1. Anderlecht

1) Veel minder dan vorig jaar, toen vijf basisspelers de club verlieten, worden wijzigingen verwacht bij de spelers die regelmatig aan bod komen in de basis. Alleen het vertrek van Anthony Vanden Borre (naar Fiorentina) staat vast. Voor 95 procent blijft de huidige kern bijeen. Verdedigers Marcin Wasilewski en Max Von Schlebrügge werden al in januari aangetrokken om ingespeeld te zijn als straks de Champions League wacht.

2) Niemand moet weg. Er bestaat heel wat interesse voor Nicolás Frutos. Als Ahmed Hassan vertrekt, haalt Anderlecht ter vervanging een creatieve middenvelder. Als Mbo Mpenza gaat, keert Sébastien Siani terug van Zulte Waregem. Sven Kums (uitgeleend aan Lierse, nog een jaar contract) ligt goed in de markt : hij wordt verkocht of, indien hij bijtekent, nog een jaar uitgeleend. Sami Allagui keert terug van Roeselare maar mag opnieuw op uitleenbasis vertrekken.

3) Anderlecht wil een jonge rechtsback als alternatief voor Marcin Wasilewski en een loopsterke middenvelder die van box to box kan spelen, een type Karel Geraerts dat het niveau van de Champions League aankan. Voor elke andere vertrekker wordt een vervanger gehaald. Terloops kijkt paars-wit ook uit naar wat manager Herman Van Holsbeeck als ‘interessante opportuniteiten’ omschrijft.

2. Genk

1) Het uitvallen van eerst Ivan Bosnjak en later ook Faris Haroun legde de afwezigheid van doublures op enkele cruciale posities bloot. Zonder waardige wisselspelers moest telkens van spelsysteem worden veranderd, maar pas toen ze allebei ontbraken zorgde dat voor problemen. Genk leerde hieruit dat het zijn beste voetbal brengt met één diepe spits en hoge flanken : 4-3-3 (en niet 4-4-2) wordt het geprefereerde systeem volgend seizoen.

2) Kevin Vandenbergh mist het vertrouwen van Hugo Broos en de club vindt hem onbruikbaar wanneer hij niet scoort. Beide partijen zijn een vertrek genegen. Sebastien Pocognoli staat niet weigerachtig tegenover buitenlandse belangstelling, maar Genk gaat ervan uit dat hij blijft. Gonzague Vandooren mag daarom weg. Thomas Chatelle krijgt tot midden mei de tijd om een laatste mooie transfer te versieren. Jaja Coelho behoudt het vertrouwen.

3) Als Vandenbergh weggaat, komt er een aanvaller bij. Iemand met snelheid en een actie, die óók rechts op de positie van Chatelle kan spelen, maar in de wetenschap dat Alex Da Silva daar het vertrouwen krijgt bij een vertrek. Genk zal een ervaren, polyvalente speler aantrekken die zowel centraal ín als vóór de verdediging (back-up voor Wim De Decker) kan spelen, maar ook als linksachter. Een buitenlander, want over Jeroen Simaeys (STVV) bestond te veel twijfel. Als alternatief voor rechtsachter Hans Cornelis – de enige niet dubbel bezette positie – gaat Genk voor jong en Belgisch : Martijn Monteyne (Roeselare).

3. Standard

1) De Rouches kenden problemen op de linkerflank. In de aanval is er enkel Ali Lukunku die efficiënt genoeg is om Igor De Camargo of Milan Jovanovic te vervangen.

