Na regen komt Burberry

Cara Delevingne en Malaika Firth in de campagne Burberry Herfst 2014. © Reporters

Wanneer kan je met recht en rede beweren dat je merk iconisch is? Als de naam synoniem geworden is voor het product. Burberry is er zo een, dit legendarische Britse kledingmerk mocht dus ook niet ontbreken in ons dossier rond iconische merken.

Er slaan vast weinigen aan het ontwerpen met de bedoeling om uit te groeien tot een iconisch merk. En al helemaal niet halverwege de 19de eeuw. In 1856 opende de 21-jarige Thomas Burberry een eenvoudige kledingwinkel in het Britse Hampshire. Maar de zaken liepen vrijwel meteen uitstekend, en dat was wellicht te wijten aan het feit dat het accent grotendeels op kwaliteitsvolle buitenkledij lag. In een land als Groot-Brittannië, waar regenwolken vaker wel dan niet de zon verdringen, was het inderdaad niet onverstandig om in te zetten op een waterbestendig assortiment. In 1879 werden de experimenten van Thomas eindelijk bekroond: zijn ‘gabardine’, een ondoordringbare maar lichte en ademende stof waarvan het garen al voor het weven waterdicht was gemaakt, deed zijn intrede. Een heuglijk feit, dat door menig avonturier op gejuich werd onthaald, want gabardine opende een wereld van outdoor mogelijkheden.

De stof gabardine werd door menig avonturier op gejuich werd onthaald, want ze opende een wereld van outdoor mogelijkheden.

Zo bereikte Roald Amundsen als eerste mens ter wereld de Zuidpool in gabardine kleren en dito tent, waarna Sir Ernest Shackleton op hetzelfde idee kwam tijdens zijn gewaagde expeditie naar Antarctica. Gouden reclame, die ook het Britse leger niet was ontgaan. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd Burberry gevraagd om overjassen te fabriceren voor de Britse officieren. Omdat de nieuwe manier van oorlog voeren zich vooral in de loopgraven – trenches in het Engels – afspeelde, ging deze overjas (oorspronkelijk Tielocken genoemd) al snel als ’trenchcoat’ door het leven. Een blijver, want welke fashionista heeft vandaag de dag geen trenchcoat in haar garderobe hangen?

Advertentie uit 1929.
Advertentie uit 1929.© Reporters

Na de oorlog werd de trenchcoat in toenemende mate populair bij de burgerbevolking. Voor de jas – van top tot teen ontworpen om tegen weer en wind bestand te zijn – waren alleen al voor de typisch vloeiende snit en symmetrie van de kraag 180 met de hand genaaide steken nodig. Ambacht met een grote A. Begin jaren ’20 werd het overbekende patroon Haymarket check voor het eerst als voering in de jassen gestikt. De beige tartan, geregistreerd als het handelsmerk van Burberry, heeft sindsdien als canvas voor talloze andere producten gediend, zoals sjaals, handtassen, kleren en paraplu’s. Nochtans liet het bedrijf ook andere checks (geruite stof) in diverse kleuren en motieven creëren. Naar verluidt zou Burberry zelfs de regenjas van Humphrey Bogart in de film Casablanca hebben ontworpen, al bestaat daarover nog altijd discussie met het rivaliserende Britse merk Aquascutum… In elk geval mag Burberry sinds 1955 uitpakken met de titel ‘Hofleverancier van het Britse koningshuis’, een grote eer. En met zijn honderden franchisewinkels wereldwijd heeft dit oerdegelijke Britse bedrijf zijn plaatsje onder de zon wel verdiend!