Ziekenfondsen beloond om langdurig zieken weer aan het werk te krijgen

Maggie De Block © Belga

De toelage die ziekenfondsen krijgen, wordt afhankelijk van het aantal re-integratietrajecten dat ziekenfondsen opstarten.

Dat blijkt uit een nota van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) aan de ziekenfondsen die De Tijd en L’Echo konden inkijken.

Ziekenfondsen krijgen jaarlijks iets meer dan 1 miljard euro voor het terugbetalen van de ziektekosten en het uitbetalen van de ziekte-uitkeringen. Een klein deel van die vergoeding hangt af van hoe efficiënt ze werken, maar dat variabele deel is beperkt.

Een nieuwe hervorming moet daar verandering in brengen, blijkt uit de nota. Vanaf dit jaar worden ziekenfondsen financieel beloond of gestraft voor hun inspanningen om langdurig zieken die nog kunnen werken, weer aan werk te helpen. Dit jaar wordt 25 miljoen euro toegekend.

De vergoeding is afhankelijk van het aantal re-integratietrajecten dat ziekenfondsen opstarten, waarbij ze moeten uitzoeken hoe zieken weer aan het werk kunnen gaan. Daarnaast wordt het aantal leden dat het werk heeft hervat en het aantal herevaluaties van mensen die ziek zijn, mee in rekening genomen.

Ziekenfondsen moeten via een herevaluatie nagaan of langdurig zieken wel echt ziek zijn. De hervorming moet de explosieve toename van het aantal langdurig zieken van de voorbije jaren tegengaan.

Ze houdt niet meteen een besparing in. Zo krijgen de Christelijke Mutualiteit en de Onafhankelijke Ziekenfondsen er dit jaar respectievelijk 6,2 miljoen euro en 5 miljoen euro extra bij. De Socialistische Mutualiteiten verliezen dan weer 12 miljoen.

Partner Content