Energie besparen met je slimme thermostaat

De kosten voor de verwarming van je huis vormen een belangrijk onderdeel van je energiefactuur. Een slimme thermostaat leert voortdurend bij, laat je toe je verbruik nauwgezet op je behoeften af te stemmen en zo die factuur beter onder controle te houden.

Energie besparen? Daar heeft iedereen oren naar. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Een groot stuk van het energieverbruik van een gezin gaat naar de verwarming van het huis. Daarom is het belangrijk correct en efficiënt te verwarmen, om onnodige kosten te vermijden en verrassingen te vermijden. Voor de thermostaat is daarbij een belangrijke rol weggelegd. Met het toestel programmeer je de werking van de verwarmingsinstallatie. Je bepaalt ermee welke temperatuur je in huis wil op welke momenten van de dag. Zo zorgt de thermostaat ervoor dat het in de woonkamer aangenaam warm is wanneer de kinderen thuis komen van school.

Een slimme thermostaat houdt bij hoe lang de verwarmingsinstallatie erover doet om een gevraagde temperatuur te bereiken.”

Een slimme thermostaat gaat een stapje verder. Het toestel houdt bij hoe lang de verwarmingsinstallatie erover doet om een gevraagde temperatuur te bereiken. Zo leert het stap voor stap je huis kennen en weet het wanneer het in actie moet schieten om een gekozen temperatuur te bekomen. Omdat het toestel op het internet is aangesloten, kun je het van op afstand aansturen. Ben je al vertrokken voor een weekendje uit, maar vergat je de verwarming uit te schakelen? Geen probleem, want via een app op je smartphone kun je de thermostaat vanop afstand uitschakelen. En omgekeerd werkt het natuurlijk ook. Wanneer je terugkomt van dat weekendje uit, kun je de verwarming weer aanzetten wanneer je nog onderweg bent.

Inzicht in verbruik… en kosten

Energie besparen met je slimme thermostaat

Met boxx gaat ENGIE Electrabel nog een stap verder. boxx, sinds begin april beschikbaar op de Belgische markt, fungeert niet alleen als slimme thermostaat, maar ook als energiemonitor. Het toestel volgt je energieverbruik in real time op. Via de historiek van je verbruik krijg je inzicht in je verwachte en je effectieve energieverbruik. boxx waarschuwt je wanneer je je normale verbruik overschrijdt. En er is meer. boxx brengt niet alleen rapport uit over je verbruik, maar ook over de kosten die daaraan verbonden zijn. Zet je de thermostaat tijdelijk een graadje lager, dan berekent boxx hoeveel euro je daarmee bespaart.

Verder kun je op het systeem makkelijk slimme lampen en slimme stopcontacten aansluiten. Zo kun je vanaf één centraal scherm in je huis al die slimme toepassingen bedienen. Tegelijk krijg je inzicht in het verbruik van de aangesloten toestellen. Afhankelijk van de uitgangssituatie laat het gebruik van boxx toe gemiddeld tien tot twintig procent te besparen op de energiefactuur.

Op de site van ENGIE Electrabel kun je checken of je verwarmingsketel compatibel is met boxx.