2) Invallersdoelman Rorys Espinoza mag vertrekken, eerste doelman Olivier Renard kent een gebrek aan erkenning en gaat misschien ook elders aan de slag. Uit de achterlinie vertrekt enkel de Portugees Nuno Coelho, tenzij Eric Deflandre geen nieuwe overeenkomst bereikt met het bestuur. Westerlo stelde hem al een driejarig contract voor. Voor Milan Rapaic bestaat er, nu hij geen contractverlenging krijgt, interesse uit de Arabische Emiraten. Hetzelfde geldt voor Ricardo Sá Pinto. Na enkele mislukte onderhandelingen verlaat ook Karel Geraerts de club richting Bundesliga. Eintracht Frankfurt heeft interesse in Milan Jovanovic. Bij Mustapha Oussalah en Sérgio Conceição staan er ook nog vraagtekens, hoewel die laatste nog een jaar onder contract ligt.

3) Aangezien Newcastle het contract van Oguchi Onyewu niet verlengde, keert de Amerikaan terug. Op rechts zit de verdediging goed in elkaar, maar links is het povertjes gesteld. Het bestuur richt daarom zijn pijlen op Landry Mulemo van STVV. Voor de linksmiddenpositie wordt er vooral aan Fabien Camus van Charleroi gedacht. Als Jovanovic de club verlaat, dan wil Standard twee nieuwe spitsen aantrekken. Een terugkeer van Mbo Mpenza is daarbij niet uitgesloten.

4. Gent

1) Georges Leekens voorzag problemen in geval er zich langdurige blessures voordeden in de ruggengraat : Frédéric Herpoel, Dario Smoje, Nebojsa Pavlovic, Dominic Foley en Adekanmi Olufade laten zich in zijn voetbal moeilijk vervangen. Op de posities van de backs hebben de alternatieven ( Jean-Jacques Domoraud en Mahamad N’Diaye) nog tijd nodig. Ook op andere plaatsen kan het beter : Davy De Beule werd als rechtsmidden soms vervangen door PetterRudi en Patrice Noukeu, die eigenlijk centraal beter renderen.

2) Damir Mirvic ligt nog een jaar onder contract, maar weet dat hij niet veel speelgelegenheden meer zal krijgen en dus beter kan vertrekken. Van Stephen Laybutt en Sandy Martens loopt het contract eind dit seizoen af. Dat geldt ook voor Herpoel, maar een contractverlenging is voor hem wel nog in onderhandeling. Voor de rest : “Wat voor Anderlecht geldt, geldt ook voor ons”, zegt manager Michel Louwagie. “Iedereen mag blijven, tenzij er een superbod komt. De ambitie is om de ploeg samen te houden.”

3) Met Jonas De Roeck (Germinal Beerschot) en Boban Grncarov (door Metallurh Donetsk uitgeleend aan Stal Alchevsk) legde Gent al twee centrale verdedigers vast en met Dieter Wittesaele (Cercle Brugge) een spits. Voor een of twee posities wordt nog een inkomende transfer verwacht, aldus Michel Louwagie. Frankrijk is doorkliefd, maar in het Oostblok liggen nog opties, aldus Georges Leekens.

5. Charleroi

1) De verwachtingen waren hoog gespannen. Maar al vroeg in het seizoen verlieten Bertrand Laquait en Cyril Théréau de club. Tijdens de winterstop vertrokken ook nog eens Dante Bonfim en Sébastien Chabaud. Die transfers werden numeriek wel opgevangen, maar niet kwalitatief. Vooral sinds het vertrek van Dante vonden de Karolo’s de juiste formule niet meer terug. Vooraan vielen Brice Jovial, Joseph Akpala en Orlando te licht uit. De terugkeer van Izzet Akgül en de komst van Jérémy Perbet waren welgekomen.

2) Een vertrek van doelman Patrice Luzi is zo goed als zeker. De gehuurde Hemza Mihoubi keert na het seizoen terug naar Lecce. Voor Mahamadou Kéré, die einde contract is, bestaat er interesse van Germinal Beerschot. Maar waarschijnlijk trekt hij naar Engeland, waar hij al verscheidene tests aflegde. Germinal Beerschot volgt ook Izzet Akgül (om een eventueel vertrek van François Sterchele op te vangen), maar ook enkele Turkse clubs liggen op de loer. Middenvelder Fabien Camus verlaat ook zo goed als zeker de club : Anderlecht, Standard, Monaco en Leverkusen trekken aan zijn mouw.

