Alcoholvrij bier is dé dorstlesser voor sporters

‘De derde helft.’ ‘De ereronde.’ ‘De verlengingen.’ Een sportieve inspanning zien we graag beloond met een frisse recuperatie onder vrienden en bekronen we met mooie beeldtaal. Wat oogt een van condens parelend pintje toch heerlijk na een fietstocht of een partijtje voetbal. Maar is het een goed idee om de dorst op zo’n moment met een alcoholvrij biertje te lessen? Nou en of!

Sportclubs en fitnesszalen doen dezer dagen nog steeds hun voordeel bij de goede voornemens van het nieuwe jaar. Er wordt gezweet en gezwoegd om lijf en leden in conditie te houden of te krijgen. We worden niet alleen graag beloond met een betere gezondheid, maar combineren de recuperatie na de inspanning het liefst ook met een ‘sportieve nabeschouwing’ met de makkers. En nu het goede nieuws: na het sporten is alcoholvrij bier de ideale dorstlesser en isotone drank.

Vooral op vlak van kalium laat alcoholvrij bier typische sportdranken achter zich.

Omdat een isotone drank qua zoutconcentratie weinig verschilt van onze lichaamsvochten, komt die extra snel in de bloedbaan terecht. Ons lichaam neemt daardoor water, koolhydraten, vitaminen en mineralen in recordtempo op. Gevolg: je vult efficiënt je energievoorraden aan en recupereert snel. Alcoholvrij bier zoals Maes 0.0% is isotonisch, wat ervoor zorgt dat de voedingsstoffen die het bevat zoals natuurlijke koolhydraten, vitamine B, natrium en kalium je een snelle opkikker geven na een uitputtende inspanning. Vooral op vlak van kalium – dat ervoor zorgt dat het lichaam koolhydraten snel kan opslaan – laat alcoholvrij bier typische sportdranken achter zich.

Beter dan water

Alcoholvrij bier lest de dorst nog beter dan water, volgens Mauricio Castro Sepulveda. De Chileense fysioloog van de Universidad Finis Terrae (Santiago de Chile) stelde tijdens zijn experimenten vast dat de concentratie natriumionen in het bloed beter op peil bleef bij sporters die alcoholvrij bier dronken in plaats van water.

Onderzoek toonde de positieve effecten van alcoholvrij bier aan op het immuunsysteem van marathonlopers.

Onderzoek aan de Technische Universiteit van München toonde dan weer de positieve effecten van alcoholvrij bier aan op de algehele gezondheid en het immuunsysteem van marathonlopers. Vermoed wordt dat dit toe te schrijven is aan de ontstekingsremmende werking van de aanwezige polyfenolen.

Alcoholvrij bier is dé dorstlesser voor sporters

Maes 0.0% komt als isotone sportdrank het best tot zijn recht tijdens het herstel na de inspanning omdat de hop in het bier een kalmerende werking heeft. Bovendien heeft het lichaam het kalium uit het bier niet nodig tijdens het sporten zelf, wanneer het vooral zaak is om koolhydraten en vocht snel bij de spieren te krijgen. Voor duursporters is behalve de kalium vooral vitamine B9 (foliumzuur) en vitamine B12 van belang omdat die een belangrijke rol spelen bij de stofwisseling en de vorming van de rode bloedcellen die zuurstof naar de spieren brengen.

Het is met andere woorden een buitengewoon sportief gebaar om na het lopen, na het fietsen of na andere inspanning jezelf te belonen en je maten te trakteren op een Maes 0.0%.