Hoeveel water verbruik je telkens als je de kraan opendoet?

ENGIE
ENGIE
Knack Information Services

Knack Information Services verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

18 maart 2019, 12:20 Bijgewerkt op: 9 november 2022, 14:43

Een kraan openen, een was draaien, een douche nemen, het gazon sproeien,… Heb je enig idee hoeveel dat alles elke dag verbruikt? Gemiddeld een honderdtal liter water per Belg en per dag! Dat zou beter moeten kunnen – en het kost niet eens zo veel moeite.

5 tips om water te besparen

Goed punt voor de Belgen en het vermelden waard: ons gemiddelde jaarlijkse waterverbruik schommelt rond de 100 liter per dag per inwoner, volgens Belgaqua, de Belgische vereniging van drinkwaterproducenten. Een gezin van vier personen verbruikt gemiddeld 150 m3 (of 150.000 liter) per jaar. Dat is het equivalent van 410 liter per dag voor 4 personen. Veel, vind je? Toch is dat het laagste cijfer van Europa! Maar je hebt gelijk: er zijn manieren om nog minder te verbruiken, zonder dat het pijn doet! Niet alleen het milieu zal er wel bij varen, ook je portemonnee zal het verschil voelen.

Waar loopt al dat water heen?

Er bestaan heel wat overtuigingen over water en verbruikgewoonten en het is niet altijd gemakkelijk mythe en werkelijkheid van elkaar te onderscheiden. Wat telt, is in de eerste plaats dat we ons waterverbruik onder controle houden.

Een klein overzichtje

Opgepast: we hebben het wel degelijk over het gemiddeld verbruik per dag. Uiteraard sproeien we niet elke dag onze tuin!

Gemiddeld is de badkamer verantwoordelijk voor een derde van je waterverbruik.

Een douche: 60 liter

Een bad: 120 liter

Hoeveel water verbruik je telkens als je de kraan opendoet?

Dan volgt de spoelbak van de wc met gemiddeld 30 liter per dag (10 liter per spoeling).

Daarna volgen in dalende lijn:

– de wasmachine: gemiddeld 45 à 110 liter per wasbeurt

– een openstaande kraan kan tot 13 liter per minuut verbruiken!

– de vaatwasmachine: 12 liter

– sproeien van de tuin: 4 liter

– de schoonmaak: 4 liter

koken: 4 liter

Dan zijn er ook nog de lekken, die zwaar kunnen doorwegen op je verbruik. Ze zijn goed voor 15 à 20% van de hoeveelheid water die de gezinnen verbruiken.

– een kraan die druppelt: 4 liter per uur of 35 m3 per jaar

– een dun straaltje water: 16 liter per uur of 140 m3 per jaar

– een lekkende spoelbak van de wc: 25 liter per uur of 220 m3 per jaar

Goed om te weten. De prijs van het water varieert, afhankelijk van het Gewest, tussen ? 3,5 en ? 5 per m³. Bepaalde voorspellingen wijzen erop dat de waterprijs tegen 2020 tot ? 6 /m3 zou kunnen oplopen.

Hoe kan je je waterverbruik aanpakken?

1. Herstel lekken

Hoeveel water verbruik je telkens als je de kraan opendoet?

Enkele druppels per minuut vormen al snel 1000 liter per jaar! Voorkom dat een lek je verbruik nodeloos de hoogte in jaagt en je inspanningen om te besparen tevergeefs maakt. Een lek opsporen is kinderspel: je noteert gewoon de meterstand ’s avonds voor je gaat slapen en dan opnieuw wanneer je ’s morgens opstaat. Is de stand veranderd, dan zit je ergens met een lek. Ben je net als 44% van de Belgen geen handige harry (doe onze test), bel dan een vakman om de kapotte leiding te herstellen of de pakking te vervangen. Hier vind je tips om een betrouwbare vakman te kiezen.

2. Pas je kranen aan

De beste manier om water te besparen in de keuken of de badkamer is minder vaak de kraan te openen en ze niet onnodig te laten lopen.

Je kan ook modernere, minder waterverslindende kranen installeren.

– Met een digitale kraan kan je het debiet, de temperatuur en de duur van de waterstroom regelen.

– Een mengkraan is uitgerust met een enkele hefboom om sneller de ideale temperatuur te vinden.

– Een thermostatische kraan is nog beter: ze regelt automatisch de hoeveelheid warm en koud water die nodig is om een constante watertemperatuur te verzekeren.

– Er bestaan ook waterbesparende straalbrekers, kleine accessoires die lucht toevoegen aan de waterstraal. De kracht van de straal blijft dezelfde, maar het verbruik is lager.

3. Verkies de douche boven het bad

Er is 120 à 150 liter water nodig om een badkuip te vullen. Een snelle douche daarentegen kost slechts 40 à 60 liter. In theorie is er dus geen twijfel over het voordeel van de douche, maar in de praktijk hangt alles af van het debiet van je douchekop en de duur van je douche.

Een normale douchekop heeft een debiet van 20 à 30 liter per minuut. Voor een douche van 5 minuten zal je waterverbruik dus bijna hetzelfde zijn als wanneer je een bad neemt. Als je langer onder de douche staat, verbruik je meer dan met een bad.

Gelukkig bestaan er spaarkoppen met een veel lager debiet van 12 liter per minuut. Zo kost een douche van 5 minuten je nog 60 liter, dus 2 à 3 maal minder dan een bad. En als je ook nog eens de moeite doet om de kraan dicht te doen terwijl je je inzeept, kan je nog eens 20 liter extra per douche besparen.

4. Kies voor de vaatwasmachine

Het laboratorium Eurofins heeft uitgerekend dat een vaatwasmachine 12 liter water per beurt verbruikt. Wanneer je met de hand afwast, verbruik je tot 45 liter. Dat is bijna viermaal meer!

Wil je je vaatwasmachine slim gebruiken, spoel de vaat dan niet voor je ze in de machine stopt, anders verdubbel je je verbruik. Laat de machine alleen draaien wanneer ze vol is en kies een ecoprogramma om ook je energieverbruik te verminderen.

5. Let op je wc

De wc is de tweede grootste waterverslinder in huis. Met een model met spaarknop (dubbele knop) kan je je waterverbruik met de helft verminderen: 6 à 7 liter in de plaats van 12, telkens als je doorspoelt.

Goed om te weten. Een Engelse universiteit ging nog een stapje verder om het verbruik terug te dringen: ze stelde haar studenten voor om te plassen onder de douche. In een land zoals de Verenigde Staten zou dit volgens de berekeningen een besparing van 699 miljard liter water per jaar betekenen!

Hoe weet je hoeveel je douchekop of keukenkraan verbruiken? Kies voor UP van ENGIE, het eerste energietotaalpakket waarmee je je water- en energieverbruik (perfect) onder controle hebt. UP verwittigt je ook op je smartphone in geval van een lek, hoe klein ook!

Lees ook: Hoe kan je je thermostaat perfect regelen?