Wolf bijt koe dood in Oudsbergen

Archiefbeeld: wolf © /

In Oudsbergen in Limburg is een koe door een wolf doodgebeten. Het is de eerste echte aanval op gezonde runderen in Vlaanderen.

Volgens Welkom Wolf is het niet de eerste keer dat in Vlaanderen runderen worden aangevallen door wolven, maar het is wel de eerste keer dat een ogenschijnlijk gezond dier het slachtoffer wordt.

‘In 2020 viel de zwervende wolf Billy al twee keer een koe aan in Berlaar en in Retie, maar daar betrof het telkens doodzieke dieren’, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. ‘Dit keer lijkt het te gaan om een gezond jong dier dat deel uitmaakte van een kudde. Wat er exact gebeurd is in Oudsbergen, zal verder onderzoek door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) moeten uitwijzen.’

Gevaarlijk

Wolven zetten een kudde runderen of paarden in beweging om te kijken of er niet eentje tussen zit die niet mee kan met de groep. De dieren denken volgens Loos wel twee keer na voor ze gezonde runderen of paarden aanvallen.

‘De voorbije nacht moet één koe in een kudde in Oudsbergen door de Limburgse wolven geëvalueerd zijn als pakbaar, wat nochtans niet evident is, want wolven weten hoe gevaarlijk runderen kunnen zijn’, aldus Loos. ‘Eén trap van een volwassen koe of paard kan een wolf doden of flink verwonden, waardoor de wolf niet meer zou kunnen jagen en de hongerdood zou sterven.’ (Belga)

Partner Content