VRIJDAG IS HET DE WEST-VLAAMSE DERBY KV KORTRIJK – CLUB BRUGGE. VOOR BRECHT DEJAEGERE IS DAT DE WEDSTRIJD TEGEN DE CLUB WAAR HIJ IN DE JEUGD NEGEN JAAR DOELMAN WAS EN DIE HEM EIND VORIG SEIZOEN EEN VIJFJARIG CONTRACT ALS VELDSPELER AANBOOD.
1. Wat doet het jou om tegen Club Brugge te spelen?
“Het is zeker speciaal, maar zodra je op het veld staat, ga je er zoals in elke andere wedstrijd driehonderd procent voor. Met Thibaut Van Acker speelde ik bij Club Brugge van mijn zevende tot mijn zestiende samen. Lode Lobbestael, die er nu teammanager is, ken ik ook nog van bij de jeugd. Jonge gasten als Birger Verstraete ken ik ook een beetje, en Philippe Vande Walle en Rudi Verkempinck ken ik van in de tijd dat ze bij KV Kortrijk zaten.”
2. Naar het schijnt kom je uit een fanatiek Club Bruggenest. In welke mate is jouw familie nu nog altijd Clubsupporter?
“Het zijn nog altijd grotendeels Clubsupporters, maar dit seizoen nam een van mijn ooms toch al een abonnement op KV Kortrijk in plaats van bij Club. Mijn familie steunt mij, maar mijn jongere broer, mijn neef en mijn andere ooms bijvoorbeeld zijn nog altijd Clubabonnee. Voor mij telt in de eerste plaats KV Kortrijk natuurlijk, maar als Club op televisie Europees speelt, zoals onlangs in de voorronde van de Champions League tegen Kopenhagen, dan wil ik dat ze winnen. En mocht je mij vragen wie er kampioen moet worden, Anderlecht of Club Brugge, dan zou ik Club Brugge antwoorden.”
3. Waarom ben je eind vorig seizoen niet op hun aanbieding ingegaan?
” Daum en Verkempinck zeiden me dat ik in de play-offs heel goed bezig was, dat ik een interessante speler met groeimogelijkheden was die ze er graag bij wilden, maar dat ik er zelf ook voor honderd procent achter moest staan. Ik nam alles in overweging, het sportieve en het financiële, en kwam tot de conclusie dat ik nog niet klaar ben voor een topclub. Bovendien, ik volg lichamelijke opvoeding in Torhout en moet nog een jaar doen om mijn diploma te halen. Maar als je naar Club gaat, is het om je voor driehonderd procent toe te leggen op het voetbal. Ik was heel blij met de waardering en de interesse van Club Brugge, waar ik destijds toch was moeten vertrekken, maar mijn speelkansen leken mij groter bij KV Kortrijk. Nu alles achter de rug is, ben ik blij dat ik gebleven ben. Het was voor mij de ideale keuze.”
4. Nochtans, vernamen we, was je op een bepaald moment, na onderhandelingen thuis bij het hoofd van de sportieve commissie Herman Nijs, rond met Genk. Maar na een gesprek met algemeen directeur Dirk Degraen is de transfer uiteindelijk toch niet doorgegaan en werd in jouw plaats via Mogi Bayat Steeven Joseph-Monrose aangetrokken. Hoe beleefde jij dat?
“Dat was op het einde, toen door een miscommunicatie het laatste voorstel van KV Kortrijk uitbleef en Genk zich nog meldde. Ik was toen inderdaad zo goed als rond met Genk, ik moest alleen nog eens met Dirk Degraen gaan praten en daar hield ik geen goed gevoel aan over. Hij had het er vooral over dat het een stap hoger zou zijn en dat ik weer van nul af aan zou moeten beginnen. Wat ik bij hem in dat gesprek miste, was geloof in mijn kwaliteiten en de overtuiging dat ik mij in Genk verder zou kunnen ontplooien en het er zou kunnen maken. Daarna besloot ik bij KV Kortrijk te blijven.”
