Zoektocht naar 2 miljard zonder burger of ondernemer te raken

De regering Di Rupo gaat verder met het begrotingsconclaaf. Volgens de vice-premiers hebben de burgers al heel wat inspanningen geleverd en mag er ook niet teveel geraakt worden aan de concurrentiepositie van onze bedrijven.

De regering Di Rupo moet tijdens het begrotingsconclaaf zowat twee miljard euro vinden om de begroting 2012 binnen het aan Europa beloofde tekort van 2,8 procent van het bbp te houden. Het wordt geen gemakkelijke maar een haalbare oefening, luidde het bij verschillende vicepremiers, “maar verwacht niet dat de operatie geur- en kleurloos zal verlopen”, waarschuwde Steven Vanackere (CD&V).

‘Werknemers en ondernemingen hebben al genoeg bijgedragen’

De meeste deelnemers lieten verstaan dat de werknemers en de

ondernemingen reeds genoeg hebben bijgedragen en dat zij dus zoveel mogelijk gevrijwaard dienden te worden. Hetzelfde geldt voor sociale uitkeringen, vond Joëlle Milquet (cdH).

“Extra belastingen zijn geen goede oplossing met het oog op een economische groei in 2012”, stelde Didier Reynders (MR). Hij wees op een tekort van 4 à 500 miljoen euro in de sociale zekerheid voor loontrekkenden, terwijl er momenteel een overschot is bij de zelfstandigen.

België in Europese koppeleton

Joëlle Milquet (cdH) wees van haar kant dan weer op een tekort van 2,5 miljard euro in de fiscale inkomsten. Het wordt een moeilijke, maar haalbare operatie, meende Vanackere die erop wees dat België inzake begrotingstekort momenteel in het Europese koppeleton zit.

Vincent Van Quickenborne (Open Vld) waarschuwde dat “we ons niet in een recessie moeten praten”. Daarmee zat hij op dezelfde golflengte als sp.a-voorzitter Bruno Tobback, die in De Zevende Dag (Eén) de drang van sommige politici hekelde om te

benadrukken hoe slecht het in België wel is om te investeren en te ondernemen.

Zowel Van Quickenborne als Reynders wezen op bijkomende

mogelijkheden inzake de strijd tegen de sociale fraude, zoals tegen de misbruiken inzake leefloon, dixit de Open Vld’er. Milquet zat op dezelfde lijn, maar ziet ook nog bijkomende maatregelen mogelijk op het vlak van fiscale fraude. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content