Zoekactie naar vermiste bemanning gezonken vrachtschip stopgezet

De zoekactie naar de zes nog vermiste bemanningsleden van het autovrachtschip Baltic Ace is gestaakt.

“De Nederlandse autoriteiten hernamen hun actie om 7 uur deze ochtend, maar die is omstreeks half vijf opnieuw stopgezet”, zegt Réjanne Gyssens, hoofd van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum.

De kustwachtpartners zorgden voor een stevige Belgische inbreng in de operatie, onder meer om na te gaan of er waterbezoedeling is. “En die is er niet. Dat kan ik bevestigen”, aldus Gyssens. Ook een Belgische Sea King nam terug deel aan de zoekactie op donderdag. ”

Zes vermisten
Wij hebben deze middag een vijfde slachtoffer uit het water gevist”, blikt Luitenant-kolonel Peter Van Den Broucke, de commandant van de luchtmachtbasis in Koksijde terug. “Ik denk dat onze mannen vermoeid maar voldaan zullen zijn. De Sea King heeft toch zijn nut weer bewezen. Dit is het antwoord op zij die vragen of zo’n groot toestel wel nodig is. Ik denk dat de zeven mensen die we gisteren gered hebben dat wel zullen beamen.”

Of de Sea King morgen weer uitrukt is nog niet geweten. “Dat hangt af van de Nederlandse autoriteiten, maar ik denk dat dat niet het geval zal zijn. Er is weinig hoop voor de zes vermisten”. Inmiddels betuigde de Haven van Zeebrugge ook hun medeleven.

Vijf overleden slachtoffers
De vijf tot nu toe geborgen overleden slachtoffers van de scheepsbotsing, zijn geïdentificeerd. Het zijn een 47-jarige man en een 60-jarige man uit Polen, een 47-jarige man uit Oekraïne en twee mannen uit de Filipijnen, van 51 en 30 jaar oud.

Zij maakten deel uit van de 24-koppige bemanning van de Baltic Ace, die op 65 kilometer westelijk van Goeree is gezonken na een aanvaring met containerschip Corvus J.

De schepen botsten bij een belangrijk knooppunt voor de haven van Rotterdam. Het ongeluk zou geen invloed hebben op de toegankelijkheid van de haven. De oorzaak van de aanvaring is nog niet bekend. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content