Wordt Congoboot ‘Charlesville’ een restaurant?

De anonieme Belgische investeerders die de laatste Congoboot, de ‘Charlesville’, willen overnemen, zouden het schip in het Antwerpse Kattendijkdok aanmeren waar het wordt ingericht als museum, congrescentrum, restaurant en hotel.

De plannen blijken uit de conceptnota die minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois voorstelde in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. Het is niet de bedoeling om de Charlesville opnieuw vaarwaardig te maken. Het schip moet volgens de tekst een “baken” worden ter hoogte van het Kattendijkdok en een “symbool om België nog beter op de wereldkaart te zetten als maritieme natie”.

Bourgeois benadrukt dat er nog geen afspraken zijn gemaakt met de stad Antwerpen. “Er worden in de nota ook zeer grote financiële voorwaarden gesteld aan de Vlaamse overheid”, geeft hij aan. De minister geeft voorlopig geen garanties, omdat het concept nog te vaag is. Hij stelt ook vragen bij de toestand van het schip, dat er momenteel verwaarloosd bij ligt.

Veel vernield

“Het schip is van een indrukwekkende omvang en duidelijk herkenbaar als een Congoschip”, zegt Bourgeois. “Er zijn evenwel een aantal storende elementen, zoals de voorste mast die vervangen is door een atypische kraan, in de periode toen het vaartuig in gebruik was als opleidingsschip.”

Ook in het interieur is veel vernield. “De meeste hutten zijn omgebouwd en samengevoegd. De radiokamer is weg, de installaties van de keuken en de bakkerij zijn verdwenen en het zwembad is uitgebroken. Bij een bescherming als varend erfgoed kunnen enkel beheerspremies worden toegekend voor de nog resterende erfgoedwaarden”, waarschuwt de minister.

Al vanaf 1 mei moet de overnemer instaan voor de kosten van de ligplaats, de bewaking en de verzekering en het commando over het schip overnemen. Indien hij een deugdelijke project heeft, blijft de overnameprijs wel beperkt tot een symbolische euro. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content