3) Alle aandacht op Mambourg gaat naar de naam van de nieuwe keeper. Recreativo Huelva lichtte de optie in het huurcontract van Bertrand Laquait niet. Grote kanshebber om het doel te verdedigen is Silvio Proto, die tijdens de winterstop al dicht bij een overeenkomst stond. Voor de rest is het koffiedik kijken : volgens Mogi Bayat circuleert er een lijst met een veertigtal, voornamelijke Franse spelers. De enige bij naam genoemde speler is Anderlechtaanvaller Dieumerci Mbokani.

6. Club Brugge

1) Op de vrije trappen, schoten en intikkertjes van Bosko Balaban na kon Club Brugge moeilijk scoren. Ook viel er door de aanpassing en blessure van Koen Daerden weinig infiltratie vanuit het middenveld te noteren. Behalve aan kwaliteit die de middelmaat overstijgt, ontbrak het Club ook aan wedstrijdmentaliteit en groepsgevoel. Wisselspelers in de verdediging toonden doorgaans onvoldoende.

2) Wat met Balaban gebeurt, is onzeker. De Kroaat geeft de indruk weg te willen. Van Ivan Gvozdenovic wordt het aflopende contract niet verlengd en trainer Cedomir Janevski zal Club ook niet langer aan zich binden. Daarnaast zullen, dixit sportmanager Luc Devroe, als er zoals gewenst vier versterkingen komen, nog zes spelers de selectie moeten verlaten om de kern van 28 naar 26 terug te brengen. Wíé vertrekt, hangt van de vraag af. Een zwarte lijst is er volgens Devroe niet. Maar spelers die werden uitgeleend ( Grégory Dufer aan Lokeren en Kevin Roelandts aan Germinal Beerschot) of gepasseerd ( Olivier De Cock door Jorn Vermeulen) lijken nog weinig toekomst in Brugge te hebben. Benjamin Lutun tekende al voor Roeselare.

3) De jongeren Brecht Capon, spits, en Gertjan De Mets, middenvelder, kregen in de loop van dit seizoen een profcontract. Club Brugge wil voorts vier nieuwkomers in de centrale as van de ploeg en haalde daartoe vorige week met Jeroen Simaeys bij STVV al een middenvelder. Ook een scorende spits mag zeker niet ontbreken. Met Jacky Mathijssen trok Club Brugge een nieuwe trainer aan, iemand met persoonlijkheid, visie én een frisse kijk van buitenaf.

7. Westerlo

1) Ondanks een bevredigend seizoen krijgt trainer Herman Helleputte geen nieuw contract. Over het exacte waarom blijft men in Westerlo op de vlakte, maar manager Herman Wijnants kaartte alvast enkele pijnpunten aan. Hij ijvert voor een grondige interne screening. Vaststaat dat er volgend seizoen meer jeugd aan de bak komt, een gegeven dat ook de toekomstige hoofdtrainer zal moeten incalculeren. “We gaan voor een trainer die past bij de filosofie van de club”, benadrukt Wijnants, die ook pleit voor attractiever voetbal.

2) Men verwachtte veel van Bart Van Den Eede, maar de targetman bleef te vaak geblesseerd aan de kant. Met de komst van Dieter Dekelver, duidelijk efficiënter dan de naar Antwerp vertrokken Peter Utaka en dan Lincon, is Van Den Eede volgend seizoen wellicht op overschot.

