Wouter Beke: ‘N-VA vergiftigt publieke opinie’

Wouter Beke © Belga

CD&V-voorzitter Wouter Beke haalt zwaar uit naar coalitiepartner N-VA. Hij beschuldigt de partij ervan dat ze met haar uitspraken over de vluchtelingencrisis de publieke opinie vergiftigt.

Wouter Beke zegt dat in Het Nieuwsblad.

“Je kunt niet enerzijds aan burgemeesters vragen om extra opvangplaatsen te voorzien en anderzijds als partij de publieke opinie polariseren en vergiftigen”, aldus Beke. Hij hekelt de dubbele tong waarmee N-VA volgens hem spreekt wanneer het over vluchtelingen gaat. Zo roept staatssecretaris Theo Francken iedereen op om opvang te organiseren voor vluchtelingen, maar tegelijkertijd pleit zijn partij voor ‘push-backs’, waardoor boten naar de Turkse kust teruggestuurd zouden worden. “Daarmee zeg je eigenlijk: deze mensen hadden hier niet mogen zijn”, aldus Beke. “Met zo’n dubbel signaal ontneem je elk draagvlak bij de besturen om in te gaan op de vraag naar opvangplaatsen.”

‘Verbindend werken’

“Je moet niet doen alsof ­internationale conventies en afspraken niet bestaan. Het heeft geen zin om iets te willen waarvan je op voorhand weet dat het onmogelijk is. Tenzij je daarmee de publieke opinie wil beïnvloeden – om het beleefd uit te drukken. Dat komt als een boemerang terug in je ­gezicht én het ontneemt elk draagvlak bij mensen aan wie gevraagd wordt om een engagement te nemen.”

“De vluchtelingenproblematiek is een thema dat heel dicht bij de mensen ligt, en ik kan er niet tegen dat dit gebruikt wordt om te polariseren. Ik vind dat ­politici verbindend moeten werken. Door concrete beslissingen te nemen, maar ook door dat uit te stralen. We ­weten ook hoe de publieke opinie soms reageert. Je kunt enerzijds niet vragen dat burgemeesters opvang voorzien en anderzijds polariseren. Dat blijft niet duren.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content