Zoon Jambon: ‘We moeten van de idee af dat hogere studies vanzelfsprekend zijn’

“Het hoger onderwijs is inderdaad niet voor iedereen weggelegd”, zegt Antwerps KVHV-praeses Wouter Jambon, zoon van N-VA-kopstuk Jan Jambon, in een reactie op het hogere inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs.

De Vlaamse regering krijgt toch wat steun uit studentenhoek voor haar keuze om hoger inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs mogelijk te maken. Zo denkt met name het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond Antwerpen dat duurdere studies “allicht leiden tot een hoger rendement”. “Ouders zullen gemiddeld genomen een stuk strenger toezien op de studieprestaties van hun kind”, vermoedt praeses Wouter Jambon, zoon van N-VA-kopstuk Jan Jambon.

In reactie op het regeerakkoord van N-VA, CD&V en Open VLD waarschuwde de Vlaamse koepel van studentenraden VVS vorige week al voor een drempelverhogend effect voor jongeren uit sociaal zwakkere milieus en prijsconcurrentie tussen de universiteiten en hogescholen. Antwerps KVHV-praeses Jambon noemt het nu “merkwaardig” dat in de media voorlopig enkel studenten aan het woord kwamen “die het min of meer eens waren met de kritiek van de socialistische fractie in het Vlaams Parlement”.

Elitevorming

Zelf juicht hij prijsconcurrentie tussen instellingen net toe. “Als dat voor meer kwaliteit en een zekere elitevorming kan zorgen, dan lijkt me dat goed”, aldus Jambon. De Antwerpse KVHV vindt immers dat de huidige “diploma-inflatie” best een halt kan worden toegeroepen. “Vrijwel iedereen trekt tegenwoordig na zijn studies naar universiteit of hogeschool”, aldus Jambon. “Iedereen mag dan wel een diploma bezitten, de vraag stelt zich dan wel: wat heeft uw of mijn universitair diploma nog aan relatieve waarde?”

“We moeten van de idee af dat hogere studies vanzelfsprekend zijn”, vindt de KVHV-praeses. “Het hoger onderwijs is inderdaad niet voor iedereen weggelegd. En alternatieve studie- of jobmogelijkheden buiten en naast universiteit of hogeschool zijn zeker niet minderwaardig”, zo verwijst hij naar de nood aan technisch geschoolden op de arbeidsmarkt. Asociaal vindt Wouter Jambon hoger studiegeld in elk geval niet. Studentenleningen kunnen dat volgens hem vermijden. En ook studiebeurzen “hoeven natuurlijk niet afgeschaft te worden”, besluit de praeses. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content