‘Wij hebben niet voor de makkelijkste weg gekozen’ (De Croo)

© Belga

Alexander De Croo wil in 2014 afgerekend worden en de tijd krijgen tot de hervormingen op het terrein zichtbaar worden, zo reageert hij op de slechte peiling van Open VLD.

“Ik dans niet op het ritme van peilingen”, zei De Croo in De Ochtend op Radio 1. Hij wil op het eind van de rit – in 2014 – afgerekend worden en de tijd krijgen tot de hervormingen op het terrein zichtbaar worden. “Wij hebben niet voor de makkelijkste weg gekozen: aan de zijkant blijven staan en kritiek leveren op iedereen”.

In de peiling van vtm, De Morgen, RTL en Le Soir verliest Open VLD 3,9 procent ten opzichte van de vorige verkiezingen en 3,0 procent ten opzichte van de vorige peiling, en strandt op 10,0 procent.

“Wij zijn in een regering gestapt en hebben onpopulaire maatregelen genomen, maar wel de juiste. Het is belangrijk dat maatregelen op lange termijn worden genomen en we zullen zien hoe dat in 2014 geëvalueerd wordt”, aldus De Croo.

Kritiek N-VA pertinent onjuist
Hij noemt ook de N-VA-kritiek op de begrotingscontrole pertinent onjuist. Dat de regering geen hervormingen doorvoert of geen project heeft, klopt volgens de Vlaamse liberaal langs geen kanten. “De pensioenhervorming was de eerste in 20 à 30 jaar. Er wordt voor het eerst geraakt aan de overheidspensioenen. Er is de hervorming van de arbeidsmarkt, met werkloosheidsuitkeringen die je tot een derde kunt verliezen. Het asiel- en migratiebeleid wordt helemaal omgekeerd. Als dat geen hervormingen zijn, dan wil je gewoon niet kijken”, stelt De Croo.

Dat er niet wordt bespaard, is volgens de Open VLD-voorzitter ook helemaal onjuist. De Croo benadrukt dat in de begroting 2012 voor 50% besparingen zit en dat in de begrotingscontrole nauwelijks fiscale maatregelen zijn opgenomen (dit jaar goed voor 50 miljoen). “Wij raken niet aan de economie en aan de burgers, wel aan onszelf”.

N-VA heeft kans gekregen
De Croo kaatst de bal terug naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. De liberaal wijst erop dat de Vlaamse regering bij de begrotingscontrole voor 90 miljoen euro aan fiscale maatregelen nam. Dat is meer dan de federale regering, klinkt het. “N-VA en De Wever hebben overigens de kans gekregen om deel te nemen aan het beleid, maar hebben beslist dat niet te doen”.

Ook de kritiek op de usurperende bevoegdheden ligt De Croo zwaar op de maag. “Ik heb vanuit de Vlaamse regering altijd gehoord dat ze bereid was een deel van de kosten over te nemen”. De Open VLD-voorzitter beklemtoont dat de federale overheid nu bijna volledig instaat voor de pensioenen van de Vlaamse ambtenaren. “Mocht Vlaanderen dit overnemen, dan zou het evenwicht in ons land snel hersteld zijn”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content