3) Westerlo wil dus aantrekkelijk voetbal, een nobel streven. Helaas heeft de club daar momenteel niet het spelerspotentieel voor. Nabil Dirar heeft een zuivere trap en een gave techniek, maar verder huist er weinig balvirtuositeit in de kern. Naast creativiteit heeft de club nood aan een bepalende figuur op het middenveld, een nummer tien met splijtende passes in de voet. Ook defensief rijzen er vragen. Voor Nico Van Kerckhoven en Ronny Gaspercic wegen de jaren, de club moet op zoek naar alternatieven. De invallersdoelmannen Jonathan Ruttens en Yves De Winter maken een goede indruk, maar blijven onervaren. Vladimir Dimitrovski, Adalberto Neto en Rachid Farssi – die wordt overgenomen van AS Eupen – moeten de club volgend seizoen extra defensieve slagkracht bieden.

8. Germinal Beerschot

1) Al verscheidene jaren is het een komen en gaan van spelers op het Kiel, waardoor er nooit echt voortgebouwd kan worden op een deftig fundament. Nu dat er enigszins is, lijkt het geen slecht idee om eens te trachten voor wat stabiliteit te zorgen door zo weinig mogelijk veranderingen door te voeren. Wel valt op te merken dat de balans techniek-fysiek bij Germinal Beerschot vrij zwaar naar de eerste kant overhelt en dat er – samenhangend daarmee – bij momenten sneller of meer diepgang gezocht zou moeten worden.

2) Dé hamvraag is uiteraard : blijft spits François Sterchele ? In het defensieve compartiment zijn de Ratten met Jonas De Roeck (die naar AA Gent gaat) een belangrijke schakel kwijt en staat Pieterjan Monteyne in de belangstelling van Club Brugge.

3) De belangrijkste transfer van Germinal Beerschot is mogelijk al gedaan. Harm van Veldhoven, de huidige trainer van Cercle Brugge, komt volgend seizoen naar het Kiel om MarcBrys te vervangen. Van Veldhoven wacht de taak om een lijn in de prestaties te krijgen, wat Brys dit seizoen niet lukte. Voorts lijkt het bij Germinal Beerschot vooral zaaks om in te kopen naargelang van wie vertrekt en – cruciaal uiteraard – moet bij een transfer van Sterchele een nieuw talent gevonden worden dat de netten vlot kan doen trillen, zoals hij dat dit seizoen deed en Tosin Dosunmu vorig seizoen.

9. Bergen

1) Vooral de linkerflank bleek dit seizoen het pijnpunt. Fadel Brahami trok zich wel uit de streng als links- midden, maar een echte flankspeler is hij niet. Voor de linksbackpositie geldt net hetzelfde : de als rechtsachter aangetrokken Frédéric Jay moest zich daar maar zien te behelpen. In de aanval was er vooral een gebrek aan een vlot scorende spits. Ilija Stolica is vooral een aanbrenger, geen afwerker. Mohamed Dahmane moet nog groeien. De doorstroming van jeugdspelers is ook een heikel thema bij de Draken : Filippo Porco (trekt naar Charleroi), Roman Dutrieux en Baptiste Ulens kregen dit seizoen geen enkele kans.

2) Een contractverlenging voor Stéphane Zèbre en Olivier Guilmot zit er niet in. Ook Ivan Milas, Wamberto, Daniel Wansi en Eric Rabesandratana mogen naar een andere ploeg uitkijken. Voor Dahmane bestaat er interesse van Gent, Willem II, Leicester en Valenciennes. De prestaties van Adriano Duarte in de terugronde bleven ook niet onopgemerkt : Brugge volgt hem op de voet. Verscheidene teams zijn gecharmeerd van Wilfried Dalmat.

3) Heeft de clubleiding nog vertrouwen in doelman Cédric Berthelin ? De aanvoerder kende een moeilijke heenronde, maar herpakte zich goed de laatste weken. Toch circuleerde de naam van Frédéric Herpoel al in het Charles Tondreaustadion. Prioriteiten zijn een linksback, een linkse verdedigende middenvelder en een aanvaller, voor het geval Dahmane vertrekt.

