‘Wisten niet dat H in KVHV voor homofoob stond’ (Jongsocialisten Antwerpen)

Bischop Johan Bonny © BELGA

De uitspraak van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbod (KVHV) dat ‘bisschop Johan Bonny een grens overschrijdt door zijn oproep om homoseksuele relaties binnen de rooms-katholieke kerk een structurele plaats te bieden’, lokt felle reacties uit.

De Antwerpse bisschop Johan Bonny overschrijdt een grens door zijn oproep om homoseksuele relaties binnen de rooms-katholieke kerk een structurele plaats te bieden. Dat stelt de Antwerpse afdeling van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbod (KVHV) in een mededeling. Praeses van de studentenvereniging is Wouter Jambon, zoon van minister Jan Jambon (N-VA).

De Antwerpse bisschop Johan Bonny pleitte afgelopen weekend voor een kerkelijke erkenning van holebirelaties. ‘We moeten binnen de kerk zoeken naar een formele erkenning van de relationaliteit die ook bij veel holebikoppels aanwezig is. Zoals er ook in de samenleving een diversiteit aan legale kaders bestaat voor partners, moet er in de kerk een diversiteit aan erkenningsvormen komen’, zei hij.

Zondig

Volgens KVHV-Antwerpen overschrijdt de bisschop daarmee een grens ‘van geloofsleer en moraal’. ‘Ten eerste schept hij zo het beeld dat homoseksuelen geen plaats zouden hebben binnen de katholieke Kerk. Dit is manifest onjuist. Elke mens is immers geroepen door God om lid te worden van katholieke Kerk.’ Het huwelijk moet volgens de studenten echter voorbehouden blijven voor een man en een vrouw. ‘Seksualiteitsbeleving is door God gewenst binnen het huwelijk. Op deze wijze is het einddoel van seksualiteit, de voortplanting van de mens, het stichten van een gezin’, stellen ze.

‘Hij lijkt seksualiteitsbeleving buiten het sacrament van het huwelijk om te willen verkopen als niet-zondig’, gaat het KVHV voort. ‘Dit heeft tot gevolg dat iedereen, homoseksuelen zowel als gescheiden mensen, buiten het huwelijk hun relaties seksueel mogen beleven zonder dat dit als zondig wordt bestempeld door de Kerk.’

‘Terug naar jaren stilletjes’

Het standpunt van de studentenvereniging lokt felle reacties uit, onder meer uit socialistische hoek. De Antwerpse Jongsocialisten noemen de visie van het Antwerpse Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbod op homoseksualiteit binnen de kerk ‘ronduit griezelig’. ‘Terug naar de jaren stilletjes, waar seksualiteit niet werd besproken en holebi’s het best in de kast bleven zitten’, stellen ze. De Jongsocialisten dienen een klacht in bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum.

‘Dit is een moderne, solidaire en warme samenleving onwaardig. Wij wisten niet dat de H in KVHV voor ‘homofoob’ stond’, reageren de Jongsocialisten. ‘De uitspraken wekken de indruk dat holebiseksualiteit en het holebi-huwelijk zondig zijn (…) Als dit de zogenaamde Vlaamse elite is, dan maken wij ons ernstige zorgen om de toekomst.’

Wouter Jambon en het KVHV haalden afgelopen zomer al het nieuws toen ze enthousiast reageerden op de verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs. ‘Hoger onderwijs is niet voor iedereen weggelegd. Een zeker elitevorming is goed’, stelden ze toen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content