Zonnepanelensector vindt netvergoeding ‘buiten proportie’

De sector eist een “correcte vergoeding gebaseerd op een correct verbruik”, berekend door een extra meter. Volgens PV Vlaanderen moet dergelijke vergoeding tot twintig keer lager liggen om billijk te zijn.

De sector van de zonnepanelen vindt de netvergoeding die particulieren met zonnepanelen vanaf 1 januari zullen moeten betalen “buiten proportie”.

De netvergoeding, die vanaf 1 januari 2013 van kracht wordt en jaarlijks zo’n 200 à 250 euro per jaar zal bedragen, geldt voor alle bestaande en nieuwe installaties met een vermogen kleiner dan of gelijk aan 10 kilowatt. Het treft vooral wie zonnepanelen op zijn dak heeft.

Momenteel bestaat er al een dergelijke netvergoeding voor zogenaamde ‘decentrale productie-installaties’ met een vermogen dat hoger is dan 10 kilowatt, aangesloten op het distributienet. Het gaat bijvoorbeeld om windmolenparken. Daar varieert het injectietarief, afhankelijk van de netbeheerder, tussen de 0,31 en 0,67 eurocent per kWh.

7 à 15 euro

Ook grote fossiele en kerncentrales, die rechtstreeks op het hoogspanningsnet zijn aangesloten, betalen vandaag ongeveer 3,13 euro per megawattuur aan hoogspanningsnetbeheerder Elia voor stroom die ze op het net zetten. Volgens de zonnepanelensector moeten die bestaande tarieven als parameter gebruikt worden voor de tariefbepaling bij kleine stroominstallaties, wat maakt dat een particulier niet meer dan een kost van 7 à 15 euro zou moeten betalen om “billijk” te zijn.

De zonnepanelensector, waartoe PV-Vlaanderen, Fedelec, Nelectra en LVMEB behoren, is niet te spreken over “de nieuwe discriminatie” die gecreëerd wordt. Bovendien wordt groene stroom zo “hoger belast dan vervuilende technologie”, zegt Alex Polfliet van PV Vlaanderen.

Juridische stappen

PV Vlaanderen twijfelt tot slot aan de wettelijkheid van de netvergoedingen en is van plan juridische stappen te ondernemen. “De CREG is al eens veroordeeld door het hof van beroep (in een procedure aangespannen door de PVDA nvdr.) voor de toelating om tussentijds de distributienettarieven te laten aanpassen. Nu doet de regulator het weer”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content