10. Roeselare

1) Het probleem van Roeselare is een gebrek aan balvastheid en creativiteit op het middenveld, naast het ontbreken van een echte afwerker. Het was veelzeggend dat Wagneau Eloi zich nog de grootste opportunist toonde, ook al kende hij een zware conditionele achterstand en lag hij met zijn egocentrisch gedrag niet echt goed in de spelersgroep. Ook de nonchalante houding van Sébastien Dufoor, vooral op training, zorgde voor wrevel.

2) Einde contract zijn : Kenneth Vonk, Maxime Annys, Cyril Detremmerie, Steve Barbé, Bart Devinck, Tom Peeters en Régis Lacroix (gehuurd van Anderlecht). Overbodig zijn : Jürgen Raeymaeckers (interesse van OH Leuven) en Paul Kpaka. Twijfels zijn er over : Sébastien Dufoor (flirt met Charleroi en Zulte Waregem, ondanks het feit dat hij onlangs voor drie jaar bijtekende) en Wagneau Eloi (heel nukkig, wil absoluut weg).

3) Twee spelers werden al aangeworven : Stefaan Tanghe (35, middenvelder, Heracles, 2008) en Benjamin Lutun (19, verdediger, Club Brugge, 2010). Nood is er ook nog aan een linksvoetige middenvelder (manager Hans Galjé bevestigde dat er interesse bestaat voor Martin Kolar, nog tot 2008 onder contract bij Anderlecht maar uitgeleend aan Ajaccio) en een verdediger, omdat Chemcedine El Araichi tegen zijn voet speelt en er alleen nog Davy Oyen is als alternatief. Er wordt overleg gepleegd met Anderlecht om het bestaande samenwerkingsverband verder te ontwikkelen. De technische staf is immers tevreden over de progressie van Sami Allagui, die nog verder moet rijpen. Benjamin Lutun werd gehaald als doublure of vervanger voor rechterverdediger Martijn Monteyne, die in de belangstelling staat van Club Brugge en RC Genk (met Sven Verdonck en Marvin Ogunjimi eventueel als pasmunt). Ook Nana Asare, de Ghanese dribbelvaardige en vinnige middenvelder van KV Mechelen maar eigendom van Feyenoord, wordt gevolgd. Hij is naar verluidt te duur.

11. Zulte Waregem

1) Probleem : een falend transferbeleid. Een echte afwerker én een balvaste targetman, type Salou Ibrahim, worden gemist. Na paniekaankopen ( Dragan Mrdja en Diego Gonzáles-Vigil Bentin) bleek ook de (dure) huur tijdens de winterstop van Tosin Dosunmu – net als een jaar eerder ook al Gunter Thiebaut – geen echt succes. Ook het opvangen van het wegvallen van natuurlijke leider Stefan Leleu vergt aandacht. Het verwachtingsproces van Francky Dury (top zes) lag veel te hoog. Het vaste concept mislukte door de veelvuldige blessures van de flanken Stijn Meert en Nathan D’Haemers en omdat Dosunmu de infiltraties van Tony Sergeant onmogelijk maakte.

2) Tosin Dosunmu (gehuurd van AS Nancy) is einde contract ; Sylvio Breleur en Gunter Thiebaut (verhuurd aan FCV Dender) zijn overbodig ; twijfels zijn er over Pieter Merlier ( Sammy Bossut wordt tweede doelman, Geert De Vlieger heeft nog een contract) en Tjörven De Brul (blessuregevoelig en zwaar teleurgesteld door de verbale uitval van Francky Dury na het duel op SV Roeselare)

3) Twee spelers werden al aangeworden : Bart Van Zundert (26, verdediger, KV Mechelen, 2010) en David Triantafillidis (21, verdediger, KVK Tienen, 2010). Om voorin naast de beweeglijke Tim Matthijs wat meer balvastheid te creëren, werd er al onderhandeld met de Servische woelwater Darko Pivaljevic. Adnan Custovic was vorig seizoen ook al een optie, maar wegens de grote buitenlandse interesse financieel nu waarschijnlijk niet haalbaar. Er wordt gezocht naar jonge Belgen of buitenlanders die de Belgische competitie goed kennen en er al jaren in meedraaien. Norman Sylla, de Franse topschutter van KSK Ronse, en Sebastien Dufoor (SV Roeselare) zijn mogelijkheden.

