analyse: DIETER DEKELVER

Mag Cercle tevreden zijn over dit seizoen ?

Dieter Dekelver : “Het had iets beter gekund, ik denk onmiddellijk aan onze slechte start. De kalender speelde ons dit seizoen parten, we kregen een loodzware aanvangsfase voorgeschoteld.

“Daarnaast zijn er verscheidene momenten geweest waarop scheidsrechterlijke beslissingen in ons nadeel uitvielen. In het begin van het seizoen werd op La Louvière een geldig doelpunt afgekeurd. Normaal gezien eindigt die wedstrijd op 0-1. Enkele weken geleden, in de thuismatch tegen Beveren, was een bal over de lijn. De goal werd niet toegekend. Over het hele seizoen bekeken gaat dat om vijf, zes of zeven punten. Die maken het verschil tussen een rustig seizoen doormaken en moeten knokken tot de laatste speeldag.

“Maar de verantwoordelijkheid lag ook bij de spelersgroep. Soms werd alles een beetje te gemakkelijk opgepakt. Dat was vorig jaar al het probleem bij Cercle. Dan verwacht je dat zich dat niet herhaalt. En toch. De laatste zes à zeven wedstrijden van vorig seizoen konden we heel rustig spelen. We dachten dat we in het begin van dit seizoen op dat elan konden doorgaan. Ten onrechte.”

En dat probleem bleef zich herhalen, ook in de terugronde ?

“Na een paar goede wedstrijden sluipt gemakzucht in de ploeg. Dat moet eruit. We moeten met het oog op volgend seizoen onthouden dat we er vanaf de eerste speeldag met ons hoofd bij moeten zijn en geen wedstrijden moeten aanvatten met het idee dat het makkelijk wordt. We hebben onze kwaliteiten, maar zo goed zijn we ook weer niet.”

TYPE-ELFTAL 4-4-2 DOEL

Vandendriessche kon zich dit seizoen niet ontpoppen tot een keeper die punten pakt voor zijn ploeg. Hij bezondigde zich aan enkele opvallende fouten en toonde zich niet altijd een betrouwbaar sluitstuk.

VERDEDIGING

Portier kwam tijdens de winterstop over van KV Oostende omdat Viane voor langere tijd buiten strijd was door een blessure. De 23-jarige verdediger werd een zwak punt in de verdediging. De Wulf presteerde naast hem wel constant.

MIDDENVELD

Bij Boi was het dikwijls net niet. Grondin presteerde doorgaans vrij goed. Ook Meyssen blijft een kwaliteitsvolle speler, maar de spelverdeler haalde niet meer zijn niveau van weleer. Op het einde van het seizoen werd hij na strubbelingen aan de kant geschoven.

AANVAL

Pivaljevic speelde een heel sterke eerste seizoenshelft. Dekelver werkte een behoorlijk seizoen af. In de aanval gebruikte Van Veldhoven ook verscheidene keren Muhamadu, maar voor de Nederlandse aanvaller ging het allemaal een beetje te snel.

STATISTIEKEN 7e speeldag

Na 1 op 18 grijpt Cercle voor het eerst de volle buit door Germinal Beerschot te kloppen met 3-0.

19e speeldag

Op het veld van Anderlecht wordt het 2-2, de mooiste prestatie van het seizoen.

23e speeldag

Cercle incasseert een pandoering van jewelste op Sclessin, het wordt 7-1. Drie speeldagen later krijgt groen-zwart weer slaag, op het veld van Moeskroen wordt het 6-0.

33e speeldag

Cercle is pas op de voorlaatste speeldag zeker van het behoud, dankzij een 2-0-overwinning tegen Lokeren.

TRAINER: HARM VAN VELDHOVEN

Het tweede seizoen van Harm van Veldhoven bij Cercle verliep iets minder rustig dan het eerste. De nuchtere Nederlander ondervond veel meer last om zijn ploeg uit de degradatiezone te houden. Het sierde Van Veldhoven dat hij tijdens moeilijke wedstrijden voor doel geen dubbele muur optrok, maar dat kostte punten. Na verscheidene matchen kloeg de trainer over een gebrek aan inzet bij bepaalde spelers, blijkbaar kon hij op dat vlak niet 100 procent zijn stempel drukken op de groep.

Ten slotte bleef Van Veldhoven – het moet gezegd – dit seizoen niet gespaard van tegenslag. Zo raakten bijvoorbeeld Denis Viane en Djordje Svetlicic beiden voor lange tijd geblesseerd en verloor hij op die manier twee heel belangrijke pionnen.

TOP: STIJN DE SMET

De 21-jarige, ietwat nonchalante aanvaller behoudt nog een ruime progressiemarge, maar blijkt nu al een lichtpunt bij groen-zwart. Stijn De Smet was vooral belangrijk omdat hij zorgde voor creatieve impulsen naar voren toe, zowel op de linker- als op de rechterflank. Regelmatig pikte hij ook zijn goaltje mee.

FLOP: VIT VALENTA

Na een jaar bij de amateurs in Nederland verliep de overgang naar de Belgische eerste klasse moeilijker dan verwacht voor Vit Valenta. De spelmaker liep in de heenronde verscheidene blessures op door het verschil in intensiteit. Maar ook toen hij in de terugronde fit bleef, kon hij niet optornen tegen de concurrentie op zijn positie.

TENDENzEN TOESCHOUWERS (GOED)

Per wedstrijd zakten gemiddeld 5150 mensen (3100 abonnees) af naar het Jan Breydelstadion. Vorig seizoen waren dat er gemiddeld 4370 (3000 abonnees).

ENTOURAGE (GEMIDDELD)

De samenwerking met Blackburn Rovers bleek op het sportieve vlak niet van grote waarde. De spelers die Cercle wilde laten overkomen, mochten niet komen ; zij die mochten komen, had Cercle niet echt nodig. Bovendien keerden Luke Jones (19) en Keith Barker (19) vervroegd terug naar Engeland omdat ze heimwee hadden.

SPEKTAKEL (SLECHT)

Cercle boekte een 0-4-zege tegen Lierse, maar dat vormde een zeldzaam hoogtepunt. Groen-zwart incasseerde vooral weer veel doelpunten.

FINANCIëN (GOED)

Dit seizoen zijn er ongeveer 450.000 euro extra inkomsten dankzij tv-gelden.

TRANSFERS (SLECHT)

Van Vandendriessche werd meer verwacht. Pinas bleek wel een meerwaarde voor het team. Bij de jongens die er in de winterstop bijkwamen, woog Portier vrij licht. Ook Muhamadu kon zich niet onderscheiden.

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content