Woelige oudejaarsnacht in Antwerpen en Brussel

Foto van een achtergelaten doos vuurwerk in een Brussels park. (1 januari 2022) © Belga Image

Op verschillende plaatsen in Antwerpen is de politie tijdens oudejaarsnacht moeten tussenkomen door amokmakers. Dat zegt de lokale politie zaterdag. Op verschillende plaatsen werden kleine brandjes gesticht en schoten mensen horizontaal met vuurwerkpijlen. Ook in Brussel waren er honderden interventies door de politiediensten.

Aan het Steenplein en op de Suikerrui had zich rond middernacht een grote groep feestvierders verzameld. In de loop van de nacht werd de sfeer er grimmiger: heethoofden gooiden projectielen naar de politie en richtten vuurwerkpijlen horizontaal richting agenten. Op verschillende andere plaatsen werden brandjes gesticht. Op het Kiel, in Antwerpen Noord en in Deurne waren er incidenten waarbij jongeren met vuurwerk naar de politie schoten. Door de vele incidenten kon de politie niet overal controleren of horecazaken het verplichte sluitingsuur om 23 uur naleefden. ‘Naar ons gevoel is die regel goed opgevolgd, aangezien het na 23 uur erg druk werd in de straten. Deze mensen kwamen wellicht uit zaken die op dat uur de deuren sloten’, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. Midden december had de Antwerpse politie een website gelanceerd waarop mensen beelden van vuurwerkincidenten kunnen uploaden. Dat platform is tijdens de oudejaarsnacht goed gebruikt, zegt Bruyns. ‘De foto’s en filmpjes kunnen ons helpen om de context te schetsen bij een aantal feiten.’

Vuurwerk in Brussel

Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben de politiediensten tijdens oudejaarsnacht al honderden interventies uitgevoerd. Meer dan 100 mensen werden daarbij bestuurlijk aangehouden. Dat meldde de woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene zaterdagochtend.

De meeste interventies vonden plaats in de politiezone Brussel-West, die de gemeentes Sint-Jans-Molenbeek, Jette, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem en Koekelberg beslaat, en in de zone Brussel Hoofdstad Elsene. Ondanks het vuurwerkverbod in de hoofdstad werd toch op verschillende plekken vuurwerk afgestoken.

De Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kreeg tientallen oproepen voor brandend stadsmeubilair, voornamelijk brandende vuilbakken, en moest meermaals tussenkomen bij brandende auto’s. Omstreeks 4 uur stond de teller van interventies voor de brandweer en ziekenwagens op respectievelijk 72 en 120.

Openbaarvervoermaatschappij MIVB zag een aantal bussen, trams en bushaltes beschadigd. Het premetrostation Anneessens werd eerder op de avond gesloten. Het MIVB-net is op oudejaarsnacht helemaal gratis.

Partner Content