12. Moeskroen

1) Het eerste probleem bevindt zich rechtsachteraan in de verdediging. Jean-Philippe Charlet, Jean-Félix Dorothée, Bastien Chantry en Alexandre Teklak probeerden het wel op die positie, maar met weinig succes. Ook de linksmiddenpositie baart zorgen : sinds het vertrek van Christophe Grégoire kon geen enkele speler zich echt profileren op die plaats. Vooraan is Adnan Custovic een echte goalgetter, maar dat kan niet gezegd worden van zijn collega-spitsen Bertin Tomou en Alioune Kebe.

2) Olivier Besengez houdt het na dit seizoen voor bekeken en versterkt komend seizoen mogelijk de technische staf. De supporters van de rood-witten hopen vooral op een verlengd verblijf van Custovic, maar dat is heel onwaarschijnlijk : enkele Duitse clubs lieten hun interesse al blijken. Kevin Hatchi mag weg, in tegenstelling tot David Grondin, die een goede indruk naliet als linksachter. Middenvelder Adolph Tohoua is alvast geen prioriteit meer.

3) Of er spelers bijkomen, wordt bepaald door Custovic. Anderlechtspits Mbo Mpenza is alvast genoemd als mogelijke vervanger voor de Bosniër. Achteraan zou Xavier Chen van Kortrijk de leemte rechts kunnen opvullen, terwijl Asande Sishuba een optie is als linksmidden, maar dat ziet STVV niet zitten.

13. Brussels

1) De Brusselaars hebben vooral rust nodig in de club, wat met een voorzitter als Johan Vermeersch niet echt evident is. Het middenveld miste lange tijd creativiteit, maar met Zola Matumona kwam daar verandering in. De flanken achteraan zijn voor verbetering vatbaar.

2) Het grootste vraagteken bij Brussels is Michaël Cordier. De jonge doelman weigerde vorig jaar nog een aanbod van Standard, maar komt nu amper nog aan spelen toe. Michaël Jonckheere trekt naar WS Woluwe. Club Brugge is, samen met twee andere eersteklassers, geïnteresseerd in Steve Colpaert, die geen nieuw contract wou tekenen. Middenvelder Christian Negouai stopt. Patrick Nys, die volgend seizoen de technische staf gaat versterken, kan blijven als invallersdoelman. De van Créteil overgekomen Mickaël Citony kon niet overtuigen. Wat Sambegou Bangoura (geleend van Stoke City) betreft, zal vooral het financiële plaatje beslissend zijn.

3) Momenteel is het onduidelijk wie de ploeg komt versterken. De veranderingen zullen waarschijnlijk niet miniem zijn. De rust zal pas terugkeren in het Edmond Machtensstadion als het lot van de coach bekend is.

14. Cercle Brugge

1) Iets waarmee Cercle Brugge zich dit seizoen in de kijker werkte, is het lage aantal tegengoals. Daartegenover staat het lage aantal doelpunten dat groen-zwart zelf maakte. Er zou scorend vermogen binnengehaald moeten worden.

2) Zeker omdat de kans dat spits Darko Pivaljevic volgend seizoen niet meer bij Cercle Brugge voetbalt, heel groot is. Bovendien versierde aanvaller Dieter Dekelver eerder dit seizoen al een transfer naar Westerlo.

Ook Francky Vandendriessche zoekt volgend seizoen vermoedelijk andere oorden op. Voor de rest valt vooral af te wachten of rechtsachter Tony Kane (geleend van Blackburn Rovers) een vervolg breit aan zijn Belgische campagne en of Aleksander Mutavdzic, die het aardig doet op de linksachterpositie, en middenvelder Milenko Milosevic een contractverlenging krijgen. Voor Christophe Grondin en Stijn De Smet bestaat interesse uit verschillende hoeken.

