‘Zonder sociale partners kunnen zware inschattingsfouten gemaakt worden’

ACV-voorzitter Luc Cortebeeck vindt dat de sociale partners moeten betrokken worden bij de sociaaleconomische gesprekken van de regeringsonderhandelaars.

Worden de sociale partners niet uitgenodigd om mee aan tafel te zitten rond het sociaaleconomische luik van de regeringsonderhandelingen, dan kunnen “heel zware inschattingsfouten gemaakt worden”, aldus ACV-voorzitter Luc Cortebeeck in De Morgen. En dan is sociale onrust niet veraf, waarschuwt hij.

“De sociale partners worden niet betrokken bij deze toch wel belangrijke sociaaleconomische debatten. Daarbij geef je alle macht aan het lobbywerk”, stelt Cortebeeck, die dat een gevaarlijk spel noemt. “De tegenreactie kan in zulke scenario’s ook heftig zijn”, waarschuwt hij.

Luc Cortebeeck: “Stilte nu, is stilte voor de storm”

“De stilte nu, is enkel stilte voor de storm. Ik voel dat de werknemers van de Vlaamse bedrijven niet veel nodig hebben om tot zware sociale onrust te komen. Ik heb de indruk dat de onderhandelingen zeer technocratisch zijn, door mensen die niet gehinderd zijn door enige kennis of aanvoelen van de consequenties voor mensen en families. Een heel zware inschattingsfout”, noemt Cortebeeck dat.

Een (gedeeltelijke) privatisering van de overheidsbedrijven, noemt hij geen oplossing. “Ik heb niet de indruk dat dit de dienstverlening of de kwaliteit ten goede komt. Daar moet heel omzichtig tewerk worden gegaan”, klinkt het voorzichtig. Ook vreest de vakbondsvoorzitter voor de werkloosheidsuitkeringen een “heel sterke degressiviteit met minima die nog lager zullen liggen”. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content