5. Daar word je nu uitgespeeld als de exponent van de jeugdopleiding: een jeugdspeler die met succes is doorgestroomd naar de eerste ploeg én ook qua mentaliteit een voorbeeld voor de anderen, want iemand die er enorm veel voor doet. Klopt het dat je al jaren driehonderd buikspieroefeningen per dag doet?
“Thuis, vaak voor ik ging slapen, deed ik altijd nog een halfuurtje buikspieroefeningen en andere stabilisatieoefeningen die ik afwisselde met pompen. Dat doe ik nu nog twee à drie keer per week, boven op de oefeningen die we op training krijgen. Het gebeurt zelfs dat ik met David Wijns nog tot drie keer per week naar een fitnesscentrum ga om mijn stabiliteit en mijn body extra te trainen. Het is voor een voetballer ook belangrijk om sterk te zijn en mijn vader hield mij altijd al voor: wanneer je niet goed genoeg bevonden wordt en in de spiegel kijkt en moet bekennen dat je er niet alles voor gedaan hebt, dan kun je daarvan alleen jezelf de schuld geven. Zonder al die bijkomende inspanningen stond ik zeker niet waar ik nu sta.”
6. Mogen we zeggen dat we de allerbeste Brecht Dejaegere, die van in play-off 1, nog niet zagen dit seizoen?
“Ja. Dat komt omdat ik in de voorbereiding sukkelde met een lopersknie. Telkens als ik langere afstanden liep, kreeg ik pijnscheuten, waardoor ik veel conditioneel werk niet kon doen. Maar mijn beste conditie is nu stilaan aan het komen. Misschien legde ik mezelf ook wat te veel druk op door de hoge verwachtingen die in mij gesteld werden en die ook in elke krant en elk magazine te lezen stonden. De trainer zei mij dat ik dat niet moet doen, dat ik dat van mij moet afzetten en dat ze weten wat ik kan. Anderzijds is het spel van de hele ploeg ook nog niet van het niveau van vorig seizoen.”
7. Is er evenveel kwaliteit als vorig seizoen?
“Ja. Bij het begin van het seizoen dacht ik zelfs dat er meer kwaliteit was dan vorig seizoen. Er is nog wat werk aan ons voetbal, maar onze mentaliteit is uitstekend en de resultaten vallen mee. We staan gedeeld vierde en lijden we niet die ongelukkige thuisnederlaag tegen Charleroi, dan staan we nu zelfs alleen op de tweede plaats.”
8. Is Hein Vanhaezebrouck veranderd sinds hij tot Trainer van het Jaar werd verkozen?
“Neen. Hein is iemand die er altijd vol voor gaat, die elke keer de lat hoger wil leggen en dat is nu niet anders. De ambitie is om even goed te doen als vorig seizoen en misschien is dat onmogelijk, maar hij wil er in elk geval iedere keer het maximum uit halen.”
9. Dit is al jouw derde seizoen in een overwegend Franstalige A-kern: in welke mate is jouw Frans erop vooruitgegaan?
“Dat is heel veel verbeterd! Ik vind dat je zo nog meer leert dan op school. De trainer legt alles uit in het Frans en met meer Frans- dan Vlaamstaligen in de groep spreken wij ook bijna altijd Frans.”
10. Maak je gebruik van de nieuwe medische faciliteit van KV Kortrijk, de koudwatertherapie in twee halve tonnen die op initiatief van Brecht Capon en Gertjan De Mets werden aangeschaft?
“Ja, zeker in weken van zware trainingsarbeid. Dan vullen we die tonnen met water van de douche en gooien we er ijs bij, met water gevulde boxen van Tupperware die we in de vriezer staken. En we kochten nu ook een thermometer, zodat we kunnen weten wanneer het water de juiste temperatuur heeft. Dat hoeft allemaal niet veel te kosten.”
DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE
“Mijn jongere broer is abonnee van Club Brugge.”