Wouter Beke: ‘Tegenover actieve beschikbaarheid moeten jobs staan’

Wouter Beke © Belga

CD&V-voorzitter Wouter Beke pleit ervoor om “op een zorgvuldige manier” om te gaan met het dossier over de bruggepensioneerden of SWT’ers, die tot hun 65 jaar opnieuw beschikbaar moeten zijn om te werken en ook opnieuw moeten gaan solliciteren.

CD&V-voorzitter Wouter Beke pleit ervoor om “op een zorgvuldige manier” om te gaan met het dossier over de bruggepensioneerden of SWT’ers. Zij moeten volgens het regeerakkoord tot hun 65 jaar opnieuw beschikbaar zijn om te werken en ze moeten ook opnieuw gaan solliciteren. Beke stelt in het programma De Zevende Dag (VRT) dat er dan ook wel werk moet zijn. Open VLD-vicepremier Alexander De Croo wijst er dan weer op dat er een verschil is tussen een pensioensysteem en het SWT-systeem (stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag).

‘Er moeten jobs zijn’

In december keurde de regering-Michel een besluit goed waardoor oudere werklozen en al wie een werkloosheidsuitkering met bedrijfstoeslag krijgt (SWT of het vroegere brugpensioen) in het vervolg tot 65 jaar beschikbaar moet zijn voor de arbeidsmarkt. Alleen wie eind vorig jaar ouder was dan 60 jaar, werd daarvan vrijgesteld.

De krant De Standaard sprak deze week nog over 26.000 bruggepensioneerde Belgen die zich beschikbaar moeten houden. Beke reageerde in De Zevende Dag op de cijfers en maakt duidelijk dat er tegenover actieve beschikbaarheid ook jobs moeten staan. Hij pleit er daarom voor om de kwestie “op een zorgvuldige manier” te benaderen.

Hij gaf daarbij het voorbeeld van Ford Genk. “Die mensen hebben een afspraak gemaakt met hun vroegere werkgever: “We gaan op SWT.” Die hebben daar ook financieel voor betaald, ze hebben minder loon gekregen. Maar hoe zit het met die actieve beschikbaarheid? Daarvoor moeten er natuurlijk jobs zijn, en als die er niet zijn, is dat natuurlijk een probleem.”

‘Solidariteit’

Morgen/maandag komen ook de vakbonden en de werkgevers in de Groep van 10 opnieuw samen over de bruggepensioneerden. Ze zoeken een akkoord over versoepelingen van de regeling.

De Croo benadrukte dat er een verschil is tussen een pensioensysteem en het SWT-systeem. “SWT is geen pensioen. Met SWT bouw je zelfs nog pensioenrechten op”, aldus De Croo. De Open VLD’er wil naar eigen zeggen gerust spreken over rechtszekerheid en vertrouwen. “Maar dan moeten we het ook hebben over de solidariteit met de volgende generaties”, klonk het. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content