‘Wie heeft beleid nodig als De Wever en Crombez op de boot van Gert Verhulst mogen keuvelen?’

John Crombez © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Michel-I lijkt wel over te gaan in een regering van lopende zaken, en de socialisten zijn dringend op zoek naar een nieuw elan (en een wiskundeles). Toch hebben John Crombez en Bart De Wever meer dan genoeg tijd om op de boot van Gert Verhulst om ter sympathiekst over te komen.

‘Dag burgemeester.’

‘Dag Gertje.’

Een getelefoneerd een-tweetje tussen Antwerps burgemeester Bart De Wever en presentator Gert Verhulst gaf gisteravond de aftrap voor de tweede week van Gert Late Night, een programma waarvan je het opzet op de achterkant van een bierviltje krijgt uitgelegd. Iedere week verwelkomt Verhulst drie gasten op zijn luxeboot Evanna, omdat dat een goedkoop decor is. De drie gasten verblijven er een hele week en praten iedere avond bij over koetjes, kalfjes en een beetje actualiteit – maar nu ook weer niet te veel actualiteit, want het moet plezant blijven. Precies daarom is ook Duracellkonijn James Cooke aan boord gebracht, die tussen de verschillende topics door met nog andere gasten een luchtig praatje slaat – maar nu ook weer niet te uitgebreid, want beeld je in dat het gesprek diepgaand zou worden. De vader van Gert Verhulst kreeg de microfoon onder zijn neus gedrukt, mocht nog net zeggen dat hij op z’n gemak zit, en dan was het weer ‘terug naar jou, Gert’.

Bart De Wever
Bart De Wever© Belga Image

Dat is het soort programma waar deze week vier dagen lang Bart De Wever present tekent. Meer nog: zelfs de burgemeester van Antwerpen blijft de volle vier dagen overnachten op het jacht, al leek er wel voor de handigheid afgesproken dat De Wever in de eerste minuten van de aflevering een binnenkoppertje kreeg van Verhulst (‘Heeft een burgemeester hier wel tijd voor?’) om te duiden dat hij overdag toch nog aan het werk gaat. Oef.

Het mocht zelfs af en toe over politiek gaan. De drie gasten – naast De Wever ook actrice Maaike Cafmeyer en presentator Kobe Ilsen – werpen samen met het presentatorsduo een niet al te kritische blik op de actualiteit. Door het verlengde 1 mei-weekend moest er uit noodzaak met de twee dagen oude weekendkranten aan de slag gegaan worden, maar dat deerde niet. James Cooke mocht zijn verbazing uiten over de nieuwe regeling waarbij homo’s in de toekomst wel bloed mogen geven op voorwaarde dat ze een jaar lang geen seks hebben gehad. ‘Je wilt helpen, maar je mag niet. Dat vind ik raar.’ De Wever: ‘Ja, dat is raar. Dat is contra-intuïtief.’ En hop, over naar het volgende item.

Een mens zou bijna vergeten dat De Wever niet alleen burgemeester van ’t Stad is maar ook een verkozen volksvertegenwoordiger in het parlement dat geacht wordt het werk van de regering tegen het licht te houden, en en plus voorzitter van de grootste partij in de meerderheidscoalitie. Verhulst karakteriseerde De Wever terloops zelfs even als de machtigste man van het land. Maar die machtigste man even tot de orde roepen om erop te wijzen dat hij misschien wel aan een paar politieke touwtjes had kunnen trekken als hij die regeling zo ‘raar’ vond: ho maar.

Het maakte duidelijk dat Gert Late Night misschien wel de politicus Bart De Wever heeft uitgenodigd, maar niet de politicus Bart De Wever wil opvoeren. En dat beseft die zelf ook goed genoeg. Politici in gescripte entertainmenttelevisie, die zijn er niet om over beleid te praten maar om zo sympathiek mogelijk over te komen. Dat had De Wever slim onthouden uit zijn passage in De Slimste Mens elf jaar terug, die hem in een klap bombardeerde tot een ster aan het Belgische politieke firmament.


