‘Woonbonus betekent financiële ramp voor Vlaanderen’ (Groen)

De woonbonus dreigt Vlaanderen met een financiële kater van jewelste op te zadelen, zegt Mieke Vogels van Groen.

“Het systeem van de woonbonus behouden zoals het op dit ogenblik bestaat, betekent een financiële ramp voor Vlaanderen. Het systeem strookt ook al lang niet meer met het initiële idee, namelijk voor zoveel mogelijk mensen het recht op wonen garanderen. We moeten de woonbonus dringend herzien en de middelen die naar Vlaanderen komen heroriënteren richting een gereguleerde huurmarkt met richthuurprijzen en huursubsidies”. Dat zegt Vlaams parlementslid Mieke Vogels (Groen) in een reactie op het pleidooi van Open VLD en de Vlaamse Confederatie Bouw om de woonbonus in zijn huidige vorm te behouden.

Vogels haalt verschillende argumenten aan. Vooral hogere inkomens profiteren van de woonbonus en het systeem jaagt de prijzen van woningen de hoogte in. 83% van de mensen die genieten van de fiscale aftrek van de woonbonus, behoort tot de vijf hoogste inkomenscategorieën, slechts 0,3% tot de twee laagste, blijkt uit cijfers die Vogels bij minister van Financiën Koen Geens (CD&V) opvroeg. “De laatste vijf jaar zien we dat de prijs van de goedkoopste huizen met maar liefst 50% is gestegen. Voor gezinnen met een beperkt inkomen is het daardoor onmogelijk nog een woning te kopen. “Het zijn vooral de verkopers van vastgoed en de banken die profiteren van de fiscale aftrekbaarheid.”

Financiële kater van jewelste

De woonbonus dreigt Vlaanderen met een financiële kater van jewelste op te zadelen, zegt Vogels. Door de lange looptijd van leningen, gewoonlijk 20 jaar, komt de woonbonus maar tegen 2024 op kruissnelheid. “De statistieken personenbelasting geven ook aan dat het aantal aangiften waarin een woonbonus wordt opgenomen nog ieder jaar stijgt: van 137.262 in het inkomstenjaar 2005, over 261.418 in 2006, 382.741 in 2007 en 494.911 in 2008, tot 604.918 in 2009 en 712.964 in 2010”, zegt Vogels.

“Het kostenplaatje ontspoort en alle knipperlichten inzake betaalbaar wonen voor kansarme gezinnen staan op rood, in een eigen conceptnota doet Groen alternatieve voorstellen om meer mensen aan een eigen woning te helpen en het betaalbaar wonen voor alle inwoners van Vlaanderen te realiseren”, zegt Vogels. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content