Zwembad 1 graad kouder, 15.000 euro bespaard

© Thinkstock

De gemeente Zelzate heeftop zoek naar besparingen beslist om de watertemperatuur in het gemeentelijk zwembad met één graadje te verlagen. Dat levert de stadskas een slordige 15.000 euro op

Zoals tal van andere Vlaamse gemeenten moet ook Zelzate de tering naar de nering zetten om haar begroting op orde te krijgen. Schepen van Financiën Frank Bruggeman (VLD-SD) liet daarbij zijn creativiteit de vrije loop, schrijft Het Laatste Nieuws.

Geen koude douche

Naast allerlei voor de hand liggende maatregelen gaat dus ook de temperatuur van het water in het zwembad omlaag om te besparen op energiekosten. “Het kan belachelijk lijken, maar het bespaart ons wel jaarlijks 15.178 euro aan gasverbruik. Voor een kleine gemeente is dat veel geld”, zegt Bruggeman.

Voor de mensen die graag zwemmen in de Eurohal in Zelzate hoeft dat niet meteen een koude douche te betekenen. De temperatuur daalt van 26 naar een aangename 25 graden Celsius. Dat is nog steeds warmer dan veel buitenzwembaden in de zomer.

Koud water, klein bier

Vlaanderen telt 189 openbare overdekte zwembaden en 31 publieke openluchtzwembaden. Als in die 189 zwembaden de temperatuur overal één graadje lager wordt gezet, kan dat leiden tot een gezamenlijke besparing van om en bij de 2,8 miljoen euro.

Al is dat al bij al klein bier in vergelijking met de inspanning die de gemeenten moeten leveren. Zo is de besparing van 15.178 euro die Zelzate realiseert slechts goed voor iets meer dan 1 pct van het gat van 1,4 miljoen dat de Oost-Vlaamse gemeente moet dichtrijden. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content