analyse: FREDERIK VANDERBIEST

Jullie werden afgeschilderd als dé kandidaat-daler, maar kenden weinig of geen degradatiezorgen.

Frederik Vanderbiest : “De zogenaamde kenners vergisten zich, hé. ( grijnst) De manier waarop we in de brede middenmoot eindigen, is schitterend. We stonden nooit op een directe degradatieplaats. Ongelofelijk, zeker als je weet met welke bescheiden middelen wij werken.”

Wat was dit seizoen de kracht van jullie team ?

“Een goede organisatie, plus de ingesteldheid van de spelers, die er altijd honderd procent voor wilden gaan. We stonden bekend om onze powerplay, pasten ons nooit aan. Zeker thuis niet, toen speelden we bijna altijd ons eigen spel, behalve tegen Club Brugge en Anderlecht.”

Welk soort trainer moet Dennis van Wijk vervangen ?

“Zijn vertrek wordt een zwaar verlies. Je kan hem moeilijk iets verwijten. Net als voor Jamaique Vandamme is het nu het moment om de kans te grijpen. De nieuwe coach moet ongeveer hetzelfde type zijn. Iemand die boven de groep staat, er dicht op zit en niemand loslaat. Hij moet iedereen constant op zijn plichten wijzen en de hele selectie erbij betrokken houden. Want dat was de sterkte van Dennis van Wijk. Ook de 4-4-2 moeten we kunnen behouden, we mogen geen schrik hebben om krachtvoetbal te brengen en de bal soms eens over de tribune te trappen.”

Wat moet volgend seizoen de ambitie zijn ?

“Simpel : het behoud zo snel mogelijk veiligstellen, door 36 à 37 punten te pakken. Al wat erbij komt, is een mooie bonus. Dit bevestigen wordt moeilijk.”

TYPE-ELFTAL 4-4-2 DOEL

Sierens begon wat aarzelend aan de competitie, kende een bijzonder pechmoment op Charleroi met het gecontesteerde doelpunt van Sterchele, maar herpakte zich goed. Biebauw verving hem, door blessure, de laatste drie wedstrijden en schitterde vooral tegen Standard.

VERDEDIGING

Monteyne toonde zich een vinnige kuitenbijter, die voor duelkracht en diepgang zorgde. Het centrale duo LahousseVaesen acteerde sterk, terwijl op links de rechtsvoetige El Araichi (snel en agressief) De Coninck uit de ploeg speelde.

MIDDENVELD

Aanvoerder Vanderbiest ging fysiek en verbaal voorop in de strijd. Vandamme kreeg meer een constante in zijn prestaties en dribbels. De Vleeschauwer, Barbé (na een langdurige revalidatie) en Smits zorgden voor voetballend vermogen.

AANVAL

Eloi was door zijn onvoorspelbaarheid een lastpost voor vele verdedigers, maar de Haïtiaanse Fransman kraakte mentaal door de beschuldigingen aan zijn adres in de omkoopaffaire. Malki en Dufoor konden hem als duo niet adequaat genoeg vervangen.

STATISTIEKEN 2 de speeldag

SV Roeselare haalt zijn eerste overwinning in de eerste klasse, dankzij een treffer van Wagneau Eloi tegen Beveren. De ontlading was groot.

14de speeldag

Moeskroen maakt kennis met de Hel van Schiervelde : het wordt 5-0. SV Roeselare buit maximaal zijn thuisvoordeel uit, op verplaatsing speelt de ploeg soms iets te naïef.

28e speeldag

Door de 1-0-zege, via Jamaique Vandamme, in de derby tegen Cercle Brugge is SV Roeselare zeker van een verlengd verblijf in de eerste klasse.

TRAINER: DENNIS VAN WIJK

Amsterdammer met een grote mond, die gerust de redder van SV Roeselare mag worden genoemd. Behoedde drie jaar geleden de ploeg voor degradatie naar de derde klasse en begon rustig te werken met zijn principes. Kracht- en werkvoetbal stonden daarbij voorop. SV Roeselare werd een moeilijk te ontwrichten geheel, dat teert op mentaliteit en graag gebruikmaakt van kick-and-rush. Eenmaal het team op voorsprong komt, geeft het nog zelden die bonus uit handen.

Dennisvan Wijk is aan de zijlijn een vulkaan die regelmatig eens explodeert. Hij slaagt erin bij zijn spelers extra krachten op te roepen. Ze moeten zich leeg spelen, het truitje nat maken. Verlaat zijn cluppie straks voor een avontuur bij Willem II, waar hij voor twee jaar (met optie voor een derde seizoen) tekende.

TOP: JAMES LAHOUSSE

Voetballend te beperkt, werd gevreesd. Maar James Lahousse is een karaktervoetballer, die dit seizoen bijzonder veel vooruitgang maakte. Met Daan Vaesen centraal achterin een moeilijk te passeren duo, dat uitblinkt door zijn duelkracht. Alleen de communicatie en onderlinge coaching zijn nog voor verbetering vatbaar.

FLOP: ERIC JOLY

De Franse stilist paste duidelijk niet in het werkvoetbal dat Dennis van Wijk voor ogen had. Mist de verbetenheid in de duels en het loopvermogen om een stek als titularis te veroveren. De technisch briljante middenvelder, overgenomen van KV Oostende, mocht slechts negenmaal aan de aftrap verschijnen.

TENDENzEN TOESCHOUWERS (GOED)

Vorig seizoen verkocht de club amper 150 abonnementen en 250 businessseats. Het debuut in de eerste klasse zorgde voor een spectaculaire groei met 2400 seizoenkaarten en 700 seats. Gemiddeld vonden 5500 toeschouwers de weg naar Schiervelde, tegenover slechts 1000 een goed jaar geleden.

ENTOURAGE (GOED)

Dennis van Wijk vertrekt naar Willem II. De club wil in de toekomst de kaart van de jeugd blijven trekken. De stad bouwt, ter waarde van 3,25 miljoen euro, een volledig nieuw jeugdcentrum.

SPEKTAKEL (GOED)

Vooral in de thuiswedstrijden verwendde het team zijn publiek met grote zeges, zoals de 5-1 tegen Germinal Beerschot en de 5-0 tegen Moeskroen.

FINANCIëN (GOED)

Het budget van 3 miljoen euro wordt straks verhoogd door de meeropbrengsten van het tv-contract. Ook de belangstelling bij de sponsors steeg opmerkelijk.

TRANSFERS (GELIDDELD)

Malki, Vaesen, Eloi en Smits bewezen hun waarde. De Vleeschauwer en Dufoor kunnen beter. De Coninck (blessuregevoelig), Vlaeminck (ritme te kort) en Joly (tactische keuze) kregen weinig kansen.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content