Zuhal Demir (N-VA): ‘Aanpak Merkel leidt tot chaos’

Zuhal Demir © Belga Image

Federaal parlementslid Zuhal Demir (N-VA) pleit voor één Europees statuut voor vluchtelingen. Een vluchteling in België zou niet meer voordelen mogen genieten dan een vluchteling in pakweg Hongarije of Griekenland.

Zuhal Demir is één van de zes Bekende Vlamingen in ‘Terug naar eigen land’, het nieuwe programma van Martin Heylen. Zij leggen de route af die vluchtelingen nemen om Europa te bereiken. Een confronterende ervaring voor Demir die Turks-Koerdische roots heeft en ook in die regio even verbleef. “Toen ik eind januari terug in België was, had ik even nodig om alles te verwerken. Ik wou die eerste dagen zelfs niet buiten komen. De trip was zwaar, zowel fysiek als mentaal. Sommige nachten sliepen we amper vier uur. En wat je ziet en hoort (zwijgt even), je neemt dat mee. Hoe die mensen moeten overleven in die kampen, dat is echt mensonwaardig.”

Hebt u nooit gedacht aan stoppen ?

Zuhal Demir: “Eén keer, ja. Ergens halfweg. We moesten een bootje nemen van Izmir naar Lesbos. Ik wou het niet. Ik kon het niet meer aan. De zee was wild, het bootje veel te klein, ik was uitgeput, op. En het was er ijskoud op dat strand. Maar ik heb doorgezet. De wil om het te voelen, was sterker. Weet je, ik vind dat Merkel en co dit ook eens moeten doen. “

Heeft dit avontuur u echt veranderd ?

Demir: “Maar ja. Alleen al omdat het ‘dossier’ nu een gezicht heeft. Ik ben geen blèter, maar ik heb daar geweend in die kampen. Echt. En dat was al jaren geleden. Van toen mijn mama in coma lag. Maar ook als politica weet ik nu beter waarover ik spreek. Daarom durf ik nu ook stellen dat we veel meer moeten investeren in die opvang daar. Vandaag betalen we veel voor de vluchtelingen bij ons. Doe dat anders : investeer dat geld in opvang in eigen regio. Die kampen zijn echt mensonwaardig. En soms zie je daar een logo van de EU of de VN opduiken. Dan schaam ik mij. (even stil) De mensen krijgen er amper eten. (feller) Allez, dat kan toch niet ? Die kampen zouden dorpen moeten zijn met onderwijs, gezondheidszorg, stabiele huizen, zodat die mensen niet hoeven te vluchten naar West-Europa”

Begrijpt u dat zij vluchten ?

Demir: “Natuurlijk, ja. Ze leven er in een uitzichtloze situatie. Ik zou het ook doen. Maar dat is niet de oplossing. Wij helpen hen niet door ze naar hier te halen. Europa speelt een gevaarlijk spel. Met Merkel op kop. Haar ‘wir schaffen das’ heeft alleen maar chaos gecreëerd.”

Hebt u ook een oplossing voor de vluchtelingen die toch aan onze grenzen staan ?

Demir: “Eerst : de Europese buitengrenzen sluiten en hotspots instellen. Daar moeten vluchtelingen gescreend worden. Wie echt op de vlucht is voor oorlog, moet een tijdelijk verblijfsstatuut krijgen en via een spreidingsplan verdeeld worden onder alle landen. En de anderen moeten terug. Dat is orde brengen in de chaos. Wij kunnen niet iedereen opvangen. Maar ik wil verder gaan. Europa zou een speciaal statuut moeten invoeren voor vluchtelingen dat in elk land hetzelfde is. Zodat België en Duitsland niet langer aantrekkelijker zijn dan Spanje en Griekenland. Vandaag komen ze allemaal naar de landen in West-Europa omdat wij het beste sociale systeem hebben. Dat à la carte kiezen, dat kan niet.”

Lees het volledige interview op www.dezondag.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content