3) Naast efficiënte, betaalbare aanvallers – waarvoor vermoedelijk iets geregeld kan worden met Blackburn – dient groen-zwart dus waarschijnlijk ook een doelman aan te trekken die de jonge Rubin Dantschotter concurrentie kan aandoen. Het moet voor de rest bij het vertrek van een van de huidige backs op zoek naar een nieuwe concurrent voor de backs die het seizoen begonnen, maar door blessures uitvielen : Denis Viane (rechts) en Tom Van Mol (links). Liefst jongens die, zoals Kane en Mutavdzic, vlot kunnen meeschuiven naar voren.

15. STVV

1) Een te smalle kern brak STVV zuur op. Blessures en schorsingen werden moeilijk opgevangen en jongeren werden onvoorbereid voor de leeuwen geworpen. De groep miste spelers met persoonlijkheid en leiderschap.

2) Jeroen Simaeys vertrekt naar Club Brugge en Vilmos Vanczak (einde contract) lonkt naar Nederland. Asande Sishuba dreigde met een vertrek, maar zou volgens de laatste berichten zijn lopende contract naleven. Henri Munyaneza verteerde de sprong van de derde naar de eerste klasse maar moeizaam, zodat overwogen wordt hem uit te lenen aan een tweedeklasser.

3) STVV belooft redelijk wat inkomende transfers, zowel om de kern te verbreden als om het spitsenprobleem op te lossen. Het is bereid daarvoor zelfs transfergeld te betalen. Prioritair is de aanwerving van twee (wellicht buitenlandse) aanvallers. Ook centraal en rechts in de verdediging is er nood aan versterking. Jonas Ivens (KV Mechelen), jong en Belgisch, deed STVV al een bod, maar het wil er ook een ervaren verdediger bij. Met het Hongaarse FC Újpest wordt onderhandeld over Tamás Vaskó en Krisztián Vermes, nochtans ook pas prille twintigers. Zelfs als Landry Mulemo bijtekent, komt er op links versterking. Belgisch jeugdinternational Jelle Cherlet (Deinze) tekende al, NanaAsare (Feyenoord, via KV Mechelen) twijfelt nog. Asare (20) kan als linksachter of achter de spitsen uit de voeten, Cherlet (19) is een linksbuiten. Ook zij zijn erg jong.

16. Lokeren

1) Lokeren mist spelers die voor diepgang zorgen. Maar ook : een echte draaischijf, door het afhaken van Runar Kristinsson, vlotscorende spitsen, een goede linkerflankspeler én een doelman die punten pakt. In de technische staf moet een adequate vervanger voor assistent-trainer Rudi Cossey worden gezocht, die naar Oud-Heverlee Leuven vertrekt, en eventueel ook voor Wlodek Lubanski, die kandidaat-voorzitter is bij de Poolse voetbalbond. Er is ook nood aan iemand die de sportieve lijnen uitzet, want voorzitter Roger Lambrecht regeert graag alleen en laat zich niet altijd met veel succes beïnvloeden door sportief manager Willy Verhoost.

2) Een pak spelers moet vertrekken. Einde contract zijn : Goran Maznov, Serhiy Kovalenko (gehuurd van Standard), Grégory Dufer (gehuurd van Club Brugge), Ibrahima Diedhiou, Issa Traore (verhuurd aan VW Hamme). Overbodig zijn : Ivan Vukomanovic, Besnik Hasi, Predrag Filipovic, Milan Stojanovic, Mady Saidou Panandetiguiri.

