Yasmien Naciri: ‘Dan sta je daar tussen de huilende kinderen, overmand door stress en onzekerheid’

Yasmien Naciri © KARL

Yasmien Naciri is ondernemer, auteur en columnist. Maar hoe viert zij vakantie? Om deze 15 vragen te beantwoorden, had zij 12 minuten en 21 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Moeilijke vraag… Vroeger ging ik iedere zomer een paar weken naar Marokko om familie te bezoeken, maar dat kan ik me nu niet meer veroorloven. Te druk. Soms neem ik wel een weekendje vrij. En ik probeer elk jaar een dag of vijf naar het buitenland te gaan.

Wat zijn uw vakantieplannen dit jaar?

De komende tijd heb ik geen plannen meer. Tijdens de paasvakantie ben ik wel naar Malta geweest.

Volgt u het nieuws als u op vakantie bent?

Nee. Op vakantie wil ik alle banden met België doorknippen. Geen mails dus – of toch zo min mogelijk. En al zeker geen actualiteit, want dat is voor mij vaak een grote bron van frustratie.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Als kind was het altijd fijn om mijn familie, en dan vooral mijn oma, terug te zien in Marokko. En tijdens mijn laatste reis naar Malta heb ik gekajakt tussen verschillende eilanden, samen met een vriendin. Dat was zeer vermoeiend en zelfs wat pijnlijk, maar wat een geweldige ervaring! Met z’n tweeën in een bootje, midden op zee, dan voel je je heel kwetsbaar én machtig tegelijk.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Mijn reizen naar Marokko waren soms confronterend, omdat ik daar dingen zag die ik hier niet kende. Maar mijn meest traumatische herinnering dateert van een jaar of vijf geleden. Toen hebben we uren vastgezeten op de luchthaven van Casablanca, omdat onze vlucht afgeschaft was. We kregen geen hotel toegewezen en niemand kon ons duidelijkheid geven. Dan sta je daar tussen de huilende kinderen, overmand door stress en onzekerheid.

Wat is het beste boek dat u op vakantie las?

Op reis lees ik veel minder dan thuis, omdat ik elke seconde wil benutten om te genieten van de natuur en cultuur om me heen. Maar De alchemist van Paulo Coelho vond ik wel een heel zomers boek.

Welke boeken wilt u deze zomer nog lezen?

Ik heb er nog veel klaarliggen. Naar Spelen in zwarte sneeuw, het manifest van kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen, ben ik heel benieuwd.

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie al bezocht?

Het Pergamonmuseum in Berlijn vond ik super. En dan vooral de link met het Midden-Oosten en de islam. De diversiteit die je in Duitse en Britse musea ziet, mis ik toch een beetje in Vlaanderen.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan wat u nooit in België zou doen?

Nee, ik gedraag me altijd als mezelf.

Denkt u soms nog terug aan een vakantielief?

Ik heb nog nooit een vakantielief gehad. Voor mij is een lief er ofwel fulltime, ofwel helemaal niet.

Overweegt u in de zomer wel eens uw leven helemaal om te gooien?

Ja, zo goed als elke zomer. De meeste mensen maken met nieuwjaar goede voornemens, ik doe dat in de zomer. Dan neem ik me voor om meer tijd te nemen voor mezelf. Maar op 1 september schuif ik dat helaas weer aan de kant.

Bent u wel eens alleen op vakantie geweest?

Nee. Maar ik heb ooit wel enkele middagen en nachten alleen rondgewandeld in Hongkong. Ik was daar voor een studiereis met andere studenten, maar ik trok er vaak alleen op uit. Heerlijk was dat, en ik voelde me geen moment onveilig.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Helaas wel, vooral de eerste dagen. Dan bekruipt me het onaangename gevoel dat alle mails zich aan het opstapelen zijn. Na een tijdje kan ik wel de knop omdraaien, maar op de laatste vakantiedag is het weer om zeep.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Oh my god. Petanque, dat is iets van eeuwen geleden. Ik denk dat ik dat ooit eens op school heb gespeeld. Maar ik herinner me er bijster weinig van.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan door het jaar?

Toch wel. Thuis voel ik me overladen door verantwoordelijkheden en verplichtingen. Het is zo vermoeiend om altijd bereikbaar te zijn. Op vakantie probeer ik daar bewust afstand van te nemen, en dan voel ik me toch een stuk vrijer.

Partner Content