisselde de bezetting vaak. De gestalte van Simaeys was belangrijk, Chimedza was balvast, maar vertraagde het spel vaak. Buvens miste zijn seizoen compleet, deels door blessures.

Aanval

Munyaneza debuteerde sterk, maar viel even spectaculair terug. Snel werd duidelijk hoe onmisbaar Van Houdt was. Alleen Sishuba zorgde ook voor dreiging maar in goals resulteerde dat te weinig. De comeback van Désiré Mbonabucya kwam er niet.

TOPPeter Van Houdt

Begon als bankzitter, speelde daarna als rechtsbuiten en werd pas nadat Thomas Caers opstapte, voluit gebruikt als diepe spits. Teruggekeerd met tien jaar buitenlandse ervaring was hij de onzichtbare leider in de groep. Moeilijkst te missen speler : zonder hem stelde STVV aanvallend weinig voor.

flOPIlija Stolica

Kreeg sinds zijn naam viel in het Ye-dossier, geen eerlijke kans meer op Staaien. Moest het als gestalterijke targetman ook afleggen van de uit de derde klasse aangetrokken Henri Munyaneza. Stond drie keer in de basis, maakte één doelpunt en vertrok dan geruisloos naar Bergen in de winterstop.

StatistiEKEN Speeldagen

1ste speeldagTchité ontbindt zijn duivels en STVV ziet tegen Anderlecht een voorsprong in de slotminuten verloren gaan (2-4).

6de speeldag Zelfde scenario tegen Club Brugge : goed voetbal, wenkende zege, fataal slot (2-3). Pijnlijke competitiestart.

13de speeldag Cruciale uitzege tegen Standard (1-2) na het vertrek van Thomas Caers. Voorafgegaan en gevolgd door een zege, de enige 9 op 9 van het seizoen.

ACHTERAF : Jeroen Simaeys

Wat onthoud je van het seizoen ?

Jeroen Simaeys : “Dat het weer net goed is afgelopen. Voor het tweede jaar op rij zijn we niet gedegradeerd. Daarmee is alles gezegd.”

Had het anders kunnen lopen ?

“Ik denk het wel. In tegenstelling tot vorig jaar zijn er enkele kritische sleutelmomenten geweest. In de winterstop stonden we elfde : als we toen goed waren herbegonnen, waren we mee geweest met de middenmoot. Op dat moment hebben we het thuis laten liggen door te veel gelijk te spelen. Niet in het begin tegen Anderlecht, Club of Genk, ook al zat er toen meer in. Het basisprobleem lag daar niet.”

Wat was het ? Weinig scorend vermogen ? Weinig leiders ? Smalle kern ?

“Zodra Peter Van Houdt uitviel, hadden we moeite om een goal te maken, maar ook achterin hielden we moeilijk de nul. Dat van die leiders is misschien waar, maar zodra je onderin staat, is het meestal zo dat iedereen vooral met zichzelf bezig is. En dat de kern te smal was, is wel duidelijk. Je mag jonge gasten op de bank hebben, maar nu was het van het goeie te veel. Nijs en Stolica gingen weg en Désiré (Mbonabucya, nvdr) was een heel jaar buiten strijd. Daar zijn geen waardige vervangers voor gehaald.”

Wat is je advies aan STVV opdat het niet weer zo’n seizoen meemaakt ?

“Zorg voor een vaste structuur en wijk daar niet van af. Bepaal vóór het seizoen één algemene visie en gooi niet alles om als je eens verliest. Dat begint met een trainer die je het volste vertrouwen geeft en zijn werk laat afmaken. Nu hebben we er weer drie, vier gehad : voor een groep is dat niet gemakkelijk.”

TRAINER :Peter Voets

Peter Voets nam het na elf speeldagen over van Thomas Caers en daarna van Henk Houwaart, met wie de club het na vier maanden wel had gehad. Hij deed dat telkens met puntengewin, net als vorig seizoen, wat hem vrij snel het etiket ‘succestrainer’ opleverde. Dat was voorbarig. Voets kreeg het vertrouwen om het seizoen uit te doen als hoofdtrainer, maar deed het in de laatste zeven wedstrijden niet beter dan zijn voorgangers. Hij twijfelt nog of hij doorgaat als hoofdtrainer, maar wordt het door iedereen afgeraden. Voets staat voor Truiense waarden als engagement en ‘ervoor gaan’, maar is geen man van grote voetbalideeën. Mocht het ooit mislopen voor hem op Staaien, is de kans reëel dat er geen plaats meer voor hem is in het (top)voetbal. Als hij slim is, kiest hij voor het eeuwige assistentschap van STVV.

Tendensen Toeschouwers (gemiddeld)

Gemiddeld vulden 7615 toeschouwers Staaien tegenover 7420 vorig jaar. De winst zat in de losse ticketverkoop, want het aantal abonnees slonk licht.

Entourage (heel slecht)

Veel komen en gaan : twee trainerswissels, vertrek van directeur Anja Verweyen en commercieel manager Geert Smets, intrede van sportief ‘raadgever’ François Laureyssen en directeur Sylvain Gielen, uitbreiding van de raad van bestuur en oprichting van een sportieve commissie onder leiding van Aimé Vanleeuw.

Spektakel (gemiddeld)

Uitstekend begonnen in de topduels thuis, maar door de tragische nederlagen verdween met een goed klassement ook het aantrekkelijke voetbal.

Financiën (gemiddeld)

STVV draait operationeel break-even, maar rekening houdend met enkele zware investeringen (kunstgrasveld + beëindiging van samenwerking met het Hongaarse Ujpest) is er vermoedelijk een exploitatietekort. Voorzitter Roland Duchâtelet wil een groter budget.

Transfers (goed)

Peter Van Houdt, Marc Hendrikx, Cephas Chimedza en Vilmos Vanczak waren basisspelers. Henri Munyaneza verwerkte de sprong uit derde klasse prima, maar viel daarna terug.

door Jan Hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content