‘Zeker 50 NMBS-werknemers blootgesteld aan giftige stof’

Karin Temmerman (SP.A) © BELGA

In de Centrale Werkplaats van de NMBS in Gentbrugge zijn minstens vijftig werknemers blootgesteld aan de uiterst giftige stof chroom 6. Volgens de vakbond gaat het zelfs om honderd mensen.

Volksvertegenwoordiger Karin Temmerman (SP.A) zegt zaterdag in de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen dat ze uitleg eist van minister Jacqueline Galant (MR).

De blootstelling gebeurde tijdens het afschuren van verf in het interieur van oude treinstellen van het type MR75. Drie treinen waren al afgewerkt, toen duidelijk werd dat er een probleem was met de verf. Sinds december zijn de werken stilgelegd. Alle getroffen werknemers zullen jarenlang medisch opgevolgd moeten worden, want chroom 6 is net als asbest vooral schadelijk op lange termijn. In de loods waar de bewerking gebeurde, werd de toegelaten waarde meermaals overschreden, zo blijkt uit metingen.

NMBS-woordvoerder Bart Crols wijst erop dat de personeelsleden beschermende kledij droegen, zoals een masker met perslucht. De kans dat ze partikels chroom 6 hebben binnengekregen, is dus erg klein, zegt hij in de kranten.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content