Bruno Govers

analyse: ALAN HAYDOCK

Staat FC Brussels op zijn plaats in het midden van het klassement ?

“Ja, als we daarbij refereren aan het aantal matchen dat we min of meer billijk wonnen, verloren en gelijkspeelden. Met een totaal van 25 punten aan de winterstop hadden we misschien aanspraak kunnen maken op meer, maar met Igor De Camargo verloren we tijdens de winterstop onze beste doelpuntenmaker en passeur. In die omstandigheden konden we niet verwachten dat de terugmatchen gelijk zouden lopen met de heenwedstrijden. Ten slotte kwamen we slechts een beetje te kort om de kaap van 50 punten te bereiken. Niet slecht, gezien we in de terugronde op bezoek moesten bij de beste vier ploegen.”

Was organisatie het sleutelwoord bij FC Brussels dit seizoen ?

“Ontegensprekelijk. Veel tegenstanders hebben zich de tanden stuk gebeten op onze manier van spelen, die gericht is op onbuigzaamheid. Maar ik zou ook onze voorbeeldige mentaliteit willen benadrukken. Op een gegeven moment verloren we vier matchen op rij tegen Germinal Beerschot, Genk, Moeskroen en Standard. Sommigen dachten dat we op dat moment zouden instorten, maar we herpakten ons schitterend. Dat is een bewijs van onze mentale sterkte.”

Het doel is om 50 punten te behalen in 2006/07. Hoe willen jullie dat bereiken ?

“In verdedigend opzicht staat alles duidelijk op punt. Maar offensief moeten we beter doen. Een gemiddelde van minder dan een doelpunt per match is een beetje krap. Om de bovenste helft van het klassement te bereiken zullen we die score moeten verbeteren.”

TYPE-ELFTAL 4-5-1 DOEL

Op 37-jarige leeftijd speelde Nys, de oudste van alle profvoetballers, ongetwijfeld het beste seizoen uit zijn carrière. De Brussels Boys verkozen hem terecht tot beste speler van het seizoen.

VERDEDIGING

Met slechts een dertigtal tegendoelpunten toonde de verdediging zich als een van de meest onverzettelijke van het land – alleen Anderlecht en Standard deden nog beter. Van het begin tot het einde van het seizoen werd ze bijna altijd gevormd door het kwartet Bruno, Colpaert, Kargbo en Petö.

MIDDENVELD

Als het vaste trio Haydock, Culek en Espartero niet speelde, wisselden de flankspelers regelmatig van positie. Dit was het geval met Gorius, Selemani, Omonga en Andersen, die zowel op links als op rechts uitgespeeld werden.

AANVAL

Van de 22 doelpunten in 17 matchen in de heenronde, ging het naar slechts 30 doelpunten op het hele seizoen. Met Igor De Camargo, die naar Standard vertrok, verloor Brussels zijn efficiëntste spits. Niçoise en Snelders beschikken niet over dezelfde kracht.

STATISTIEKEN 1e speeldag

Brussels wint al meteen in Beveren. Vorig seizoen moesten ze wachten tot de 28ste speeldag om voor het eerst buitenshuis te winnen op Beveren.

14e speeldag

De Brusselaars verslaan Standard met 3-1 en krijgen de bijnaam giant killers. Behalve de Rouches beten ook Club Brugge (1-1), Anderlecht (1-1) en Racing Genk (1-0 gewonnen) hun tanden stuk op de verdediging van Brussels.

33e speeldag

Brussels wint met 2-1 van Lierse. Na zeges tegen Westerlo (1-0), Cercle Brugge (0-1) en SV Roeselare (0-1) is het in de terugronde al de vierde keer dat het met één doelpunt verschil aan het langste eind trekt. Dat komt neer op vijf doelpunten voor twaalf punten.

TRAINER: ALBERT CARTIER

Nadat hij vorig seizoen het mooie weer maakte bij La Louvière, heeft Albert Cartier deze krachttoer nogmaals herhaald in het Edmond Machtensstadion. Van een degradatiekandidaat maakte de Franse coach een ploeg die zijn plaats in de buik van het klassement allesbehalve gestolen heeft. Hij bouwde een ploeg die rust op stevige fundamenten (de derde beste verdediging van het kampioenschap) en een grote sportieve discipline. De technicus, die eensgezindheid brengt in alle geledingen van de club, zag logischerwijze zijn contract verlengd voor een periode van twee jaar.

TOP: PATRICK NYS

Meerdere spelers kwamen in aanmerking voor deze rubriek. De verdedigers Ibrahim Kargbo en Steve Colpaert zeker en vast, maar de prijs is toch voor de doelman, Patrick Nys, die het hele seizoen zeer regelmatig was.

FLOP: KRISTOF SNELDERS

Hij werd geacht om veel te scoren of op zijn minst assists te leveren, maar de Antwerpenaar slaagde er niet in de verwachtingen in te lossen. Vorig jaar was hij onbetwist titularis, dit seizoen zat hij vaker op de bank dan hem lief was.

TENDENZEN TOESCHOUWERS (SLECHT)

Van het ene seizoen op het andere zag de club het aantal abonnementen stijgen van 1500 naar 3500. Het gemiddelde aantal toeschouwers daarentegen daalde van 6500 naar 6000.

ENTOURAGE (GOED)

Een opgewekte sfeer van het begin tot het einde van het seizoen, dankzij de goede resultaten alsook de goede verstandhouding tussen de spelers en de coach.

SPEKTAKEL (GEMIDDELD)

Het vertrek van Igor De Camargo naar Standard in januari had vanzelfsprekend effect op het spel, vooral thuis. Tot groot ongenoegen van voorzitter Johan Vermeersch bleven de kandidaat-sponsors iets te vaak op hun honger zitten.

FINANCIëN (GOED)

Het budget van 3 miljoen euro, moeiteloos beheerd, zal in 2006/07 3,5 miljoen bedragen.

TRANSFERS (GEMIDDELD)

Op zijn minst moeilijk in het geval van de nieuwkomers Espartero, Zaaboub en Sanogo. Een positieve vermelding echter voor Gorius en de jongeren die zich ontplooiden : Selemani, Omonga, Andersen en Jonckheere.

BRUNO GOVERS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content