Had de boodschap dan weer niet helemaal begrepen: sp.a-voorzitter John Crombez, die zelf al enkele weken opduikt in het Vier-programma ‘Perfect’. Daarin gaat Crombez onder de hoede van ex-rosse-van-K3 Karen Damen de uitdaging aan om gezonder te leven en zichzelf klaar te stomen voor een loopwedstrijd van twintig kilometer. Heel wat minder dan de 42 kilometer die Bart De Wever onlangs verteerde. Ook het gevecht met de weegschaal verloopt bij de socialistische partijvoorzitter iets minder vlot. (‘Hoeveel woog je voor het programma, John?’ – ‘Hetzelfde als nu.’) De passage van Crombez in ‘Perfect’ levert ronduit tenenkrullende televisie op en zet Crombez zelfs neer als een man die er niet eens in slaagt een casual gesprek aan te knopen met een medetreinpassagier die zich duidelijk afvraagt waarom hij in godsnaam zit te trippelen op de trein terwijl er een camera op zijn voeten gericht staat.

Diezelfde Crombez mocht gisteren ook even langskomen in Gert Late Night en begon prompt een serenade over het Feest van de Arbeid, de belastingverhogingen van Michel-I, mensen die hun geneesmiddelen amper kunnen betalen en het sexy socialisme van Bernie Sanders. ‘Dat is hier Van Gils & Gasten niet he,’ zo zag je Gert Verhulst denken en dus werd de heren politici snel gevraagd elkaar een complimentje te geven.

Het valt te hopen dat Crombez vandaag de editorialen aandachtig leest. De toon daarin is alleszins eensluidend: het socialisme ligt op apegapen, zelfs in tijden waarin het dagelijks wordt uitgedaagd – aan progressieve zijde door Groen en aan de extreemlinkse zijde door de oprukkende PVDA/PTB – om nu eindelijk weer eens met een smoel en een verhaal naar buiten te komen. De 1 mei-vieringen toonden volgens de krantencommentaren een schrijnend gebrek aan vernieuwing bij de socialisten aan en die hadden zichzelf nochtans al aardig in de voet geschoten door met lachwekkende kwakkelwiskunde in De Zondag te becijferen dat de belastingen gestegen zijn. En waar zit de voorzitter van de Vlaamse socialisten? Juist ja.

Zo lamentabel als het soms met de oppositie gesteld is, zo broos lijkt het pact tussen de regeringspartijen. Wouter Beke en Bart De Wever begraven nog maar net de strijdbijl of de liberalen staan al klaar om Kris Peeters te torpederen. Op geregelde tijdstippen roept er iemand dat de dubbele nationaliteit afgeschaft moet worden, waarna iemand anders er direct op mag wijzen dat dat niet gaat. Regeren en cruciale knopen doorhakken lijkt steeds meer bijzaak. En waar zit schaduwpremier en voorzitter van de grootste regeringspartij Bart De Wever ondertussen? Juist ja. Het was nochtans De Wever zelf die eind vorig jaar waarschuwde dat Michel-I niet in een regering van lopende zaken mocht vervallen.

Het was lang op voorhand aangekondigd: in 2017 gaan alle partijen in verkiezingsmodus. Dat De Wever en Crombez zich aan dit soort fratsen laten vangen, is dan ook niet het gevolg van slecht gekozen televisieoptredens maar heeft wel alles te maken met de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Als N-VA straks een klinkende overwinning binnenhaalt, zal het zijn omdat ‘de kiezer een mandaat heeft gegeven om ons beleid verder te zetten’. Met geen woord zal gerept worden over de quick win die een televisieoptreden oplevert voor de politicus die het sympathiekst uit de strijd om de kijker komt. Op dat punt hebben De Wever en Crombez dit weekend allebei verloren: niemand kwam menselijker over dan PVDA-kopstuk Raoul Hedebouw, al wensen we onze ergste vijand niet toe om zo laf aangevallen te worden.

Partner Content