Wouter Beke reageert op kritiek: ‘Er zijn voldoende interne overlegorganen’

Wouter Beke © Belga Image

“Je luistert niet naar de echte partijbasis. Je laat je voeden door politiek personeel dat de voeling met de realiteit kwijt is.” Dat zei de CD&V-burgemeester van Kuurneaan het adres van voorzitter Wouter Beke. Die heeft de burgemeester onmiddellijk uitgenodigd voor een gesprek.

“Er zijn voldoende interne overlegorganen” en er is bij CD&V wel degelijk ruimte voor interne kritiek en inspraak. Zo reageert CD&V-voorzitter Wouter Beke in De Ochtend (VRT) op de kritiek van CD&V-burgemeester van Kuurne Francis Benoit. Beke plant woensdag een gesprek met de ‘dissidente’ burgervader.

Net op het moment dat de CD&V een gezinsdag organiseerde in Plopsaland, gooide CD&V-burgemeester Francis Benoit zijn ongenoegen over de partijkoers van Beke op de sociale media. “Je luistert niet naar de echte partijbasis. Je laat je voeden door politiek personeel dat de voeling met de realiteit kwijt is.” De partijtop blijft volgens Benoit doof voor de ergernis in de rangen. “Het is tijd voor leiderschap en luisterbereidheid. Stop deze valse partijdemocratie. Stop het Plopgedoe, CD&V. Wees meer”, klonk het scherp.

Geen gewoonte van maken

In een reactie in het VRT-radioprogramma De Ochtend stelt Beke dat hij de “eerlijke bezorgdheid” van Benoit wel begrijpt. “Intern debat vind ik als partijvoorzitter heel belangrijk en ik neem dat ook ter harte”.

Maar dat er binnen de CD&V geen of onvoldoende ruimte zou zijn voor inspraak, klopt volgens Beke niet. Er worden wel degelijk veel vergaderingen en overlegmomenten georganiseerd, aldus Beke. Burgemeesters die iets op hun lever hebben liggen, kunnen volgens Beke ook gewoon bij hem aankloppen.

Dat een mandataris op die manier met zijn kritiek naar buiten komt, is eerder uitzonderlijk bij CD&V. “Dat is inderdaad niet de gewoonte en ik wil daar ook geen gewoonte van maken. We hebben voldoende interne overlegorganen om dat te doen”, aldus Beke. Beke heeft woensdag een gesprek met burgmeester Benoit.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content