Video | Nieuws

Wilders: ‘Ik bied geen excuses aan’ (video)

Geert Wilders, voorzitter van de Nederlandse PVV, blijft bij zijn omstreden uitlatingen over Marokkanen en zal geen excuses aanbieden. ‘Ik heb niets verkeerds gedaan’, zei hij tegen de parlementaire pers in Den Haag.

Volgens Wilders zijn Marokkanen oververtegenwoordigd op lijstjes van criminaliteit en bijstand. Dat er minder Marokkanen in Nederland moeten komen, staat al in het verkiezingsprogramma van de PVV, zei hij nog.

Wilders onderstreepte dat zijn partij geen Marokkanen uit wil zetten die niets verkeerds hebben gedaan. Zijn partij richt zich op criminele Marokkanen. Verder wil hij immigratiebeperking en het bevorderen van remigratie.

De PVV-leider verweet de media nog dat zij hem hebben vergeleken met abjecte figuren uit het verleden, zoals Adolf Hitler.

Wilders zorgde op de verkiezingsavond van zijn partij voor opschudding door zijn achterban ‘minder Marokkanen’ te laten scanderen en daarna te beloven dat hij dat ‘gaat regelen’. Sindsdien verliet een reeks politici zijn partij en werd een grote anti-racismedemonstratie gehouden. De problemen in zijn partij zijn de reden om niet naar de verkiezingsmeeting van het Vlaams Belang te komen, aldus nog Wilders. Niet veiligheid is het probleem, benadrukte hij.

Wilders kwaad op minister van Justitie

Hij is ook boos op de Nederlandse minister van Justitie Ivo Opstelten, omdat die als baas van het openbaar ministerie (OM) al een oordeel over Wilders heeft uitgesproken. Opstelten zei vrijdag voorafgaand aan de ministerraad dat hij de uitspraken van de PVV-leider over minder Marokkanen ‘walgelijk’ vond, dat die eigenlijk niet kunnen worden gemaakt door politici en dat hij ze moest intrekken.

Wilders vroeg zich zaterdag af hoe hij nog objectief beoordeeld kan worden door het OM ‘als hun hoogste baas mij eigenlijk al schuldig heeft verklaard’. Volgens de PVV-leider heeft de minister de rechtsstaat ‘met voeten getreden’. Hij kan zich dan ook niet voorstellen dat het OM tot vervolging overgaat, zeker niet door de houding van Opstelten.

‘Wilders blijft zout in de wonde strooien’

‘Wilders blijft dus zout in de wonde strooien’, reageerde PvdA-leider Diederik Samsom kort na de persconferentie van de PVV’er. ‘En door bij zijn volle verstand vast te houden aan zijn woorden maakt Wilders zijn optreden van afgelopen woensdag nog erger’, klonk het nog. ‘Hij hitste daar een zaal op om een groep Nederlanders weg te wensen. Dat heeft terecht een golf van afschuw veroorzaakt. Zolang Wilders doorgaat met zijn haatpolitiek zal de PvdA in het geweer blijven komen. Nederlanders moeten weten dat zij veilig zijn in dit land en erbij horen, ongeacht hun afkomst.’

‘Wilders had de kans een stapje terug te doen. Ik constateer dat hij dat niet heeft gedaan’, reageerde VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. ‘Met een partij met dergelijke opvattingen gaan wij dus niet samenwerken. De deur zat al dicht en is nu nog dichter komen te zitten.’

Kiezers behouden grotendeels vertrouwen in Wilders

Volgens een peiling van EenVandaag bij ruim 1.200 mensen die bij de landelijke verkiezingen in 2012 op de PVV hebben gestemd, heeft 85 procent nog steeds vertrouwen in hun partijleider, ook al staan ze allemaal achter zijn uitspraken over Marokkanen in Nederland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content