3) Lokeren trok nog geen nieuwe spelers aan. Ook de contractverlenging van defensieve sterkhouder Olivier Doll werd nog niet afgerond. Slavo Muslin wil, als hij aanblijft, gestalterijke en atletische voetballers aanwerven. Veel zal echter afhangen van de relaties van sportief manager Willy Verhoost met huismakelaar Dejan Veljkovic. Niet toevallig werd daarom al de naam van doelman Vladan Kujovic, ex-Eendracht Aalst en nu overbodig bij Roda JC, naar voor geschoven. Er wordt voornamelijk gekeken naar transfervrije voetballers, zoals de Marokkaan Youssef Idrissi Kaddioui die een maand proefstoomde bij de invallers maar te licht werd bevonden, of goedkope Belgen, zoals Steven De Petter van FCV Dender.

17. Beveren

1) Opvallende vaststellingen waren dit seizoen een gebrek aan scorend vermogen en een gebrek aan realisme achterin. Dat eerste is misschien iets te gemakkelijk gesteld, want Mahamadou Dissa en Gervinho – respectievelijk tien en acht treffers – kunnen wel degelijk een goal maken. De Ivoriaan miste wel wat kansen, maar hij moet eind mei nog twintig worden. Leeftijd is in deze toch een excuus. Erger is het gebrek aan organisatie en realisme elders op het veld. Te weinig agressiviteit, te weinig recuperatievermogen op het middenveld, te veel volk dat uit de organisatie loopt en kan verdedigen. Te veel offensief ‘ik’ en te weinig ‘wij’. Te weinig blok. Dat kostte de punten.

2) Vertrekkers ? Voor hun eigen bestwil Barry Boubacar Copa, Roméo Seka-Affessi en Armand Mandakan Mahan. Hebben talent, maar het rendeert veel te weinig, de progressie stagneert. Met een onvoldoende : PawelBuskiewicz en Ivan Bozic, offensieve alternatieven met voorlopig nul goals achter hun naam. Wellicht ook : David Vanhoyweghen, wiens terugkeer geen onverdeeld succes was.

3) Eerste of tweede klasse, Beveren mist hoe dan ook twee leidersfiguren. Een centrale middenvelder die de boel organiseert, controleert en vooral zijn positie houdt en recupereert. Geen loper, maar een blijver. Genre Christophe Grondin (Cercle). En : een sterke centrale verdediger die daar de boel organiseert. Een no-nonsensefiguur. Genre Kurt Van Dooren (Germinal Beerschot).

18. Lierse

1) De voorbije jaren was de Lierse spelerskern niet complementair samengesteld. Voor volgend seizoen zoekt sportief manager Neel De Ceulaer een goede mix tussen ervaring en eigen jong talent. Na Yoni Buyens en Frederik Frans worden nog twee jonge spelers uit de B-kern gehaald. Sven Kums van Anderlecht wil men graag houden, maar dat kan enkel als Lierse in de eerste klasse blijft.

2) De meeste spelers die einde contract zijn, mogen weg. Dat geldt voor Tailson, Maämar Mamouni, Marko Muslin, Charlie Miller, Chinedu Anianwiu Blessing. Marco Ingrao wil men graag houden, net als Chris Janssens. Janssens moet samen met Mario Verheyen, Bob Peeters en Kristof Snelders het ervaren geraamte worden van de nieuwe ploeg. Ook Jan Moons mag blijven. Van de spelers die nog een langer contract hebben, mogen Nico Vaesen, Mario Andic en Dragan Mrdja weg. Van de uitgeleende spelers moet Seth De Witte (nu bij vierdeklasser Verbroedering Meldert) terugkeren.

3) Ongeacht het sportieve lot zoekt Lierse een linksachter, een nummer tien en een nieuwe trainer die met de jeugd wil werken, genre Jan Ceulemans of Herman Helleputte. Eric Van Meir wilde men, voor het conflict met Kjetil Rekdal (die na het seizoen zeker vertrekt) uitbrak, het liefst houden als constante in de technische staf, al sprak Van Meir de ambitie uit zelf hoofdtrainer te worden.

B. Boonen, T. Bricmont, Raoul De Groote, Geert Foutré, Jan Hauspie, Peter t’Kint & Frédéric Vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content