Zonder diploma geen job in deze crisistijden

Om al dat fileleed te vermijden is het aantal Belgen dat van thuis uit werkt de afgelopen tien jaar verdubbeld. Dat blijkt uit een Europees onderzoek. Tegenwoordig bieden ook meer bedrijven de mogelijkheid aan hun personeel om een deel van hun taken thuis uit te voeren. Bij KBC bijvoorbeeld maken al 4000 werknemers daarvan gebruik. © BELGA

Wie in deze crisistijden geen diploma heeft, vindt nog heel moeilijk een job.

De groeiende complexiteit van het werkaanbod laat weinig ruimte voor zij die ongekwalificeerd op de arbeidsmarkt komen, zo waarschuwt de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB).

In het beroepsonderwijs is de kans om na één jaar nog werkzoekend te zijn drie maal groter voor wie zonder diploma de school verlaat, in het technisch onderwijs is de kans dubbel zo groot. Er zijn tussen de opleidingen uitschieters waar de kloof nog groter is.

Vooruitzichten

De VDAB analyseerde de gegevens van jongeren die in 2011 voor het eerst op de arbeidsmarkt kwamen. Zo’n 8.988 deden dat zonder enige vorm van kwalificatie; een derde van die groep behaalde zelfs geen getuigschrift van de tweede graad secundair onderwijs. Deze mensen – meer mannen dan vrouwen – hebben duidelijk minder goede vooruitzichten op duurzame tewerkstelling, waarschuwt de VDAB.

Concreet is na één jaar gemiddeld 11,1 procent van de schoolverlaters met een technisch diploma werkzoekend; bij hun klasgenoten zonder diploma is dat gemiddeld 19,6 procent. In het beroeps ligt de verhouding op 11,3 procent versus 31,4 procent. In sommige opleidingen zijn de verschillen nog frappanter: bij mechanica-elektriciteit (TSO) bijvoorbeeld is de verhouding na één jaar 8,5 versus 24,1 procent werkzoekenden. In de personenzorg (BSO) bedraagt de verhouding 6,7 procent versus 35,4 pct.

Diploma

Het hebben van een diploma maakt dus een wereld van verschil. “Zeker op het moment dat de crisis nog steeds om zich heen grijpt, door de globalisering blijven veel jobs in de industrie onder druk staan. Het zijn precies deze jobs die meestal binnen het bereik liggen van wie ongekwalificeerd op de arbeidsmarkt komt”, luidt het.

“Door de crisis pikken gediplomeerden ook nog eens een deel van de schaarse jobs voor ongeschoolden weg, wat de toestand alleen maar erger maakt”. Bij de VDAB wijst men erop dat veel van de ongekwalificeerde schoolverlaters kampen met een motivatie- of attitudeprobleem, iets wat ook zijn invloed heeft in de zoektocht naar werk.

Voor zij die na verloop van tijd toch nog een getuigschrift willen behalen, bestaat er tweedekansonderwijs, maar ook dat is geen evidentie, zeker niet in combinatie met het runnen van een huishouden. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content