Zware bodemverontreiniging op plaats treinramp in Wetteren

Uit bodemonderzoek op de plaats van de treinramp in Wetteren blijkt dat er vlakbij de ontspoorde wagons sterk verhoogde waarden acrylnitril aangetroffen werden in de bodem en het grondwater.

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) nam op zondag 12 mei stalen van de bodem tot op een afstand van tien meter van het treinwrak.

“Op acht plaatsen in de onmiddellijke omgeving van het treinwrak werden peilbuizen geplaatst. De stalen genomen in drie van de vier peilbuizen ten noorden van het wrak waar de werfzone voor de verwijdering van de tankwrakken wordt aangelegd, waren niet verontreinigd. In de vierde peilbuis werden licht verhoogde waarden teruggevonden in het grondwaterstaal, maar niet in het bodemstaal. In twee van de vier peilbuizen op tien meter ten zuiden van het wrak (de plaats waar de ontspoorde wagons liggen), werden sterk verhoogde waarden aan acrylonitril gevonden in bodem- en grondwaterstalen”, stelt de OVAM.

Sanering

Woensdag en de volgende dagen gebeuren nieuwe staalnames op de plaats van het ongeval. “Dit moet toelaten om een vollediger beeld te krijgen van de bodemtoestand ter plekke. In de loop van volgende week kunnen NMBS-Holding en de OVAM bepalen welke maatregelen of saneringsdaden nodig zijn om de verontreiniging verder aan te pakken”, zegt de OVAM in een persbericht.

Volgens spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel kan vermoedelijk op 23 mei gestart worden met de sanering. Het is nog niet duidelijk of de bewoners in de rode zone mogen terugkeren alvorens de saneringswerken achter de rug zijn. Als het om een ingrijpende sanering met uitgebreide afgravingswerken gaat, is het mogelijk dat die bewoners nog weken niet naar hun huizen kunnen teruggaan. Het gaat om een vijftigtal bewoners binnen de perimeter van 250 meter rond de plaats van het ongeval.

Geen directe schade op fauna en flora in Schelde

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) heeft dan weer bij een visuele inspectie van de Schelde geen directe schade vastgesteld voor de fauna en flora als gevolg van treinramp in Wetteren.

Het visverbod dat het Agentschap voor Natuur en Bos heeft afgekondigd voor de Zeeschelde, tussen de tijsluis van Merelbeke en de monding van de Dender, blijft voorlopig wel van kracht. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content