Energieverslindende toestellen waarvan je het niet verwacht

Je hebt je huis uitgerust met LEDs, de muren en het dak geïsoleerd en je denkt zuinig om te springen met je elektriciteitsverbruik? Sommige toestellen die je dagelijks gebruikt, zijn de grootste stroomverbruikers in huis. Een overzicht.

Wasmachine, koelkast, haardroger, droogkast, stofzuiger, computer… Elektrische toestellen en huishoudapparaten, elk huis staat er vol van. Welke toestellen verbruiken het meest? Moet je wakker liggen van het sluimerverbruik van je toestellen? Soms weet je hoeveel hun nominaal vermogen in watt bedraagt (voor een strijkijzer is dat bijvoorbeeld tussen 750 en 1100 W), maar hoeveel ze dagelijks, laat staan jaarlijks, verbruiken, is zelden geweten.

Wist je dat een tv met plasmascherm gemiddeld 2x meer verbruikt dan een wasmachine? En dat een internetrouter evenveel energie verslindt als een printer? De energievreters identificeren is dus een absolute voorwaarde als je je energiefactuur en je energetische voetafdruk wilt verkleinen.

Elektrische verwarming, de kampioen op alle vlakken

Een huis dat uitsluitend elektrisch wordt verwarmd, verbruikt 15 000 kWh per jaar (wat neerkomt op ongeveer € 3500/jaar). Gelukkig verwarmen de meeste Belgen op een andere manier. Velen gebruiken een elektrische warmwaterboiler, een toestel dat ook een energievreter is met een vermogen van meer dan 2500 kWh/jaar voor een gemiddelde familie, wat neerkomt op +/- € 575/jaar.

Tip: sluit indien mogelijk een warmwaterreservoir aan op je condensatieketel, bijvoorbeeld tijdens een renovatie.

Wat verbruikt veel stroom? – welke toestellen verbruiken het meest?

Verbruik van een oven en een kookplaat

De oven is één van de grootste energieverslindende apparaten in de keuken: bijna 560 kWh/jaar (berekend op basis van een gebruik van 4 uur per week en een thermische weerstand van ongeveer 2000 W). Op de voet gevolgd door kookplaten.

Tip: koken met een deksel op de pot kan het verbruik van stroom tot 4x verminderen. Gebruik de inductieplaten die minder energie verbruiken of aardgas, dat minder duur is per kWh. Verbruik van een microgolf is 2 tot 3x zuiniger dan een elektrische oven.

Droogkast, wasmachine en vaatwasser

De recentste modellen van energieklasse A++ of A+++ verbruiken 20 tot 50% minder energie dan de oudere toestellen, maar ze blijven toch schommelen tussen 200 en 350 kWh/jaar. Als het kan, droog je kleren dan zeker buiten in de zomer. Met de wasmachine is een wasbeurt op 30°C 3x zuiniger dan een was op 90°C. Zet de vaatwasser pas aan als de machine goed volgeladen is en spoel de vaat niet voor.

Tip: gebruik zoveel mogelijk de eco-stand die minder elektriciteit en water verbruikt.

wat verbruikt veel stroom; vaatwasser
Wat verbruikt veel stroom?

Verbruiken de koelkast en diepvriezer veel stroom?

Het verbruik van de recentste en efficiëntste toestellen is sterk gedaald, maar schommelt nog steeds tussen 125 en 250 kWh/jaar aangezien ze constant op het net zijn aangesloten.

Tip: ontdooi het toestel regelmatig om energieverlies te vermijden, want 1 mm ijs doet het energieverbruik van de diepvriezer met 5% toenemen. Plaats het toestel niet in de buurt van een warmtebron. We hebben 8 tips om je koelkast deze zomer zuiniger te maken.

Tv, computer, smartphone en wifi-router

Een plasmascherm verbruikt gemiddeld 480 kWh/jaar. Een tv met LED-scherm haalt dit verbruik met minstens 100 kWh naar beneden. Een desktopcomputer die 4 uur per dag wordt gebruikt, gaat met 300 kWh/jaar lopen. Een internetrouter verbruikt 150 kWh/jaar (wat overeenkomt met een veertigtal euro).

Je kunt de oplader van je laptop best uit het stopcontact halen als hij 100% opgeladen is en ook de toestellen die niet worden gebruikt eerder uit het stopcontact halen dan ze in slaapmodus te laten. Je zou het niet zeggen, maar toestellen in slaapstand kosten enkele tientallen euro’s per jaar. Als een verbruiker van 1 watt constant, namelijk 8760 uur per jaar op het net is aangesloten, verbruikt hij ongeveer € 2. Tel het aantal toestellen in je huis maar eens dat permanent op het net is aangesloten. Je komt makkelijk aan 20 en dat komt toch op € 40/jaar.

Tip: plaats stekkerdozen om de voeding van de toestellen in slaapmodus makkelijk te kunnen uitschakelen: bijvoorbeeld één aan de tv-toestellen.

Hoe kun je het verbruik van je koelkast, vaatwasser, wasmachine, droogkast opvolgen? Teken in op UP van ENGIE, het pakket met groene energie, boxx-technologie en herstellingsdienst. Via boxx krijg je meldingen op je smartphone als je toestellen abnormaal veel verbruiken of als alles goed gaat. Valt er een toestel uit? Is er een waterlek? De vakman komt binnen de 24 uur en de herstellingskosten zijn inbegrepen.