Zomerstage zorgsector toont Open VLD-politici knelpunten

Open VLD-politici volgen een ‘zomerstage’ in de zorgsector. De partij wil zich voorbereiden op de zesde staatshervorming waardoor Vlaanderen nieuwe bevoegdheden, zoals ouderenzorg, krijgt.

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten en vier Vlaamse parlementsleden volgen een ‘zomerstage’ in de zorgsector om aan de lijve te ondervinden wat de knelpunten zijn. Aanleiding is de zesde staatshervorming, waar ‘zorg van kribbe tot rusthuis’ belangrijke nieuwe bevoegdheden worden.

Tijdens een zomerstage bij Solidariteit voor het Gezin vzw, een zorgondernemer in de private sector, draaide Gwendolyn Rutten mee met de verzorging van een 87-jarige dame.

Sas Van Rouveroij, fractieleider voor de liberalen in het Vlaams Parlement, pikte bejaarden thuis op en reed ermee naar het dagcentrum. Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem stond in voor ontbijt aan zorgbehoevenden, haar collega Ann Brusseel werkte in de keuken en droeg maaltijden rond aan huis, terwijl Jo De Ro onder meer een poetshulp mocht assisteren.

Terreinkennis

“Dit is een uniek moment om het beleid opnieuw te bekijken”, zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. “Daarbij willen we ‘zorg’ niet alleen theoretisch benaderen, maar ook over terreinkennis beschikken. We mogen het ook niet alleen hebben over de grote structurele moeilijkheden, zoals bijvoorbeeld de Vlaamse en federale samenwerking, maar ook de kleine, praktische bekommernissen, telkens bekeken door de ogen van diegenen die zorg nodig hebben.

De opgedane kennis dient voor een ideologisch congres in november, dat vertrekt van Rutten’s boek ‘De geëngageerde burger’. “Engagement geldt ook voor de zorgsector. Het doet er minder toe wie de zorg organiseert, maar de overheid moet er wel voor zorgen dat het kwalitatief en mogelijk wordt.”

Zorgsector: ‘Neem ons au sérieux’

Pol Debrock, adjunct directeur van Solidariteit voor het Gezin, overhandigde Open VLD een lijst met veertien grieven voor de zorgsector. Zo belemmeren de programmatienormen volgens hen het sociaal ondernemerschap en bemoeilijken de uiteenlopende erkennings- en subsidiëringsmechanismen de geïntegreerde werking.

“We vragen niet per se meer middelen, maar neem ons au sérieux en bestook ons niet met allerlei regels die niet terzake doen.” Debrock riep politici op om een beleid op lange termijn mogelijk te maken.

Open VLD organiseert al langer zomerstages voor haar politici, om voeling te krijgen met het bedrijfsleven, maar ook met andere sectoren. Zo lopen deze zomer nog politici stage bij de politie, vakbond en mutualiteit. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content