‘Zwangere vrouwen worden gediscrimineerd op het werk’

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Hasselt in opdracht van het Instituut voor de Gelijkheid voor Mannen en Vrouwen.

Een op de vijf zwangere vrouwen voelt zich gediscrimineerd op het werk. Dat schrijven het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. Ondernemersorganisatie Unizo erkent de problematiek, maar pleit ook voor begrip voor kleine ondernemingen, die nauwelijks vervangsters vinden voor hun zwangere werkneemsters.
Een op de vijf zwangere vrouwen of moeders ondervindt carrièreproblemen door haar zwangerschap. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Hasselt in opdracht van het Instituut voor de Gelijkheid voor Mannen en Vrouwen (IGVM).

Zestig procent van de werkgevers zou geen wettelijk verplichte risicoanalyse uitvoeren om de werkomstandigheden op een mogelijk risico voor de veiligheid van moeder en ongeboren kind te controleren. Bijna een op de vijf vrouwen klaagt dat haar carrière gedwarsboomd wordt omdat ze een promotie of loonsverhoging misloopt.

Ook het opnemen van ouderschapsverlof zorgt voor problemen bij een op de vijf werkneemsters. De behandeling op de werkvloer tijdens en na de zwangerschap verloopt ook niet altijd even correct. Vijf procent van de vrouwen stapt ten gevolge daarvan op of wordt ontslagen.

De Unie voor Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) erkent de problematiek. ‘Het is bekend dat kleine of middelgrote ondernemingen (kmo’s) soepeler omgaan met flexibiliteit van werknemers dan grote bedrijven of overheid’, zegt woordvoerder Thomas Compernolle.

In een poging de onderzoeksresultaten te verklaren, zegt hij dat ‘veel kmo’s geen vervanging vinden voor werkneemsters in zwangerschaps- en in uitbreiding ook ouderschapsverlof’. Dat komt volgens de UNIZO-woordvoerder door de krapte op de arbeidsmarkt, en dat verklaart ook deels de aarzeling bij kmo’s en grote ondernemingen.

‘Maar zwangere vrouwen buiten kijken of, erger nog, pesten, staat haaks op het doordachte retentiebeleid dat onze bedrijven voeren’, aldus Compernolle. ‘Kmo-werkgevers doen steeds meer inspanningen om werknemers met potentieel, talenten en inzet bij zich in het bedrijf te houden.’

Vrouwenraad niet tevreden

Toch is de Nederlandstalige Vrouwenraad, een koepel van veertig vrouwenverenigingen die ijvert voor gelijke kansen, niet tevreden.

‘De sociale partners hebben een grote rol in het verbeteren van de wetgeving over de bescherming van het moederschap. Ze moeten maatregelen nemen tegen de onduidelijke aspecten in de huidige wetgeving’, zegt stafmedewerkster Herlindis Moestermans.

De Vrouwenraad pleit vooral voor meer informatie en sensibilisering. ‘Een hernieuwde brochure over de rechten en plichten van zwangere werkneemsters is noodzakelijk. Zij moeten beter begeleid worden.’

Ielse Broeksteeg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content