Wouter Beke zwijgt over keuze tussen Elio Di Rupo en Bart De Wever

Wouter Beke © Belga
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Kiest CD&V voor Di Rupo 2 of voor een regering met N-VA die in eerste instantie het confederalisme wil realiseren? CD&V-voorzitter Wouter Beke wil zich in de aanloop naar de verkiezingen 2014 niet uitspreken over de ambities van zijn partij bij de regeringsvorming.

CD&V-voorzitter Wouter Beke zal deze week op het partijbureau voorstellen om dit najaar voorzittersverkiezingen te organiseren voor zijn partij. Dat maakte hij bekend tijdens De Zevende Dag.

Hij wil de voorzittersverkiezingen niet uitstellen omdat we volgend jaar allemaal naar de stembus moeten. De N-VA doet dat wel. In ons zusterblad Le Vif had Wouter Beke gezegd dat de communicatie van de N-VA meer bochten vertoont dan het circuit van Francorchamps.

Wouter Beke gaat de verkiezingen met vertrouwen tegemoet. Hij wordt daarin gesteund door een enquête waaruit bleek dat zijn partij het goed doet bij jongeren. Liefst 25 procent van de jongeren steunt CD&V, N-VA kan op 28 procent rekenen. Bij ouderen is de kloof wel nog groter.’Wij zijn een partij die zorgt voor oplossingen,’ zegt Beke. ‘Dat genereert vertrouwen.’

Voorzittersverkiezingen

Eind dit jaar loopt het voorzitterschap van Beke af. Ondanks het feit dat er in mei 2014 verkiezingen zijn, zal Beke deze week voorstellen om toch voorzittersverkiezingen te houden. Hij is daarbij kandidaat om zichzelf op te volgen.

‘Ik heb drie jaar geleden een stevig mandaat gekregen met een stalinistische score van 98 procent. Ik gaf mezelf drie opdrachten: een staatshervorming realiseren, de grootste partij van Vlaanderen blijven bij de gemeenteraadsverkiezingen en een vernieuwingsoperatie starten. Ik heb dit allemaal verwezenlijkt. Ik ben kandidaat om opnieuw voorzitter van de CD&V te worden.’

Anti-Di Rupo-regering

Krijgen we na de verkiezingen van 2014 een tweede regering-Di Rupo (met dezelfde partijen als vandaag) of komt er een anti-Di Rupo-regering met N-VA? Dat is vandaag de hamvraag over de toekomst van ons land.

Zoals bekend wil N-VA dat de andere partijen zich eerst bekeren tot het confederalisme vooraleer er kan onderhandeld worden over de vorming van federale regering.Kiest CD&V voor Di Rupo 2 of voor de N-VA?

Wouter Beke weigert hierop te antwoorden. ‘Laat de kiezer zich hier over uitspreken. Wij gaan met één programma en één boegbeeld (Kris Peeters, die geen kandidaat premier is) naar de verkiezingen. Over al de rest wil ik me vandaag nog niet uitspreken.’

Partner Content