TYPE-ELFTAL : 4-3-3

Doel

Volders was dit seizoen hét sluitstuk van Moeskroen. Strafschoppen en een-tegen-eensituaties bleken voor hem geen probleem. Maar het 32-jarige sluitstuk is ook maar een mens. De financiële perikelen rond de Henegouwse club liet ook hem niet ongemoeid: hij moest zich al eens vaker omdraaien.

VERDEDIGING

Op de rechtsachter verscheen El Araichi, Teklak of Chantry. Centraal achterin werd de verdediging geleid door de beloftevolle Van Gijseghem met naast hem Sapina. Linksachter Vandooren was dit seizoen een certitude bij les Hurlus.

MIDDENVELD

Stofzuiger Assou-Ekotto recupereerde voor kilometervreter Lepoint en spelmaker Baseggio. Hij dirigeerde met zijn precisiepasses het vaak mooie spel van Excelsior.

AANVAL

Het ontbrak rechtsvoor Ouali regelmatig aan koelbloedigheid in de zestien. Op links ging de dreiging uit van de aalvlugge Sishuba, of van de krachtige Vandooren. In de spits wisselden Okwunwanne en Sakanoko, na de winterstop meer in de basiself, evenveel van basisplaats als van vormpeil.

TOP: Mark Volders

Hij werd tweede in de verkiezing Doelman van het Jaar. Keepte in de heenronde bijzonder sterk en stopte onder meer drie beslissende penalty’s. Volders ontpopte zich tot een uitstekende lijndoelman met verbazingwekkende reflexen en domineerde in man-tegen-mansituaties.

FLOP: Jaycee Okwunwanne

Nigeriaan die uitkomt voor de nationale elf van Bahrein. De verrassende titel van Aziatische Gouden Schoen wijst op zijn kwaliteiten, maar de belofte voldeed allerminst aan de verwachtingen.

StatistiEKEN

4e speeldag

Na een schitterende 4-2-overwinning tegen AA Gent en een 12 op 12 staat Excelsior op kop in de competitie.

17e speeldag

Op de laatste speeldag van de heenronde wordt Club Brugge vernederd met een droge 5-1. De overwinning wordt overschaduwd door de verkoop van Adnan Custovic, een direct gevolg van de financiële problemen.

26e speeldag

Le Canonnier ziet een lichtpuntje in de 1-0-thuis-overwinning tegen KV Kortrijk. Het leek de laatste match van het bijna failliete Moeskroen.

ACHTERAF: Christophe Lepoint

Hoe heb je dit turbulente seizoen ervaren?

Christophe Lepoint: “Voor mij was dit het eerste seizoen in de Belgische eerste klasse. Ik had al snel een basisplaats beet en ik heb het hele seizoen aan mijn zwakke punten kunnen werken. Ik bleef vroeger een volledige wedstrijd lopen zodat ik op het einde van de wedstrijd geen extra inspanning meer kon leveren. Nu ben ik tactisch beter geworden.”

Welke impact hadden de financiële problemen op de prestaties van de ploeg?

“Achteraf gezien denk ik dat het al bij al nog meeviel. Door de eerst goede en daarna slechte berichten stonden we daar als spelersgroep wel eens bij stil. Maar ik durf toch te zeggen dat we zonder die extrasportieve problemen in de top vijf konden eindigen. Voor het seizoen werd gezegd dat Moeskroen onder in het klassement zou belanden, maar we kwamen terecht in de middenmoot en keken vaker omhoog dan omlaag. In tegenstelling tot andere spelers had ik al zekerheid over mijn toekomst, terwijl zij niet wisten wat er met hen zou gebeuren, mocht de club failliet gaan. Dat stond niet in de weg dat ik mij bleef inzetten voor Excelsior, maar ook voor mezelf. Dat is de beste voorbereiding op de volgende stap. Om bij AA Gent te slagen zal ik mijn beste niveau moeten halen.”

trainer: Enzo Scifo

Er waren veel twijfels rond trainer Enzo Scifo, maar na anderhalf jaar op Le Canonnier bouwde hij aardig wat krediet op. Al blijft er onduidelijkheid bestaan over de rol van assistent Geert Broeckaert, die in tegenstelling tot Scifo wel over een Pro Licensediploma beschikt. Toch wordt de voormalige Rode Duivel gelauwerd om zijn tactisch inzicht en groepsgeest. Scifo stelde een evenwichtige ploeg samen en herlanceerde een aantal afgedankte spelers. Het vertrek van Adnan Custovic ‘voor een Snickers en een Mars’ werd opgelost door Gonzague Vandooren een rij naar voren te schuiven.

TENDENSEN:

Toeschouwers (gemiddeld)

De opkomst op Le Canonnier was dezelfde als de voorgaande jaren. 4 à 5000 toeschouwers voor een gewone competitiewedstrijd, 8 tot 9000 voor topmatchen tegen Anderlecht of Standard.

Entourage (gemiddeld)

Een goede technische staf, maar Philippe Dufermont vertoeft meer in Spanje of China en voorzitter Jean-Pierre Dufermont besteedt zijn tijd aan zijn bedrijf Challenger.

Spektakel (gemiddeld)

De gemoedsrust van de spelers hing af van de financiële situatie van de club. Toen de crisis uitbrak, had dit eveneens zijn effect op de prestaties.

Financiën (slecht)

Excelsior kroop door het oog van de naald. De boeken zullen iedere drie maanden gecontroleerd worden en Moeskroen mag tot 21 juni geen inkomende transfers verrichten.

Transfers (gemiddeld)

Christophe Lepoint bewees meteen zijn meerwaarde en ook El Araichi dwong een basisplaats af. Bassalia Sakanoko, Jaycee Okwunwan-ne, Mamadou Diakité en Romain Haghedooren stelden teleur.

door Daniel Devos

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content