Zuuraanval Delhaize: Nog geen doorbraak na verschillende huiszoekingen en arresties

© Belga

Hoewel de politie de afgelopen dagen verschillende huiszoekingen uitvoerde en enkele personen oppakte, is er nog geen sprake van een grote doorbraak in het onderzoek naar de zuuraanval bij een Delhaize-warenhuis.

Het Brusselse gerecht heeft de voorbije dagen een aantal tips ontvangen in het onderzoek naar de zuuraanval bij een Delhaize-warenhuis en de afpersing van de warenhuisgroep. In de loop van het weekend zijn verschillende huiszoekingen uitgevoerd en verschillende mensen opgepakt voor verhoor, maar voorlopig is er nog geen sprake van een grote doorbraak. Dat meldt het Brusselse parket. Of de aanvaller en afperser geïdentificeerd is, kan het parket niet bevestigen of ontkennen. Intussen roept het parket de media wel op om geen parallel onderzoek te voeren.

Naar aanleiding van de aanval met zwavelzuur op een poetsvrouw aan een Antwerpse Delhaize en nadat Belga meldde dat de warenhuisgroep al maandenlang afgeperst werd en bedreigd werd met een dergelijke aanval, verspreidde het Brusselse gerecht een opsporingsbericht voor de vermoedelijke dader. ‘We hebben de voorbije dagen een aantal tips gekregen’, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. ‘In de loop van het weekend zijn ook verschillende huiszoekingen uitgevoerd en verschillende mensen meegenomen voor verhoor. Een aantal van die verhoren zijn nog bezig maar een grote doorbraak is er nog niet. Zodra dat het geval is, zullen we daarover communiceren.’

Opsporingsbericht

Het parket is er zich naar eigen zeggen van bewust dat er nog heel wat vragen openblijven. Zo is niet duidelijk hoe de man die te zien is op de beelden in het opsporingsbericht, gelinkt kon worden aan de dreigmails, of aan de zuuraanval die vrijdag plaatsvond.

‘We kunnen alleen zeggen dat we redenen hebben om aan te nemen dat de man op die beelden de dader is van de aanval en de dreigmails’, gaat de parketwoordvoerster verder. ‘Veel meer kunnen we op dit moment niet zeggen om het onderzoek niet in gevaar te brengen.’ Zo kan het parket niet bevestigen of ontkennen dat de dader al gekend is. Wel is het zo dat er in december al een opsporingsbericht verspreid is over deze man, dat later ingetrokken is met de melding op de website van de federale politie dat hij geïdentificeerd was, maar dat hoeft niet te betekenen dat hij op dat moment ook inderdaad geïdentificeerd was, aldus het parket. ‘In januari werd het opsporingsbericht trouwens opnieuw verspreid.’

Het parket vraagt de media ten slotte met aandrang om geen parallel onderzoek te voeren. ‘Er wordt hard gewerkt om deze man te vinden maar als er in de pers allerlei theorieën, fantasieën of mogelijke onderzoekspistes gelanceerd worden, helpt dat het onderzoek niet vooruit.’

Klanten blijven niet weg

Tijdens de bijzondere ondernemingsraad waarbij het akkoord over de herstructurering bij Delhaize goedgekeurd werd, werd ook de zuuraanval besproken. De Delhaize-directie denkt niet dat klanten dit weekend zijn weggebleven omwille van de feiten.

De zuuraanval kwam volgens de vakbonden als eerste onderwerp aan bod en de directie gaf onder meer uitleg over de veiligheidsmaatregelen. ‘De werkgever heeft zijn medeleven betuigd. Het parket doet nu het nodige. Het was toch wel heel stil tijdens de vergadering’, aldus Veerle Verleyen, secretaris van de christelijke bediendebond LBC.

Vragen de bonden extra maatregelen? ‘Het parket en de werkgever zijn hier bevoegd. Het parket geeft raad en advies. In die zin gaan wij nagaan of er nog vragen zijn bij het personeel en of de maatregelen goed opgevolgd worden’, aldus Verleyen. Jan De Weghe van de socialistische BBTK wijst er dan weer op dat ‘veel voorzien kan worden, maar niet alles. Dit was een misdaad.’ (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content