TYPE-ELFTAL : 4-2-3-1 Doel

In zijn laatste seizoen als speler deed Vandendriessche het niet slecht. Maar hij speelde nooit met het vertrouwen dat hij eerder in zijn carrière aan de dag legde, niet in het minst omdat hij zich nooit echt in zijn sas voelde bij groen-zwart en de supporters vaak snel waren met hun gefluit en kritiek op hem.

Verdediging

Op rechts was Viane weer lange tijd out en bleek Portier geen volwaardig alternatief. Kane werd van Blackburn Rovers geleend en toonde zich een klasse beter dan Viane. Op links was Van Mol lange tijd out en moest Mutavdzic het gat vullen. Die deed dat keurig. De Wulf presteerde centraal heel constant.

Middenveld

Serebrennikov en Grondin fungeerden in de tweede competitiehelft meestal als buffers voor de verdediging en lagen zo mee aan de basis van het lage aantal tegengoals. Vandenbussche was op die posities of centraal achterin een waardig alternatief. Boi boekte de eerste seizoenshelft progressie.

Aanval

De Sutter verteerde zijn overgang van derde naar eerste goed, maar presteerde na zijn blessure, in de tweede ronde, niet meer zoals in het begin. Het talent in De Smet kwam weer regelmatig bovendrijven. Pivaljevic had in de loop van dit seizoen wat last van een dipje, maar scoorde toch weer vijf keer.

TOPVusumuzi Prince Nyoni

De in Zimbabwe gehaalde linkermiddenvelder bracht creativiteit en aanvallende impulsen op de linkerflank. Zet vlot acties op, toont zich werklustig en beschikt over de juiste mentaliteit. In een minder opvallende, maar cruciale rol werkte ook Christophe Grondin een bijzonder knap en regelmatig seizoen af.

flOPVit Valenta

Nadat hij een jaar bij de amateurs gespeeld had, kon hij zich vorig jaar niet doorzetten bij Cercle. In de voorbereiding naar dit seizoen leek beterschap op komst, maar trainer Harm van Veldhoven oordeelde uiteindelijk dat hij toch tekortschoot om nog echt mee te kunnen in de Belgische eerste klasse.

StatistiEKEN Speeldagen

10de speeldag 1-0-verlies bij Roeselare. Zonder spits De Sutter (geblesseerd na bekermatch tegen Dender) moet Cercle met vallen en opstaan op zoek naar een nieuw spelconcept.

17de speeldag Cercle wint de stadsderby tegen Club. Het seizoen is geslaagd.

26de speeldag 0-2-winst in Gent. Een van de beste matchen van Cercle. Met een opstelling met twee buffers voor de defensie werd na Nieuwjaar een succesvol recept gevonden.

ACHTERAF : Jimmy De Wulf

Hoe kijk jij terug op jouw vierde seizoen bij Cercle ?

Jimmy De Wulf : “Deze kern was kwalitatief een van de betere. We zetten mooie prestaties neer en mogen tevreden zijn.”

Waaraan is dat te danken ?

“Deze groep hangt heel goed aan elkaar. En we kunnen niet ontkennen dat iemand als SergiySerebrennikov een extra voetballende kwaliteit vormt voor ons middenveld. Ook Christophe Grondin speelde een heel knap seizoen. Enkele individuen presteerden dit seizoen heel goed.”

Er zijn ook goede transfers gedaan.

“Terwijl we vorig jaar met Ibad Muhamadu en Brian Pinas jongens hadden die nooit echt hun stempel konden drukken op ons spel. Plus : Vusumuzi Nyoni, Honour Gombami, TonyKane en Serebrennikov zijn mensen die na de match mee iets gaan drinken. Zoiets kan je nooit op voorhand inschatten.”

Volgend seizoen is de linkerkolom het doel. Dat er scorend vermogen moet bijkomen, is duidelijk. Waaraan heeft deze groep nog nood om die ambitie waar te maken ?

Franky Vandendriessche gaat weg, dus moeten we een extra keeper zoeken. Maar Rubin Dantschotter toonde al dat hij de concurrentie met die nieuwe niet uit de weg zal moeten gaan.

“Voor de rest denk ik dat het geraamte er grotendeels staat. Als we deze ploeg kunnen bijeen houden, aangevuld met een afwerker, mogen we in de toekomst vooruit kijken, in plaats van elk weekend angstvallig in de gaten te moeten houden wat lager geklasseerde ploegen gedaan hebben.”

TRAINER :Harm van Veldhoven

In zijn derde jaar als trainer van Cercle wou Harm van Veldhoven maar wat graag bewijzen dat groen-zwart – om het in zijn terminologie te zeggen – ‘een volgende stap’ gezet had onder zijn leiding. Hij slaagde daarin. Van Veldhoven bouwde eerst een stevig concept rond spits Tom De Sutter. Na diens blessure zocht en vond hij na een tijdje een nieuw, afdoend systeem, met twee buffers voor de verdediging.

Cercle beleefde een rustig seizoen, waarin het nooit écht in de greep kwam van het degradatiespook, dat geacht werd groen-zwart te bedreigen.

De resultaten die Van Veldhoven met bescheiden middelen boekte, ontgingen voorzitter Jos Verhaegen van Germinal Beerschot niet. Hij strikte de genaturaliseerde Belg voor komend seizoen. Voor de man uit Mol een mooie … volgende stap.

Tendensen Toeschouwers (goed)

Gemiddeld 6320 mensen (waaronder 3666 abonnees) volgden de thuiswedstrijden, tegenover 5670 (waaronder 3612 abonnees) vorig seizoen.

Entourage (gemiddeld)

Pol Van den Driessche werd aangesteld als woordvoerder. Hij zou de vereniging sexyer maken. Zijn acties om daarin te slagen, werden vooral op gegniffel onthaald. Het zou overdreven zijn om van een ommekeer te spreken.

Spektakel (slecht)

Weinig goals geslikt, weinig gemaakt. In de eerste klasse waren bij de matchen van Cercle het minste doelpunten te zien van allemaal. Enkel de 3-0 tegen Bergen en 4-1 tegen Westerlo waren opstekers.

Financiën (gemiddeld)

Het budget werd lichtjes opgetrokken van 3 naar 3,25 miljoen euro. Volgend seizoen zal vermoedelijk met ongeveer 3,5 miljoen euro gewerkt worden.

Transfers (goed)

Gjuzelov bleek een waardige vervanger voor Svetlicic. Serebrennikov vond goed zijn draai. De Sutter kon aardig mee. Nyoni was een aangename verrassing op links, Kane op rechts. Gombami deed het niet slecht rechts op het middenveld, maar moet nog groeien. Artz moest geblesseerd aan de kant blijven.

door Kristof De Ryck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content