Zwaar verstoord treinverkeer, enkele lokale treinen rijden wel

© belga

Het treinverkeer in België is zwaar verstoord door een 24-urenstaking van de vakbond ACOD Spoor. Omstreeks 07.00 uur rijden er zowat 45 treinen, en dat zijn vooral lokale treinen, zo deelt de NMBS mee.

Het treinverkeer in België is zwaar verstoord door een 24-urenstaking van de vakbond ACOD Spoor. Omstreeks 07.00 uur rijden er zowat 45 treinen, en dat zijn vooral lokale treinen, zo deelt de NMBS mee.

‘Er kunnen geen treinen vertrekken bijvoorbeeld uit Oostende, Brugge, Antwerpen-Berchem en er kunnen geen treinen stoppen in de noord-zuidverbinding (Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord). Waar mogelijk proberen we de treinen om te leiden’, aldus Frieke Neyrinck van de NMBS.

Jean Pierre Goossens van ACOD Spoor zegt dat de staking goed wordt opgevolgd. ‘In Brussel en Antwerpen ligt het verkeer stil. In Limburg en Oost- en West-Vlaanderen rijden enkele lokale treinen’, aldus de vakbondsman op Radio 1. Hij verwacht dat de situatie alvast zo zal blijven tot de middag, wanneer de ploegenwissel plaatsvindt.

Ook zware hinder voor internationaal treinverkeer

Ook het internationale treinverkeer ondervindt zware hinder van de staking. Thalys deelt mee dat er maandag geen enkele trein zal rijden. De normale dienstverlening hervat dinsdag. Ook Eurostar zal de verbindingen van en naar Brussel niet kunnen verzekeren.

Beide maatschappijen raden reizigers aan de website te consulteren en hun reis uit te stellen.

Een uur aanschuiven in de auto

De spoorstaking heeft zoals verwacht ook een weerslag op het verkeer op de weg. Wie vanuit Gent, Antwerpen of Leuven op weg is richting Brussel, moet rond rekenen op een uur aanschuiven. Dat is vernomen van het Verkeerscentrum Vlaanderen.

De ochtendspits kwam vroeger op gang, waardoor het om 06.15 uur al aanschuiven was vanuit Lummen en Gent richting hoofdstad. Ook wie van Antwerpen komt, moet ondertussen geduld oefenen. Naar Antwerpen is de ochtendspits dan weer minder zwaar.

.

Meteen gevolgen van staking

Een half uur na het begin van de aangekondigde 24 urenstaking van ACOD Spoor liet de actie zich zondagavond al meteen flink voelen. Het treinverkeer viel rond die tijd stil in Luik, Charleroi, Namen, Bergen en Brussel, en Hasselt en Gent langs Vlaamse zijde. Dat bevestigt Bart Crols, de woorvoerder van de NMBS, zondagavond aan het persagentschap Belga.

De vakbondsactie leidt ook tot gestoord treinverkeer op de aansluitende lijnen, aldus Crols.

De NMBS hield vrijdag al rekening met een ‘forse verstoring van het nationale en internationale treinverkeer’ vanaf zondagavond.

NMBS houdt je op de hoogte

De spoorwegmaatschappij wil de reizigers in ieder geval informeren via de geijkte real timekanalen: website, app en Twitter. ‘Gezien het risico op forse verstoringen van het verkeer, raadt NMBS haar klanten aan niet enkel op de trein te vertrouwen om zich tussen zondagavond 29 juni en maandagavond 30 juni te verplaatsen’, klonk het in een persbericht.

Problemen voor festivalgangers

Behalve voor wie maandag met het spoor naar zijn werk moet, krijgen ook de festivalgangers van Graspop, Couleur Café en Summerfestival af te rekenen met een gebrek aan treinen. De Lijn kondigde intussen aan extra bussen ter beschikking te stellen. De festivalgangers van Summerfestival die niet kunnen terugkeren op maandag 30 juni, mogen met hun ticket uitzonderlijk reizen op 1 juli. De camping van het Summerfestival zal tot dan worden open gehouden, meldt de NMBS.

NMBS ‘ontsteld’ over vakbondsactie

ACOD Spoor besliste donderdag tot een 24 urenstaking van zondagavond 29 juni tot maandagavond 30 juni. De actie is onder meer gericht tegen de trage aanwervingspolitiek bij de spoorwegen. De bond spreekt ook van een miljoen achterstallige vakantiedagen. Bij de NMBS werd ‘ontsteld’ gereageerd op de stakingsplannen.

De christelijke vakbond ACV Transcom en de kleinere liberale vakbond VSOA Spoor nemen niet deel aan de spoorstaking. (Belga/BO/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content